Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Μαρ-2022 18:09

  Ελ. Σαΐτης: Ο Θεσσαλός που συνέβαλε στην ανάδειξη της κομπόστας ροδάκινου σε εθνικό προϊόν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ελευθέριος Σαΐτης, ιδρυτής και πρόεδρος των εταιρειών Kronos, Intercomm Foods και Agrophoenix, απέσπασε τιμητική "Διάκριση Συνολικής Επιχειρηματικής Προσφοράς" στο πλαίσιο του διαγωνισμού της EY, Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2021, για τη συνολική του πορεία και τη μακροχρόνια διαδρομή του στο εγχώριο επιχειρείν, έπειτα από σχετική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στην Ελλάδα.

  "Ευχαριστώ θερμά την EY και την αξιότιμη κριτική επιτροπή για την ιδιαίτερη τιμητική διάκριση στο πρόσωπό μου. Έχοντας ως αρχή το "αιέν αριστεύειν" και "γράψε τα ονόματα εκείνων που σε τίμησαν με χρυσά γράμματα και εκείνων που σε έβλαψαν στην άμμο" ευχαριστώ τους συνοδοιπόρους συνεταίρους μου, εργαζομένους, συνεργάτες, παραγωγούς που μαζί συνεργαστήκαμε και καθιερώσαμε σ’ όλο τον κόσμο τα ελληνικά ροδάκινα και την ελιά, δύο βασικά προϊόντα της ευλογημένης ελληνικής γης", σχολίασε ο κ. Σαΐτης και συνέχισε λέγοντας: "Προτρέπω τους νέους να πιστέψουν στο μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης και θέλησης, έχοντας πάντα ως φάρο τις αξίες, λογική, ενσυναίσθηση, μέτρο και την ανθρωπιά". 

  Με καταγωγή από τη Θεσσαλία, ο πολύπειρος επιχειρηματίας και ιδρυτής επιτυχημένων εταιρειών στον κλάδο τροφίμων,  ο κ. Σαΐτης μεγαλώνοντας με στερήσεις, γαλουχήθηκε στο συνεκτικό ομαδικό πνεύμα των νομάδων προγόνων του, επιλέγοντας να έχει πάντα συνεταίρους-συνοδοιπόρους στην επιχειρηματική πορεία του. Αριστούχος απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, το μακροχρόνιο επιχειρηματικό του έργο ξεκινά το 1970 με την ίδρυση της Ερμής και συγχρόνως ιδρύεται η Κρόνος Α.Ε., κονσερβοποιία φρούτων, στη Σκύδρα Πέλλας.

  Μέσα από την επιχειρηματική του δράση, συνέβαλε στο να καθιερωθεί η κομπόστα ροδάκινο ως εθνικό προϊόν και η Ελλάδα στις μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως στο βιομηχανικό ροδάκινο. Επόμενο σταθμό στο ταξίδι του αποτελεί η ίδρυση της Intercomm Foods Α.Ε., στη Λάρισα, το 1990, βιομηχανίας επεξεργασίας φρούτων σε ασηπτική συσκευασία, η οποία διαθέτει σημαντική παρουσία στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς, αποκτώντας πρόσβαση στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων στο εξωτερικό.

  Το 2010 επεκτείνεται στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, με την ίδρυση της Kronos Sun Energy.

  Το 2017, ακολουθεί η Agrophoenix AE, στο Ζερβοχώρι Ημαθίας, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή χυμών φρούτων και συναφών προϊόντων. Σήμερα, οι διάφορες εταιρείες των οποίων υπήρξε ιδρυτής, συνεργάζονται με χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς, έχουν καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα με πωλήσεις σε πάνω από 80 χώρες σε όλον τον κόσμο και απασχολούν πάνω από 1.200 άτομα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της EY, Έλληνας"Επιχειρηματίας της Χρονιάς" αναδεικνύει τον δυναμισμό και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς το σύνολο των επιχειρήσεων των υποψηφίων που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό, σημείωσαν την περίοδο 2016-2021, αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 67%, και δημιούργησαν 43% περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, παρά τον αντίκτυπο των διαφόρων προκλήσεων που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

  Οι υποψήφιοι επιχειρηματίες, που διακρίθηκαν για τις υψηλές επιδόσεις τους, τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης, τις ηγετικές ικανότητές τους, την αναπτυξιακή δυναμική τους, το καινοτόμο πνεύμα και την κοινωνική ευαισθησία τους, επελέγησαν από την ανεξάρτητη εννεαμελή Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού, υπό την προεδρία του κυρίου Βασίλειου Κάτσου, Προέδρου και Συνιδρυτή της VNK Capital και EY Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς" 2008.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ