Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Φεβ-2022 08:22

  24 Φεβρουαρίου, η D-Day για Εθνική Ασφαλιστική

  24 Φεβρουαρίου, η D-Day για Εθνική Ασφαλιστική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, πρόκειται να αποφανθεί επισήμως η διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν, η DGCom, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση του ντιλ CVC-Εθνικής Ασφαλιστικής και την έναρξη διαδικασιών μεταβίβασης μετοχών και αλλαγής του επικεφαλής της ασφαλιστικής.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Κομισιόν έχει στείλει το σχετικό σήμερα στους ενδιαφερόμενους, όπως δημοσίευσε το Capital.gr τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με τη θετική έκβαση αναφορά με τη μεταβίβαση του 90% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στο αμερικανικό κεφάλαιο CVC.

   

  Κλείνει τον φάκελο η DGCom

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από τον έλεγχο της καταγγελία που έγινε από μία ασφαλιστική εταιρεία και ένα ιδιωτικό νοσοκομείο για θέματα ανταγωνισμού, η DGCom επανεξέτασε το ζήτημα και δεν προέκυψαν βάσιμες οι καταγγελίες σχετικά με την ασφαλιστική αγορά και τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας. Εξάλλου, το CVC, πέραν της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, κατέχει μεγάλο μερίδιο και στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, οπότε το ντιλ του δεν θα μπορούσε ενεργούσε κατά των συμφερόντων του.

  Μεταβίβαση μετοχών μέχρι τέλος Απριλίου

  Με βάση αυτή την εξέλιξη, τα εμπλεκόμενα μέρη θα προβούν άμεσα τις επόμενες ημέρες σε όλες τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με πρώτη κίνηση τη μεταβίβαση των μετοχών που αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν καθαρά διαδικαστικές ενέργειες, με μία από αυτές να αφορά στην αλλαγή φρουράς στο τιμόνι της Εθνικής Ασφαλιστικής.

  Αλλαγή προέδρου στην Ασφαλιστική

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δομικές αλλαγές στη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τουλάχιστον για το προσεχές οκτάμηνο, για λόγους συνέχειας. Εξαίρεση αποτελεί η αλλαγή του προέδρου της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Χριστόφορου Σαρδελή, ο οποίος πρόκειται να αντικατασταθεί, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, από τον Πολωνό Andrzej Klesyk. Ενδεχομένως, να υπάρξουν και 2-3 αλλαγές σε μέλη του δ.σ. μέχρι το τέλος του έτους.

  Το τίμημα

  Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, το μεγαλύτερο μέρος θα καταβληθεί από τη CVC Partners με τη μεταβίβαση του πακέτου (περίπου 234 εκατ. ευρώ) και άλλα 220 εκατ. σε βάθος πενταετίας. Ειδικότερα, βάσει της απόφασης που εγκρίθηκε από τη γ.σ. της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Απρίλιο, το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτιμήθηκε σε 505 εκατ. ευρώ. Προέβλεπε ένα τίμημα αγοράς 385 εκατ. και ένα τίμημα υπό αίρεση ("earn-out”) μέχρι 120 εκατ., που τελεί υπό την αίρεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από τη Τράπεζα από το 2022 έως το 2026 (με τα τελευταία 30 εκατ. να τελούν υπό την αίρεση ότι θα έχει επιτευχθεί από τα CVC funds η απόδοση που στοχεύουν με την επένδυσή τους.

  Ανακατατάξεις στην αγορά

  Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σημαντικές ανακατατάξεις στην ασφαλιστική αγορά και ειδικά στην ένταση του ανταγωνισμού στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, δεδομένου του μεγέθους της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά της ολοκλήρωσης του ντιλ AXA-Generali (Alpha Bank), όπως και της NN-MetLife (συνεργασία με Τρ. Πειραιώς) που όλες έχουν στρατηγικό μερίδιο και σχέδιο ανάπτυξης στο bancassurance, μαζί με τον άλλο μεγάλο παίκτη της αγοράς Eurolife (Eurobank).

  Με τα τελευταία ντιλ, με το πιο πρόσφατο εκείνο της προσφοράς για εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, πραγματοποιούνται μεγάλες αλλαγές στις πρώτες 10 ασφαλιστικές εταιρείες βάσει ασφαλίστρων, με τα σχήματα των ντιλ και τη Eurolife να εντείνουν τον ανταγωνισμό και να αυξάνουν σημαντικά τα μερίδιά τους, στην πρώτη πεντάδα.

  Διαβάστε επίσης:

  *Πράσινο φως από Κομισιόν στο deal Εθνικής Ασφαλιστικής – CVC

  *Τι φέρνει η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ