Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Φεβ-2022 09:19

  Τα νούμερα της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ

  Τα νούμερα της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Οι δύο εν εξελίξει διαγωνισμοί για την πώληση της Λάρκο, συναντούν μια σειρά από εμπόδια με την κυριότερη ανησυχία να αφορά σε αυτό καθαυτό το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών. Υπάρχει δηλαδή βάσιμη ανησυχία ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα αλλά και οι σοβαρές εκκρεμότητες γύρω από την εταιρεία θα αποθαρρύνουν τους επενδυτές από το να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. 

  Ενδεικτικά των προβλημάτων της ΛΑΡΚΟ είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη βουλή από τον υπουργό οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και τα οποία παρουσιάζουν ανάγλυφη την δραματική εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας νικελίου. Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η εταιρεία:

  -Εμφάνιζε μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα το 2019

  -Η καθαρή θέση της από -160 εκατ. ευρώ το 2015 είχε αυξηθεί στα – 407 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019

  -Την 5ετία 20150 – 2019 είχε συσσωρευμένα χρέη ύψους 260 εκατ. ευρώ

  -Οι ζημιές της το 2019 έφτασαν τα 99 εκατ. ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια εμφάνισε ζημιές 30 εκατ. ευρώ το 2015, 68 εκατ. ευρώ το 2016, 6 εκατ. ευρώ το 2017 και 57 εκατ. ευρώ το 2018

  -Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας προς προμηθευτές εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ 

  -Η οφειλή προς τη ΔΕΗ που είναι και η μεγαλύτερη στις αρχές του 2020 είχε εκτοξευθεί στα 351 εκατ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 5,5 εκατ. ευρώ  κάθε μήνα.

  -Σύμφωνα με την εταιρεία ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός ήταν του 2014 ενώ για τις μετέπειτα χρήσεις δεν είχαν καν συνταχθεί χρηματοοικονομικές καταστάσεις που να έχουν εγκριθεί από το ΔΣ.

  -Η εταιρεία διαθέτει απαρχαιωμένο εξοπλισμό, με το βασικό εξοπλισμό να είναι της δεκαετίας του 1970 και έκτοτε δεν έχει γίνει κάποια ουσιώδης επένδυση

  -Η εταιρεία επιδείκνυε διαχρονικά σοβαρό έλλειμμα στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων με κίνδυνο την άρση της άδειας λειτουργίας από το 2016

  Υπενθυμίζεται ότι οι δύο διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν, στα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δηλαδή το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας, τα μεταλλεία στη Λάρυμνα και το Λούτσι καθώς  και άλλα περιουσιακά ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου και στην ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ (Ειδικός Διαχειριστής) δηλαδή τα μεταλλεία της Καστοριάς, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας μαζί με τον εξοπλισμό τους.

  Στους διαγωνισμούς, είχαν δηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και συμμετέχουν ενεργά οι εταιρείες Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την AD Holdings και η Commodity & Mining Insight UK.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ