Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Μαρ-2022 08:21

  Με διαδικασίες fast track οι επιδοτήσεις κινηματογραφικών γυρισμάτων

  52004664
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Σε λογική fast track μπαίνει η επιδότηση των δαπανών που γίνονται στη χώρα μας για την παραγωγή ταινιών, σειρών και ψηφιακών παιχνιδιών, καθώς ψηφιακών παιχνιδιών στο πλαίσιο του προγράμματος cash rebate. 

  Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών  για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις στη χώρα μας να ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές ή από ελεγκτική εταιρεία για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. 

  Στόχος σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, είναι η επιτάχυνση αλλά και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας ολοκλήρωσης ενός επενδυτικού σχεδίου, με στόχο το πρόγραμμα που ήδη έχει φέρει σημαντικές παραγωγές στη χώρα μας να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό. 

  Στη νέα ρύθμισης προβλέπεται η διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου του 30% των επενδυτικών οπτικοακουστικών έργων κάθε χρόνο, από τακτικά ή έκτακτα όργανα ελέγχου του ΕΚΟΜΕ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη νόμιμη πιστοποίηση έργου προβλέπεται διαδικασία αναζήτησης των καταβληθέντων ποσών.

  Επιστροφή δαπανών 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΟΜΕ, μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, από τον Απρίλιο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2022, συνολικά 204 έργα έχουν υπαχθεί στο επενδυτικό κίνητρο cash rebate. H επένδυση στη χώρα μας υπολογίζεται περίπου στα 316 εκατ. ευρώ.

  Τα 112 έργα αποτελούν εγχώριες παραγωγές και 92 έργα διεθνείς παραγωγές, δηλαδή διασυνοριακές συμπαραγωγές μεταξύ ελληνικών και εταιρειών παραγωγής από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 140 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, έχουν δημιουργηθεί περίπου 49.201 θέσεις απασχόλησης.

  Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι εκτός των ταινιών μυθοπλασίας, των τηλεοπτικών σειρών και των ντοκιμαντέρ, έχουν υπαχθεί στο επενδυτικό κίνητρο δύο αιτήσεις που αφορούν ψηφιακά παιχνίδια (digital games) και η μεγάλου μήκους ταινία animation "Η περιπέτεια του Διαστήματος”.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Νέος γύρος επενδύσεων σε κινηματογραφικά studio, ταινίες και σειρές

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ