Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 08:23

  Αντιρρήσεις ασφαλιστικών εταιρειών στο σχέδιο του κλιματικού νόμου

  Αντιρρήσεις ασφαλιστικών εταιρειών στο σχέδιο του κλιματικού νόμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αντίθεσή τους με ρυθμίσεις του άρθρου 23 του νομοσχεδίου "Εθνικός Κλιματικός Νόμος” που κατατέθηκε στη βουλή εκφράζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η υποχρέωση ασφάλισης μόνο για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν από 1η Ιανουαρίου 2025 έρχεται σε αντίθεση με την ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική.

  Όπως αναφέρει η Ένωση, βασική αρχή της ασφάλισης είναι η ασφάλιση τυχαίου, αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου, κινδύνου δηλαδή που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αλλά αποτελεί ενδεχόμενο.

  Στην προτεινόμενη διάταξη, σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, από τη στιγμή που ζητείται η ασφάλιση κτισμάτων μόνο σε περιοχές πολύ υψηλής τρωτότητας, ο κίνδυνος καθίσταται σχεδόν βέβαιος, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να επέλθει η ζημιά.

  Έτσι το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι να μην κριθούν ασφαλίσιμοι και να μην υπάρξει ασφαλιστική εταιρία πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία προσθέτει: Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που η ασφαλιστική επιχείρηση - μετά την απαραίτητη διαδικασία εκτίμησης και τιμολόγησης - αναλάβει τον κίνδυνο, το ασφάλιστρο που θα ζητηθεί, θα είναι υψηλό και κατά πάσα πιθανότητα μη προσιτό.

  Η ΕΑΕΕ διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις επί της συγκεκριμένης διάταξης στο στάδιο της διαβούλευσης και κατέθεσε τις απόψεις και προτάσεις της προς το αρμόδιο Υπουργείο, εξηγώντας με σαφήνεια τους αντικειμενικούς λόγους που επιβάλλουν την επανεξέταση της διάταξης σε εκπροσώπους της Κυβέρνησης.

  Επιπλέον σήμερα η ΕΑΕΕ συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις της. Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ αφορούν μεταξύ άλλων:

  (α) στις οριζομένες στο σχετικό άρθρο περιοχές,

  (β) στην επέκταση σε κτίρια υφιστάμενα και νεόδμητα,

  (γ) στον διαρκή έλεγχο εκ μέρους της Πολιτείας για ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ και

  (ε) στην ανάγκη για την προσθήκη εξουσιοδοτικής διάταξης που θα δίδει περιθώρια να επιλυθούν στο μέλλον επιμέρους τεχνικά θέματα.

  Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, η ασφαλιστική αγορά έχει εκφράσει επανειλημμένως προθυμία να συμμετάσχει ενεργά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, συνδράμοντας την Πολιτεία και τους πολίτες στη διαχείριση του υπέρμετρου βάρους αποκατάστασής τους.

  Η επιλογή της Κυβέρνησης για την καθιέρωση υποχρέωσης εκ των προτέρων χρηματοδότησης των κινδύνων μέσω της ασφάλισης είναι αναντίρρητα ορθή, καθώς η Ασφάλιση διεθνώς κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση την επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής, καταλήγει η ανακοίνωση.

  Ωστόσο είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις προκειμένου να καταστεί η διάταξη τεχνικά άρτια και κυρίως λειτουργική και εφαρμόσιμη ώστε να επιτελέσει τον σκοπό της και να ληφθούν υπόψη οι τοποθετήσεις του πλέον αρμόδιου επί του θέματος κλάδου σε επίπεδο τεχνικών γνώσεων αλλά και ουσιαστικής συμμετοχής στην εφαρμογή του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ