Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαρ-2022 07:42

  Ξένες τράπεζες ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα

  Τι δείχνουν τα τριετή πλάνα των ελληνικών τραπεζών που κατέθεσαν στην ΕΒΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Πέρα από τη JP Morgan, η οποία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, τουλάχιστον άλλες τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες σχεδιάζουν να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα, λαμβάνοντας τις αντίστοιχες άδειες από την Τράπεζα της Ελλάδος.

  Πρόκειται για τις Goldman Sachs, Bank of America, Deutsche Bank, ενώ σε πιο πρώιμο στάδιο βρίσκονται οι σκέψεις από Nomura.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν ή έχουν βολιδοσκοπηθεί, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τα σχέδια των Goldman Sachs, Bank of America και Deutsche Bank, ενώ σε διερευνητική φάση είναι της Nomura.

  Ενώ η JP Morgan ήδη αναζητά νέα στελέχη για Αθήνα, οι υπόλοιπες δεν ακόμα λάβει τις τελικές αποφάσεις ή για τον ακριβή χρόνο και τρόπο. Ωστόσο, διερευνητικές επαφές με ελληνικά τραπεζικά στελέχη, αλλά και συζητήσεις με τα στελέχη τους στο εξωτερικό για την προοπτική να μεταφερθούν στην Αθήνα έχουν γίνει.

  Επίσης, πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει διερευνητικές επαφές για νομικά και άλλα θέματα θεματοφυλακής, στρατηγικής σε επίπεδο Ευρώπης, αρμόδιων εποπτικών αρχών, κά.

  Κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη εργασιών επενδυτικής τραπεζικής (investment και treasury business banking), όπως ομολογιακές εκδόσεις, και, δευτερευόντως, η διαχείριση πλούτου, δηλαδή του asset management και το private banking.

  Κοινή στρατηγική πίσω από τα σχέδια αυτά είναι η παρουσία τους σε μια αγορά, η οποία δεν έχει ανεπτυγμένη επενδυτική τραπεζική, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κέντρα, και να βρίσκεται σε στρατηγική θέση, σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση των αγορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

  Στις τελικές αποφάσεις μετρούν το χαμηλό κόστος, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κέντρα (μισθοί, ενοίκια, κόστος ζωής), το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, οι προβλέψεις για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και γενικότερο άνοδο του οικονομικού κύκλου, αλλά και το όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, όπου το μεγαλύτερο μερίδιο λαμβάνει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

  Στόχος τα ντιλ και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής

  Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι συγκεκριμένες ξένες επενδυτικές τράπεζες διαβλέπουν αύξηση των επιχειρηματικών ντιλ και των εναλλακτικών χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρηματικών και επενδυτικών έργων εντός Ελλάδος, αλλά και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως και στις υπό ένταξη χώρες της περιοχής στο ευρώ.

  Η ελληνική αγορά δεν έχει ανεπτυγμένη επενδυτική τραπεζική, αφενός διότι για πολλά χρόνια, λόγω κρίσης δεν υπήρχαν ντιλ, και αφετέρου το επιχειρηματικό μοντέλο των ελληνικών συστημικών τραπεζών κινούνταν περισσότερο στο λεγόμενο retail banking.

  Φυσικά υπάρχει το corporate και το wholesale banking, όπως και το wealth management, το οποίο είναι σαφώς πιο ανεπτυγμένο. Ωστόσο, ως προς την επενδυτική τραπεζική που αφορά κυρίως σε μεγάλα ντιλ, IPOs, ομολογιακές εκδόσεις, mini bonds, αυξήσεις κεφαλαίων, κά, τα έσοδα των εγχώριων συστημικών τραπεζών ανέρχονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

  Εξάλλου, ακόμα και για τις ίδιες ή για εκδόσεις ή ντιλ πελατών τους συνεργάζονται με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού.

  Διαχείριση πλούτου και περιουσίας

  Η επενδυτική τραπεζική συνδέεται κυρίως με τα επιχειρηματικά ντιλ. Όμως, έχει άμεση σχέση με την πώληση πχ των ομολογιακών δανείων, κλπ.

  Αυτό το αναλαμβάνει το wealth management, το οποίο περιλαμβάνει το private banking και το asset management που αναλαμβάνουν το κομμάτι των πωλήσεων πχ των IPOs σε μεγάλους ιδιώτες ή θεσμικούς επενδυτές.

  Η ελληνική αγορά

  Το private banking και το asset management των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι ανεπτυγμένο και αναπτύσσεται περισσότερο με την άνοδο των εργασιών ασφαλιστικών φορέων, αμοιβαίων κεφαλαίων και κυρίως με τις διεθνείς τους δραστηριότητες.

  Τα υπό διαχείριση κεφάλαια στην Ελλάδα από το private banking των τεσσάρων συστημικών εκτιμάται λίγο πάνω από τα 13 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν το asset management και οι αντίστοιχες διεθνείς δραστηριότητες (Κύπρος, Λουξεμβούργο, Βρετανία, Βαλκάνια κλπ) τότε εκτιμάται γύρω στα 25 δισ. ευρώ.

  Από τραπεζικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις ή που έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί από τις ξένες που σχεδιάζουν να έρθουν Αθήνα, για τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες δεν φαίνεται ότι ο κύριος στόχος είναι να πάρουν μερίδιο από τις τέσσερις συστημικές, διότι η αγορά είναι σχετικά μικρή για τα μεγέθη τους. Επίσης, έχουν ήδη ελληνική πελατεία (ιδιώτες, επιχειρηματίες, ναυτιλία, κά) στο εξωτερικό όπου δραστηριοποιούνται. Προφανώς, θα υπάρξει κινητικότητα, αλλά κύριος στόχος τους είναι η ανάπτυξη νέας αγοράς μέσω του investment banking.

  Κινητικότητα τραπεζικών στελεχών

  Κινητικότητα, όμως, θα υπάρξει στα τραπεζικά στελέχη. Ήδη, σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες για εντοπισμό στελεχών, κάποιες από αυτές τις τράπεζες ήδη ζητούν ελληνικά στελέχη.

  Δεν αναζητούν διευθυντικά στελέχη, αλλά κυρίως μεσαία στελέχη με μεγάλη πρόσβαση σε μεγάλα ιδιωτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια και να έχουν αποδεδειγμένο υψηλό ιστορικό πωλήσεων.

  Αυτό επιβεβαιώνεται και από την αγορά, καθώς στελέχη του κλάδου προσεγγίζονται από εκπροσώπους των ίδιων των ξένων τραπεζών. Κυρίως έρχονται σε επαφή με στελέχη κάτω των 45-40 ετών, με λογαριασμούς μεγάλων πελατών και με ικανότητες στην πώληση.

  Σε ό,τι αφορά στους μισθούς, αυτοί αναμένονται υψηλότεροι για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά αρκετά χαμηλότεροι για τα ευρωπαϊκά. Εξάλλου, ένας λόγος που έρχονται Ελλάδα είναι η μείωση του κόστους.

  Όλα ξεκίνησαν από το Brexit, όταν μεγάλες επενδυτικές τράπεζες κατευθύνθηκαν προς Παρίσι, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ελβετία, ακόμα και Ιταλία. Εκεί, υπήρξαν συγχωνεύσεις μονάδων και οι επικεφαλής και τα ανώτατα διοικητικά στελέχη που έμειναν, μετακινήθηκαν με μισθούς και συνολικές απολαβές Λονδίνου τουλάχιστον για τα πρώτα ένα με δύο χρόνια. Στη συνέχεια έγιναν προσαρμογές.

  Κάπως έτσι φαίνεται ότι θα λειτουργήσει για αυτές η Ελλάδα εφόσον τελικά ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

  Τα βασικά ανώτατα στελέχη θα έρθουν από το εξωτερικό με τους εκεί μισθούς πχ για τον πρώτο χρόνο, καλύπτοντας, όμως μικρότερο κόστος ζωής, με την αναπροσαρμογή προς τα μισθολογικά δεδομένα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

  Τα υπόλοιπα στελέχη μπορεί να είναι senior ή junior από το εξωτερικό και την Ελλάδα, με μικρότερες απολαβές από τα ευρωπαϊκά κέντρα, αλλά μεγαλύτερες από αυτές της Ελλάδας σήμερα προκειμένου να προσελκύσουν ταλέντα, ακόμα και brain drainers από το εξωτερικό.

  Τέλος, τα σχέδια κάνουν λόγο για άνοιγμα γραφείων και παρουσίας όπως υπάρχει πχ αντίστοιχα σήμερα της JP Morgan, και όχι για άνοιγμα τραπεζών και καταστημάτων. Τα γραφεία θα πλαισιώνονται από ολιγάριθμες ομάδες στελεχών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ