Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαϊ-2022 08:13

  ΤΑΙΠΕΔ: Το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης για έξι μεγάλα ακίνητα

  ΤΑΙΠΕΔ: Το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης για έξι μεγάλα ακίνητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Ένα χαρτοφυλάκιο από σημαντικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα προς αξιοποίηση δρομολογεί μέσα στο επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ με τις τουριστικές επενδύσεις να καταλαμβάνουν εξέχοντα ρόλο.

  Ανάμεσα στα ακίνητα, των οποίων οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν άμεσα συγκαταλέγονται η Λουτρόπολη στα Καμμένα Βούρλα και η έκταση στις Θερμοπύλες με βάση το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (asset development plan) που δημοσίευσε πρόσφατα o κρατικός φορέας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος για ιδιωτικοποιήσεις και για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του κράτους.

  Εντός του τρέχοντος μήνα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της έκτασης στα Καμένα Βούρλα, η οποία περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της πέντε αστέρων ξενοδοχειακής μονάδας Γαλήνη, ιαματικές πηγές καθώς και δύο ξενοδοχεία τα οποία παραμένουν κλειστά.

  Επί του παρόντος, το ξενοδοχείο Γαλήνη, το οποίο έχει δυναμικότητα 500 κλινών, είναι μισθωμένο από τον όμιλο Μήτση. Εφόσον λοιπόν, ο όμιλος στο διαγωνισμό, ο οποίος θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο για τη νέα σύμβαση παραχώρησης, σχεδιάζει να προχωρήσει στην αναβάθμιση του ξενοδοχείου Γαλήνη.

  Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι συνολικής επιφάνειας 468.125 τ.μ. και πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο ακίνητο στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπου στο κέντρο του οικισμού των Καμμένων Βούρλων, όπου εντοπίζεται ένα από τα πλέον φημισμένα θερμαλιστικά κέντρα, οι ρίζες του οποίου φτάνουν στη δεκαετία του 1930.

  Το θαλάσσιο μέτωπο του ακινήτου στο βόρειο όριο  αποτελείται από αμμώδη παραλία μήκους περίπου 520 μ. ενώ το νότιο όριο εκτείνεται μέχρι τις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Κνημίς τμήμα της οροσειράς του Καλλιδρόμου.

  Με βάση την παλιά σύμβαση παραχώρησης μέσα σε αυτή την έκταση λειτουργεί η σύγχρονη πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα Γαλήνη, την οποία επί του παρόντος μισθώνει ο όμιλος Μήτση, η οποία διαθέτει κέντρο Wellness & Spa και υδροθεραπευτήριο τροφοδοτούμενα από τις ιαματικές πηγές.

  Θυμίζουμε ότι πριν περίπου δύο μήνες ο όμιλος Μήτση προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς και αξιοποίησης της Βορείου Αφάντου στη Ρόδο με τον Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Μερκούριου Αγγελιάδη. Ο τελευταίος είχε αναδειχθεί πλειοδότης με την εταιρεία Μ.Α. Angeliadis ύστερα από διαγωνισμό που είχε διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ το 2013 για την έκταση των 1.320 στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται και και το γκολφ της Αφάντου έκτασης 500 στρεμμάτων.

  Η πρώην αμερικανική βάση Γουρνών και το ακίνητο στις Θερμοπύλες

  Μέσα στο επόμενο τρίμηνο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών στην Χερσόνησο του Ηρακλείου στην Κρήτη.

  Θυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, προτιμητέος επενδυτής με προσφορά 40,2 εκατ. αναδείχθηκε η θυγατρική της Ελλάκτωρ, REDS, που σχεδιάζει να αναπτύξει στην έκταση των 350 στρεμμάτων μεγάλο ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο.

  Σε αυτή την φάση έχει υποβληθεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως, που θα ξεκλειδώσει το επόμενο βήμα για το οικονομικό κλείσιμο.

  Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η προσπάθεια αξιοποίησης της Ιαματικής Πηγής Θερμοπυλών, ένα ακίνητο, το οποίο περιλαμβάνει μια έκταση 785 στρεμμάτων, από την οποία αξιοποιήσιμα εμπορικά είναι περίπου τα 115 στρέμματα.

  Σε αυτή έχουν αναπτυχθεί υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες ωστόσο έχουν εγκαταλειφθεί  ενώ κοντά στο όριο της προς αξιοποίηση έκτασης βρίσκεται το παλιό υδροθεραπευτήριο. Μέχρι στιγμής, η μέθοδος για την αξιοποίηση της έκτασης βρίσκεται υπό συζήτηση ενώ προβλέπεται μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της σύμβασης.

  Θυμίζουμε ότι επί του παρόντος έχει οριστικοποιηθεί η αξιοποιήσιμη έκταση ύστερα από την αφαίρεση των αρχαιολογική ζωνών Α και των δασικών εκτάσεων. Να σημειωθεί ότι η τελική έκταση δεν περιλαμβάνει την ιαματική πηγή και το παλιό υδροθεραπευτήριο με τις εγκαταστάσεις του καθώς συμπεριελήφθησαν στην αρχαιολογική ζώνη Α.

  Στα τέλη του περασμένου μήνα ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

  Η αξιοποίηση των camping σε Καμένα Βούρλα, Αγία Τριάδα και Χαλκιδική

  Ταχύτητα ανεβάζει το ΤΑΙΠΕΔ και για την αξιοποίηση των εκτάσεων camping που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Συγκεκριμένα, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις camping του ΕΟτ στα Καμένα Βούρλα υπό την αίρεση της επίλυσης του θέματος του βιολογικού καθαρισμού.

  Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο ακίνητο με συνολική έκταση 800 στρεμμάτων περίπου εκ των οποίων αξιοποιήσιμα είναι τα 580 στρέμματα. Κατά τους τελευταίους μήνες του έτους προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και για την Ακτή και το camping της Αγίας Τριάδας στον δήμο Θερμαϊκού με το ακίνητο να περιλαμβάνει μια έκταση 126,6 στρεμμάτων με εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μέτρων.

  Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023 προβλέπεται ότι θα έχει μπει σε τροχιά εκκίνησης ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της ακτής και του camping στην περιοχή Ποσειδίου της χερσονήσου Κασσάνδρας στην Χαλκιδική.

  Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής έκτασης 293,870 στρεμμάτων εκ των οποίων τα αξιοποιήσιμα είναι τα 140 στρέμματα και διαθέτει μέτωπο αμμώδους παραλίας 600 μέτρων, ενώ εντός του αξιοποιήσιμου τμήματος έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις camping.

     

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ