Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαϊ-2022 02:09

  Γεγονός η νέα κοινή εταιρεία που επικυρώνει το deal Μασούτη – ΣΥΝ.ΚΑ.

  Γεγονός η νέα κοινή εταιρεία που επικυρώνει το deal Μασούτη – ΣΥΝ.ΚΑ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Γεγονός αποτελεί η νέα εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ. Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. η οποία θέτει σε εφαρμογή τη συμφωνία εξαγοράς του 50% του κλάδου λιανικής και χονδρικής του ΣΥΝ.ΚΑ. από τον Μασούτη.

  Η νεοσύστατη εταιρεία αποτελεί το αποτέλεσμα της απόσχισης του κλάδου χονδρικής και λιανικής πώλησης του σούπερ μάρκετ ΣΥΝ.ΚΑ της Κρήτης με εισφορά του κατά 100% στη νέα θυγατρική εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις πριν από λίγες ώρες και επίσημα. 

  Η κοινή εταιρεία

  Πρόκειται για την κοινή εταιρεία υπό την οποία θα συμπλεύσουν επιχειρηματικά κατά το προσεχές χρονικό διάστημα ο Μασούτης και ο SYNKA με συμμετοχή 50-50. Επί της ουσίας η σύμπραξη με τον Μασούτη φέρνει αυτή τη στιγμή τη δημιουργία ενός ομίλου με κύκλο εργασιών ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών για τον Μασούτη το 2021 ήταν στα επίπεδα του κύκλου εργασιών του 2020, όταν "έγραψε” 882 εκατ. ευρώ και ο SYNKA από την πλευρά του τζίραρε το 2021 235 εκατ. ευρώ. 

  Υπενθυμίζεται ότι η Μασούτης Α.Ε. θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας με ποσοστό 50%, ενώ ο ΣΥΝ.ΚΑ. θα κατέχει το υπόλοιπο 50% και θα διατηρήσει το management.

  Στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας συμμετέχουν τα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον ΣΥΝ.ΚΑ. δηλαδή ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Απόστολος Αλεξάκης και ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο γιος του, Δημήτρης Αλεξάκης. Στη διοίκηση της νέας θυγατρικής του ΣΥΝ.ΚΑ. συμμετέχουν επίσης ως μέλη οι Γιώργος Μπαουράκης και Γιώργος Κουκουράκης και ο Παράσχος Κουφός.

  Προηγήθηκε η έγκριση συγκέντρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

  Η σύσταση της νέας εταιρείας έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την έγκριση συγκέντρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απόκτηση από τη Μασούτης αποκλειστικού και κοινού ελέγχου, κατά περίπτωση, στον κλάδο χονδρικού και λιανικού εμπορίου του ΣΥΝ.ΚΑ.

  Δάνεια 38 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρεία

  Όπως προκύπτει από τη σκετική έκθεση αποτίμησης του αρμόδιου ορκωτού, στη νέα εταιρεία μεταφέρονται συνολικά δάνεια που αγγίζουν τα 38 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα πρόκειται για βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια 21,99 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 8 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 2,74 εκατ. ευρώ στην Εθνική Factors, 3,57 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 4,36 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, 1,36 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Χανίων, 1,46 εκατ. ευρώ στη Eurobank και 400 χιλ. ευρώ στην Attica Bank. Επιπλέον δάνεια 15,65 εκατ. ευρώ μεταφέρονται στη νέα εταιρεία και συγκεκριμένα 8,96 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Χανίων, 542,88 χιλ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 2 εκατ. ευρώ στην Attica Bank .Ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές στο τέλος Οκτωβρίου του 2021 ήταν 53,15 εκατ. ευρώ.

  Συνολικά περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενης αξίας 99,22 εκατ. ευρώ

  Ταυτόχρονα μεταφέρονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία με εκτιμώμενη αξία 99,22 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται ακίνητα, η συμμετοχή σε θυγατρικές όπως η Γαλαξίας Α.Ε. η Μαρκάτο Α.Ε. η Τηλεοπτική Ρεθύμνου, τραπεζικές καταθέσεις, εμπορικές απαιτήσεις από πελάτες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

  Ο σκοπός και η δραστηριότητα της νέας εταιρείας

  Στους σκοπούς της νέας εταιρείας είναι η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία πάσης φύσεως καταστημάτων, πρατηρίων γραφείων, εκθέσεων και κάθε άλλης εγκατάστασης ή δραστηριότητας για τη διάθεση  κάθε είδους προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών, της αγοράς και προμήθειας  προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών πάσης φύσεως και τη συσκευασία,  επεξεργασία, τυποποίηση και μεταποίηση αυτών και διάθεση αυτών. 

  Στο αντικείμενο δραστηριότητας της είναι μεταξύ άλλων η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων και 
πάσης άλλης φύσεως εργαστηρίων και επιχειρήσεων συσκευασίας, επεξεργασίας, τυποποίησης και μεταποίησης προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών. Επιπλέον έχει ως αντικείμενο την μεταφορά και διανομή προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών και σειρά άλλων συναφών αντικειμένων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ