Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Μαϊ-2022 07:37

  Στο σφυρί οικόπεδο στην Αθήνα της Agripan και διατηρητέα κατοικία στην Κηφισιά της Melitia Ltd

  Στο σφυρί οικόπεδο στην Αθήνα της Agripan και διατηρητέα κατοικία στην Κηφισιά της Melitia Ltd
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

  Γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής καθώς και ακίνητα-φιλέτα σε Αθήνα, Κηφισιά και Φιλοθέη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η λίστα των πλειστηριασμών που έχουν δρομολογηθεί να διενεργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Αντιμέτωπο με το ηλεκτρονικό σφυρί αναμένεται να βρεθεί στις 18 Μαΐου ένα οικόπεδο στην Αθήνα, το οποίο ανήκει στον όμιλο Agripan-Παντελεημονίτη, ο οποίος έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον εγχώριο κλάδο των αυτοκινήτων, ένας τομέας ο οποίος δέχθηκε αναμφίβολα βαρύτατο πλήγμα από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. 

  Συγκεκριμένα, η Alpha Bank εκπλειστηριάζει ένα οικόπεδο, το οποίο εκτείνεται σε μια συνολική επιφάνεια 3.629,45 τ.μ. και βρίσκεται στην Αθήνα και ειδικότερα στη γωνία των οδών Ιερά Οδός στον αριθμό 61-61Α και Χαλκιδικής. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.878.157 ευρώ, ενώ το ποσό της οφειλής για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται στις 250.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία μπλέκεται στην περιπέτεια του πλειστηριασμού καθώς και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για να εκποιηθούν περιουσιακά της στοιχεία. 

  Οι καθοδικές πωλήσεις σε συνδυασμό με την μεγάλη έκθεση της Agripan σε τραπεζικό δανεισμό έχουν οδηγήσει την εταιρεία τα τελευταία χρόνια σε ολισθηρή πορεία. Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που είχε στον κλάδο η οικονομική κρίση, οι επιδόσεις του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά και από την απόφαση της Toyota πριν περίπου 10 χρόνια να αποσύρει από την ευρωπαϊκή αγορά το brand Daihatsu, κίνηση που στοίχισε στην Agripan καθώς μέχρι τότε ήταν ένας από τους σημαντικότερους διανομείς της ιαπωνικής μάρκας. 

  Ο όμιλος δεν κατάφερε να ανακάμψει έκτοτε, ενώ η καθοδική του πορεία αποτυπώνεται και στα οικονομικά του αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι ο τζίρος το 2020 άγγιξε μόλις τις 233.442 ευρώ έναντι 220.239 ευρώ το 2019, την ίδια στιγμή που οι ζημιές έφθασαν τα 6,661 εκατ. ευρώ, ενώ τα βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 141,85 εκατ. ευρώ. Πριν μερικά χρόνια η διοίκηση είχε προσπαθήσει να υλοποιήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού με στόχο να περιορίσει τις απώλειες και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

  Η διατηρητέα μονοκατοικία στην Κηφισιά 

  Εκτός όμως από το οικόπεδο του ομίλου Agripan, αντιμέτωπη με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα βρεθεί και μια διώροφη διατηρητέα κατοικία στην Κηφισιά, η οποία εκποιείται στις 27 Ιουλίου με επισπεύδουσα την Intrum Hellas. Το ακίνητο ανήκει στην Melitia Com Limited, μια εταιρεία η οποία φαίνεται να είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο. Με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 1.842.554 ευρώ, ο πλειστηριασμός αφορά σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 1.292 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη θέση Βαλτάνι, κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Κηφισιάς και πιο συγκεκριμένα επί της γωνίας των οδών Αγίων Ασωμάτων και Σωκράτους 14.

  Στο εν λόγω οικόπεδο έχει ανεγερθεί μια μονοκατοικία η οποία έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέα με ΦΕΚ του 1992, η οποία αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 176,82 τ.μ. και πρώτο όροφο με επιφάνεια 123,18 τ.μ., που επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα. Επιπλέον, στο βάθος του οικοπέδου εντοπίζεται βοηθητικός χώρος εμβαδού 54 τ.μ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ