Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Μαϊ-2022 19:00

  DPort: Αυξήσεις από 10%-11,6% - Ναι στα Βαρέα Ένσημα

  DPort: Αυξήσεις από 10%-11,6% - Ναι στα Βαρέα Ένσημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  Την τελική της πρόταση προς τους εργαζομένους κατέθεσε  πριν λίγα λεπτά, η εταιρεία Dport που διαχειρίζεται τις λιμενικές δραστηριότητες στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.  Στην νέα τελική πρόταση, η εταιρεία δεσμεύεται για αυξήσεις 10% έως 11,6% στους μικτούς μισθούς μέχρι 2.000 ευρώ, ενώ για τους μισθούς άνω των 2.000 ευρώ αύξηση 150 ευρώ στον μηνιαίο μισθό.

  Κύκλοι της DPort μιλώντας στο Capital.gr υποστηρίζουν πως οι συνολικές αυξήσεις ( τόσο στο μισθό όσο και με τις νέες αυξημένες παροχές) ξεπερνούν το 20% στις ετήσιες απολαβές. Συγκεκριμένα οι αυξήσεις στους μισθούς  αλλά και ο διπλασιασμός της παροχής  από 5 ευρώ σε 10 ευρώ για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο μέσω της κάρτας Edenred θα προσφέρει σε κάθε εργαζόμενο , μετά από φόρους κατά προσέγγιση το ποσό των €2,500 κατ’ έτος. "Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σε αύξηση του εισοδήματος του κατά 20% περίπου σε ετήσια βάση αν όχι παραπάνω λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος μισθός των εργαζομένων της DPort και των συνεργαζόμενων εταιρειών είναι στο επίπεδο των €1,650 ευρώ. Από τα δημοσιευμένα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας δεν βρέθηκαν εταιρείες, στην Ελληνική επικράτεια, που να έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις αυτού του επιπέδου τα τελευταία 15 χρόνια, όσον αφορά το απόλυτο ποσό μετά από φόρους και εισφορές" ανέφεραν χαρακτηριστικά.

  Βαρέα και Ανθυγιεινά

  Στο βασικό αίτημα του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ για το ζήτημα ένταξης των εργαζόμενων των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στα Βαρέα και Ανθυιγεικά ένσημα, η DPort Services και οι συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες  ανέφεραν πως υποστηρίζουν απόλυτα από την πρώτη στιγμή του αιτήματος των εργαζομένων, την ένταξη του εργατικού δυναμικού τους στα Βαρέα Ένσημα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις μέχρι σήμερα ενέργειες για την επίσπευση των διαδικασιών για την καθόλα νόμιμης ένταξης τους στα ΒΑΕ. 

  "Όπως ενημερώσαμε γραπτώς και τα 3 σωματεία του χώρου η DPort Services και οι συνεργαζόμενες εταιρείες είναι στη διάθεση τους, για το συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, που δεν είναι άλλος από την υπαγωγή όλου του εργατοτεχνικού προσωπικού στα Βαρέα Ένσημα" Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή της εταιρείας προς το Υπουργείο Εργασίας  γίνεται λόγος πως η "η εταιρία DPort Services όπως και οι συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρίες είναι σύμφωνες με την προτεινόμενη όπως αναγράφεται στο Πόρισμα ένταξη των εν λόγω εργαζομένων στα Β.Α.Ε. Για τους λογούς αυτούς, και προκειμένου να διατηρήσουμε το εποικοδομητικό κλίμα εμπιστοσύνης και ομαλής λειτουργίας στον εργασιακό χώρο του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά, προσβλέπουμε στη συνδρομή σας ως προς την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου. Ειδικότερα, ως προς την εισαγωγή του συγκεκριμένου θέματος όπως αναγράφεται στο Πόρισμα προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας (Σ.Κ.Α.) (ως "θέμα γενικότερης ασφαλιστικής και κοινωνικής σημασίας") προκειμένου να επισπευσθεί η σχετική διαδικασία του αρ. 17 ν. 3863/2010, δηλαδή η γνωμοδότηση από το Σ.Κ.Α. και, τελικώς, η έκδοση της σχετικής ΥΑ που εντάσσει τους εργαζομένους μας στα ΒΑΕ".

  Μισθολογικές αυξήσεις- Προσωρινή εργασία

  Σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις, και την αναγνώριση νυχτερινών και κυριακάτικων βαρδιών η εταιρεία αναφέρει πως:

  - Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές έως 2.000€ λαμβάνουν αύξηση αποδοχών από 10% έως 11,64%.

  - Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές από 2.000€ και πάνω, λαμβάνουν αύξηση ποσού 150€ στις μηνιαίες τους αποδοχές.

  - Η υπερεργασία καταβάλλεται με προσαύξηση 50% έναντι 20%, δηλαδή 150% περισσότερο από αυτό που ορίζει ο Νόμος

  - Η υπερωρία καταβάλλεται με προσαύξηση 50% έναντι 40%, δηλαδή 25% περισσότερο από αυτό που ορίζει ο Νόμος

  - Μετατροπή 250 Συμβάσεων εκ Περιτροπής απασχόλησης σε Πλήρους από 1/6/2022 και μετατροπή τουλάχιστον 100 Συμβάσεων εκ περιτροπής σε Πλήρους κάθε χρόνο, εφόσον ο όγκος εργασιών δεν έχει μειωθεί

  - Αναβαθμίσεις στις ειδικότητες και μισθούς σε 125 εργαζόμενους από τις ειδικότητες Λιμενεργάτες Παπουτσάκια σε Λιμενεργάτες Λασοδόρους, από Λιμενεργάτες Λασαδόρους σε Λιμενεργάτες Κουμάντα και από Οδηγούς σε Βοηθούς Χειριστές Ανυψωτικών Μηχανημάτων

  - Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους εξαιρούνται από την νυχτερινή βάρδια

  - Διπλασιασμός του ποσού των 5€ της κάρτας Edenred σε 10€ για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022. Κάθε εργαζόμενος μέχρι σήμερα λάμβανε 5€ για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο μέσω της κάρτας Edenred. Από 1/1/2022 με αναδρομική ισχύ, θα καταβάλλονται 5€ ακόμα για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο του εργαζόμενου, για τους μήνες Ιανουάριο – Νοέμβριο κάθε έτους. Το ποσό ανά μήνα με το διπλασιασμό του ποσού της Edenred από 1/1/2022 θα προσθέσει στο καθαρό εισόδημα κάθε εργαζομένου τουλάχιστον περίπου 1,000 ευρώ το χρόνο.

  Σε αναμονή βρίσκονται τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο καθώς με νέες γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν αν δέχονται η απορρίπτουν την νέα πρόταση για υπογραφή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ