Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 18-Μαϊ-2022 07:43

    Πώς η κινητή τηλεφωνία στηρίζει τα έσοδα της Vodafone Ελλάδας

    Πώς η κινητή τηλεφωνία στηρίζει τα έσοδα της Vodafone Ελλάδας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Φώτη Φωτεινού

    Σε κάποιες κατηγορίες τα μηνύματα είναι "θετικά", σε κάποιες άλλες περιέχουν στοιχεία "προβληματισμού". Τα οικονομικά αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2021 – 2022 (Απρίλιος 2021 - Μάρτιος 2022) δημοσίευσε χθες ο όμιλος της Vodafone, στα οποία περιέχονται οι επιδόσεις της Vodafone Ελλάδας.

    Στα θετικά, η αύξηση της πελατειακής βάσης στην κινητή και των εσόδων από υπηρεσίες, στα αρνητικά η μείωση του προσαρμοσμένου EBITDA.

    Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών έφτασε 925 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σταθερός, με τα έσοδα από υπηρεσίες να αυξάνονται κατά 3%, φτάνοντας τα 858 εκατ. ευρώ από 837 εκατ. ευρώ του οικονομικού έτους 2020 - 2021.

    "Τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν, αντανακλώντας τα υψηλότερα έσοδα περιαγωγής και επισκεπτών, καθώς ο διεθνής τουρισμός αυξήθηκε από έτος σε έτος, εν μέρει αντισταθμιζόμενος από τη μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας", αναφέρει ο όμιλος της Vodafone για τις επιδόσεις στην Ελλάδα.

    Στα θετικά και η αύξηση της πελατειακής βάσης της κινητής, η οποία αυξήθηκε κατά 183.000 πελάτες και έφτασε τα 4,254 εκατ., με την εταιρεία να έχει επιτύχει την προσθήκη 145.000 πελατών καρτοκινητής και 38.000 συνδρομητών συμβολαίου, οι οποίοι και αποτελούν το 39,3% της συνδρομητικής βάσης.

    Η Vodafone Ελλάδας ανέφερε και αύξηση στη σταθερή, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, με την προσθήκη 6.000 συνδρομητών, φτάνοντας τους 972.000 πελάτες, που αποτελεί, όπως υποστηρίζει, και τη μεγαλύτερη επίδοση της εταιρείας από τότε που εισήλθε στη σταθερή.

    Από την άλλη πλευρά, η προσαρμοσμένη κερδοφορία ανήλθε στα 228 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 55 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και κατά 76 εκατ. ευρώ σε σχέση με το οικονομικό έτος 2019-20.

    Η μείωση αυτή, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, αποδίδεται στην εφάπαξ καταβολή συσσωρευμένων υποχρεώσεων από παρελθόντα έτη.

    Επιπλέον, και το APRU (μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη) γνώρισε μείωση στο τέλος του οικονομικού έτους, φτάνοντας τα 9,9 ευρώ (από 10,4 ευρώ την προηγούμενη χρονιά), μειωμένο κατά 4%, την ώρα που ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2022 προσέγγιζε το 9%.

    Σύμφωνα με στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η κινητή αντιπροσωπεύει το 58,9% των εσόδων της Vodafone από υπηρεσίες, αποτελώντας το "δυνατό" κομμάτι.

    Αντίστοιχα, η σταθερή τηλεφωνία της Vodafone, η οποία διαθέτει ως πελατειακή βάση την "κληρονομιά" της HOL και της Cyta, δείχνει να "πιέζεται" περισσότερο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συνδρομητική τηλεόραση της εταιρείας απώλεσε αθλητικό περιεχόμενο.   

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ