Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαϊ-2022 07:30

  PeopleCert: "Ζεσταίνει" εξαγορές και ανοίγει τον δρόμο για το αμερικανικό χρηματιστήριο

  PEOPLECERT
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

  Σε τροχιά νέων εξαγορών κινείται η PeopleCert καθώς δεν αποκλείεται προτού ολοκληρωθεί η τρέχουσα οικονομική χρήση να εντάξει στους κόλπους της μια καινούργια εταιρική οντότητα, διευρύνοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών της. 

  Ο ελληνικός όμιλος πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, ο οποίος σε μόνιμη βάση αξιολογεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά, στην παρούσα φάση εξετάζει μια σειρά από εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον επόμενο στόχο για εξαγορά, μια κίνηση η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. 

  "Οι εταιρείες που βρίσκονται, αυτή την στιγμή, στο επενδυτικό μας ραντάρ είναι είτε αντίστοιχες με εμάς και επομένως θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε, διατηρώντας το προφίλ μας είτε κάποιες μικρότερες, οι οποίες, όμως, θα μας ενισχύσουν σε τεχνολογικό επίπεδο προκειμένου να βελτιώσουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες που παρέχουμε", σημειώνει στο capital ο ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου, Βύρων Νικολαΐδης και προσθέτει: "Σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε κάποια εξαγορά, η οποία θα αλλάξει τελείως το προφίλ μας", ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχει πρόθεση για εξαγορά κάποιου εκπαιδευτικού οργανισμού. 

  Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η PeopleCert θα παραμείνει πιστή στην επιθετική στρατηγική ανάπτυξης, η οποία προβλέπει την απόκτηση μέχρι και δύο εταιρειών κάθε χρόνο. Θυμίζουμε ότι το 2020 απέκτησε την αμερικανική εταιρεία επαγγελματικών πιστοποιήσεων International Association for Six Sigma Certification (IASSC) ενώ το 2021 ακολούθησε η εξαγορά της βρετανικής AXELOS έναντι του τιμήματος των 450 εκατ. ευρώ. 

  Το ενδεχόμενο εισαγωγής στο αμερικανικό χρηματιστήριο 

  Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προετοιμάζει το έδαφος για μια ενδεχόμενη είσοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, χωρίς, ωστόσο, να έχει ορίσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. "Κάθε εταιρεία, που έχει φθάσει το status του unicorn, όπως η PeopleCert, πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις διαθέσιμες επιλογές", αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης και συνεχίζει λέγοντας: "Μια από αυτές είναι η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή στην χρηματαγορά του Nasdaq. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο". 

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου, από την θεωρία μέχρι την πράξει, υπάρχει μια απόσταση που πρέπει να διανύσει ενώ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις καθώς δεν "υπάρχει κάτι να την πιέζει ή να την υποχρεώνει". 

  Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και EBITDA με το ποσοστό να ανέρχεται κατά μέσο όρο στο +40% τον χρόνο, στοιχείο που την διαφοροποιεί σε σχέση με τις υπόλοιπες startups. "Έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό κερδοφορίας σε ρευστότητα και για αυτό τον λόγο λάβαμε υψηλές αποτιμήσεις, οι οποίες μας κατέστησαν σαν το πρώτο ελληνικό unicorn", υπογραμμίζει ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο οποίος πρόσφατα μίλησε ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Βουλής για το ελληνικό οικοσύστημα αλλά και για το πώς μια startup θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πολυεθνική εταιρεία. 

  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι startups μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά σε διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες, στα πρώτα τους βήματα, προσπαθούν να συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερους χρήστες μέσα από μια επιθετική στρατηγική επέκτασης, "καίγοντας" ουσιαστικά  χρήματα με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής. 

  Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε εκείνες που κινούνται με βάση πιο παραδοσιακά κριτήρια, δηλαδή είναι κερδοφόρες, φορολογούνται και μπορούν μελλοντικά να λάβουν μια καλή αποτίμηση, η οποία θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την αξία της. Ο τελευταίος δρόμος, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί την σωστότερη και πιο υγιή επιλογή για την ανάπτυξη μιας νεοφυούς επιχείρησης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ