Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 04-Μαϊ-2022 08:38

    Η Ελλάδα "οχυρώνει" τα σύνορά της από τα αλλοδαπά φορτηγά

    Η Ελλάδα "οχυρώνει" τα σύνορά της από τα αλλοδαπά φορτηγά
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Φώτη Φωτεινού

    Το ελληνικό φορτηγό εκπέμπει SOS, το ελληνικό φορτηγό κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Τα αλλοδαπά φορτηγά "κυριαρχούν" στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, καθώς η εγχώρια αγορά οδικών εμπορευματικών μεταφορών παραμένει κατακερματισμένη και "ευάλωτη" στον ανταγωνισμό.

    Τρανταχτή απόδειξη: Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ACEA, διαθέτει τον γηραιότερο στόλο φορτηγών στην ΕΕ, με μ.ο. ηλικίας τα 21,4 έτη!

    Μεταξύ των αιτημάτων του κλάδου συγκαταλέγεται η εισαγωγή κινήτρων για την ανανέωση του στόλου, η μείωση των διοδίων, η επιδότηση του κόστους καυσίμων και η εντατικοποίηση των ελέγχων των αλλοδαπών φορτηγών.

    Στο τελευταίο πεδίο, το τελευταίο διάστημα "αναζωπυρώθηκαν" οι συζητήσεις του υπουργείου Μεταφορών με τα συναρμόδια υπουργεία για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου στις κύριες πύλες εισόδου της χώρας.

    "Παροπλισμένα" τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου

    Σύμφωνα με στελέχη ελληνικών ομοσπονδιών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης, τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου δεν έχουν καταφέρει - για ποικίλους λόγους - να "ανακόψουν" την υποκλοπή μεταφορικού έργου από τα αλλοδαπά φορτηγά.

    "Οι έλεγχοι δεν είναι εντατικοί, σε σπάνιες περιπτώσεις γίνονται βράδια. Επίσης, τις περισσότερες φορές τα Μικτά Κλιμάκια σταματούν μόνο ελληνικά φορτηγά και όχι αλλοδαπά, λόγω δυσκολίας στην επικοινωνία και στην επιβολή προστίμων", αναφέρουν στελέχη της αγοράς.        

    Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, το υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται σε συζητήσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για την κατάργηση των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου και την αντικατάσταση τους με σταθερά κλιμάκια, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες που θα διαθέτουν τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές.

    Επίσης, εξετάζεται η αυστηροποίηση των κυρώσεων, όπως η επί τόπου είσπραξη προστίμων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.  

    Γενικότερα, εκτιμάται ότι θα επέλθουν κι άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως η τροποποίηση του νόμου για τους καθοδόν ελέγχους, με τη συμπλήρωση των περιπτώσεων παραβάσεων, για τις οποίες ευθύνεται ο υπεύθυνος φόρτωσης.

    Ακόμη, η αποτίμηση του ελάχιστου κόστους μεταφοράς και ο περαιτέρω έλεγχος της νόμιμης κυκλοφορίας και διενέργειας μεταφορών με φορτηγά ιδιοκτησίας επιχειρήσεων ταχυμεταφορών.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ