Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Μαρ-2022 07:57

  ΕΛΤΑ: Τι ψάχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γραμμή άμυνας του Δημοσίου

  ΕΛΤΑ: Τι ψάχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γραμμή άμυνας του Δημοσίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) που καλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) και η αποζημίωση της παροχής καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας για τα έτη 2013-2018 είναι τα δύο βασικά ζητήματα που θα εξετάσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν, με αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς να εκφράζουν την πεποίθησή τους πως η τελική απόφαση θα είναι υπέρ της εταιρείας.

  "Η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης πραγματοποιήθηκε με πλήρη σεβασμό των εφαρμοζόμενων κανόνων ευρωπαϊκού δικαίου για τις κρατικές ενισχύσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ΕΛΤΑ και με κριτήρια που εφαρμόζονται από ιδιώτες επενδυτές.

  Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει φέρει απτά και ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα”, σχολίασε χθες εκπρόσωπος του Υπερταμείου σημειώνοντας το γεγονός πως η έρευνα έχει ξεκινήσει μετά από καταγγελία από ανταγωνιστές των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

  Παράλληλα πηγές των ΕΛΤΑ δήλωσαν στο Capital.gr πως οι ενέργειες που εξετάζει η DG Comp έχουν την απαιτούμενη νομική τεκμηρίωση και υπογράμμισαν πως η εταιρεία είναι έτοιμη να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θα της τεθούν.

  Παράλληλα, τόνισαν ότι ενισχυτικά λειτουργεί πως τα ΕΛΤΑ μετά από τα μέτρα στήριξης, που υποστήριξαν το σχέδιο μετασχηματισμού της εταιρείας, έχουν επιστρέψει στην λειτουργική κερδοφορία.

  Η έρευνα της Κομισιόν

  Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες πως ξεκινά διεξοδική έρευνα καθώς με βάση την προκαταρκτική αξιολόγηση καταγγελίας που υποβλήθηκε πριν από δύο χρόνια, διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με το εάν ορισμένα μέτρα υπέρ των ΕΛΤΑ συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

  Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί το κατά πόσον τα ΕΛΤΑ δικαιούνταν νομίμως να λάβουν πρόσθετη αποζημίωση για την παροχή καθολικής υπηρεσίας για την περίοδο 2013-2018, δεδομένου ότι η εταιρεία είχε ήδη λάβει ετήσια αντιστάθμιση ύψους 15 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο.

  Όπως και εάν η εισφορά κεφαλαίου υπέρ των ΕΛΤΑ έχει χορηγηθεί με τους όρους της αγοράς ή εάν έχει παράσχει στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της και τέλος κατά πόσον το μέτρο της απαλλαγής από τον ΦΠΑ, που εφαρμόζεται σε όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, θα μπορούσε να αποτελέσει ενίσχυση.

  Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ επιχειρήσεων μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους που θα αποδεχόταν ένας ιδιώτης επενδυτής υπό συνθήκες αγοράς (αρχή του ιδιώτη επενδυτή σε οικονομία της αγοράς).

  Εάν δεν τηρείται η εν λόγω αρχή, οι δημόσιες παρεμβάσεις συνιστούν κρατική ενίσχυση δεδομένου ότι παρέχουν στον δικαιούχο οικονομικό πλεονέκτημα το οποίο δεν έχουν οι ανταγωνιστές του. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα.

  Η ελληνική πλευρά, η εταιρεία που υπέβαλλε την καταγγελία αλλά και άλλα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη θα έχουν τη δυνατότητα  να στείλουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ