Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαρ-2022 07:47

  Ουκρανικό και ενέργεια παγώνουν τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία, γραφεία, logistics

  Ουκρανικό και ενέργεια παγώνουν τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία, γραφεία, logistics
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Πάγωμα των επενδύσεων που είχαν δρομολογηθεί σε σημαντικούς τομείς του real estate καθώς και στο "μικροσκόπιο" επενδυτικές συμφωνίες που είχαν κλειστεί χωρίς να έχουν ακόμη υπογραφεί, φέρνει στην αγορά της ακίνητης περιουσίας η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και η γεωπολιτική αστάθεια. 

  Μιλώντας στο Capital.gr στελέχος μεγάλου developer της ελληνικής αγοράς περιέγραψε την έντονη ανησυχία του για το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας και ανασφάλειας από ενδεχόμενη κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

  Κάνει λόγο για τροχοπέδη στην υλοποίηση οποιασδήποτε μεγάλης επενδυτικής κίνησης στην παρούσα φάση, αφού οι συνθήκες μόνο ευνοϊκές δεν είναι. 

  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "έχουν πάει πίσω επενδυτικά σχέδια που είχαν δρομολογηθεί τόσο για νέες ξενοδοχειακές μονάδες και γραφειακά συγκροτήματα, όσο και σε χώρους retail και logistics". 

  Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), αποδίδοντας την στάση αναμονής μεγάλων developer της αγοράς και των υποψήφιων αγοραστών, κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των πρώτων υλών στα ύψη και ακολούθως στην αστάθεια που επικρατεί λόγω της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία. 

  Όπως αναφέρει "η κατάσταση με την αύξηση των πρώτων υλών είναι απελπιστική, καθώς σήμερα που μιλάμε μπορεί να είμαστε στο +7% και αύριο να είμαστε στο +10%. Εν μέσω τέτοιου κλίματος, δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις", τονίζει. 

  Ως εκ τούτου οι νέες επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε οικιστικά συγκροτήματα, γραφειακούς χώρους, εμπορικά πάρκα αλλά και χώρους logistics αναστέλλονται μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να σταθεροποιηθεί η αγορά. 

  Σε ερώτηση γιατί οι τομείς αυτοί του real estate, που μέχρι πρώτινος ήταν και από τους πλέον κινητικούς της ελληνικής αγοράς ακινήτων, αναφέρει ότι όταν έχεις έναν πόλεμο που δεν γνωρίζεις τις συνέπειες του, ούτε τουρισμό μπορεί να προβλέψεις, ούτε χώρους retail μπορείς να φτιάξεις αφού η αγοραστική δύναμη των ελλήνων καταναλωτών έχει μειωθεί λόγω της ακρίβειας και ως εκ τούτου ούτε νέους αποθηκευτικούς χώρους μπορείς να φτιάξεις. 

  Αλλά ακόμη και επενδυτικές συμφωνίες που είχαν σχεδόν κλειστεί τους τελευταίους μήνες μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο και επανεξετάζονται χωρίς να είναι απίθανο η οριστικοποίηση τους να μετατεθεί για το απώτερο μέλλον. 

  Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία και πριν την έναρξη της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, βρισκόταν στα σκαριά συμφωνίες αλλά και επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά real estate, ενώ επενδύσεις που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ έχουν ανακοινώσει οι Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται σε logistics, κτίρια γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα και κτιρία φοιτητικών κατοικιών.

  Όπως δήλωσε χτες ο Γεώργιος Κορμάς ανώτερος γενικός διευθυντής, Group Chief Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς και διευθύνων σύμβουλος της Real Estate ΜΑΕ μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo North, οι επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη, δεν θα επηρεαστούν. Τουλάχιστον όχι πολύ.

  Για αυτές που έχουν δρομολογηθεί από ξένους Ομίλους στην χώρα μας, σημαντικό ρόλο θα παίξει η κατάσταση που θα έχει να αντιμετωπίσει η μητρική στην χώρα από όπου προέρχεται. "Αν πιάσει φωτιά, θα στείλεις ελικόπτερο να σβήσεις την κύρια κατοικία σου και όχι την εξοχική" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορμάς. 

  Όπως τόνισε η κτηματαγορά επηρεάζεται κατά τη διάρκεια κρίσεων με χρονοκαθυστέρηση 8 έως 10 μηνών. "Εάν στο μεσοδιάστημα η κρίση καταλαγιάσει θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις στην κτηματαγορά" σημείωσε ο κ. Κορμάς υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα που αποτελούσε πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν hot spot προορισμός, σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν αποκλείεται να χάσει το πλεονέκτημα της καθώς θα ξαναέρθουν στο προσκήνιο χώρες, με πιο ώριμες αγορές από την ελληνική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ