Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιαν-2022 08:01

  Πότε ξεμπλοκάρει το ντιλ πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Partners

  Πότε ξεμπλοκάρει το ντιλ πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Partners
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGCom) έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Εθνική Ασφαλιστική, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις και πληροφορίες, σχετικά με την πώληση του 90% της ασφαλιστικής εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα στο αμερικανικό κεφάλαιο CVC Partners. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από Αθήνα και Βρυξέλλες, στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η DGCom να δώσει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

  Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν την πιθανότητα να υπάρξει κάποια γνωμοδότηση στα τέλη του μήνα και να χρειαστούν μερικές ακόμα εβδομάδες, ώστε να δοθεί και τυπικά το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του ντιλ. Σε αυτή την περίπτωση, η ολοκλήρωση της συναλλαγής μπορεί να φτάσει μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

  Υπενθυμίζεται ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πώλησης προήλθε ύστερα από καταγγελία μιας ασφαλιστικής εταιρείας και ενός ιδιωτικού νοσοκομείου για θέματα ανταγωνισμού, κάτι το οποίο υποχρέωσε την DGCom να διερευνήσει, μολονότι είχε δώσει το πράσινο φως πριν καταλήξουν σε συμφωνία οι Εθνική Τράπεζα και το CVC.

  Σύμφωνα με την καταγγελία, το CVC με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία κατέχει μεγάλο μερίδιο στην ασφαλιστική αγορά, έχει υπογράψει συμβόλαια με ιδιωτικά νοσοκομεία, εκ των οποίων στα περισσότερα είναι μέτοχος το ίδιο το αμερικανικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, τα περισσότερα στοιχεία είχαν ήδη σταλεί στην Κομισιόν αρκετά πριν από την καταγγελία εν όψει έγκρισης του ντιλ μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και CVC. Παρ’ όλα αυτά, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών είναι υποχρεωμένοι να διερευνήσουν ξανά τα επιχειρήματα της καταγγελίας. Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Κεφάλαιο από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ο κύκλος των εξηγήσεων θα ολοκληρώνονταν στα τέλη του Δεκεμβρίου με τις εξελίξεις να αναμένονταν τον Φεβρουάριο.

  Το βασικό επιχείρημα της Εθνικής Ασφαλιστικής και του CVC είναι ότι το αμερικανικό κεφάλαιο δεν έχει συμφέρον να λειτουργήσει προνομιακά ως προς την ασφαλιστική εταιρεία διότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τον τζίρο και την κερδοφορία των ιδιωτικών νοσοκομείων στα οποία επίσης συμμετέχει. Επίσης, εάν υπάρξει καταστρατήγηση των τιμών μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και των ιδιωτικών νοσοκομείων του CVC, τότε το πλέον εύκολο για τον ανταγωνισμό είναι να το μάθει, να το καταγγείλει και να ακυρώσει συμφωνίες με τα νοσοκομεία. Δηλαδή ασύμφορο για το CVC και την Εθνική Ασφαλιστική. Εξάλλου, το CVC, μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής κατέχει μικρότερο μερίδιο στην ασφαλιστική αγορά από ό,τι στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας μέσω των νοσοκομείων στα οποία συμμετέχει. Συνεπώς, δεν μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των βασικών δραστηριοτήτων του.

  Εθελούσια έξοδος

  Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου. Στόχος του προγράμματος είναι η αποχώρηση 150 εργαζομένων, ηλικίας άνω των 30 ετών, με τουλάχιστον 7ετή απασχόληση στην εταιρεία. Το πρόγραμμα προβλέπει έως 35 μισθούς και επιπλέον προσαυξήσεις ανάλογα με την ηλικία και για ορισμένες κατηγορίες, όπως σε εργαζόμενους σε περιφερειακές ενότητες, ή εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας. Για τους υπαλλήλους ηλικίας 55 ετών και άνω δίνεται ποσό επιπλέον της βασικής αποζημίωσης, ποσοστό 20% επί του μεικτού μηνιαίου μισθού επί 36 μήνες. Το ανώτερο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 150.000 ευρώ.

  Στην βασική αποζημίωση που παρουσιάζεται στον πίνακα, προβλέπονται οι εξής προσαυξήσεις:

  - 7.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

  - 30% σε όσους απασχολούνται στις Περιφερειακές Υπηρεσιακές Ενότητες της Εταιρείας και οι καθημερινές εργασίες των υπαλλήλων, είναι κυρίως διαχειριστικές και μπορούν να αναληφθούν από τα κεντρικά, ή είναι ενταγμένοι στην Οργανωτική Δομή των Κεντρικών Υπηρεσιακών Ενοτήτων της Εταιρείας, αλλά απασχολούνται στις Περιφερειακές Υπηρεσιακές Ενότητές (οι καθημερινές εργασίες των υπαλλήλων είναι κυρίως διαχειριστικές, και μπορούν να αναληφθούν από τα κεντρικά) ή απασχολούνται με σύμβαση δανεισμού στην ΕΤΕ.

  - 20% επί της βασικής αποζημίωσης, εφόσον πρόκειται για υπαλλήλους που υπηρετούν για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 26 ετών και δεν τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα θέσης ευθύνης ή αντίστοιχου επιπέδου ευθύνης.

  - 15% για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, 20% για ηλικίες 55-59 ετών και 30% για 50-54 ετών.

  Επίσης, προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας, με ομαδικό συμβόλαιο, μέχρι τη θεμελίωση δικαιώματος λήψεως σύνταξης γήρατος και με μέγιστη διάρκεια τα 5 έτη.

  Διαβάστε επίσης:

  * Στο μικροσκόπιο Κομισιόν-ΥΠΟΙΚ τα κρίσιμα σημεία του "Ηρακλή"

  Επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ" το Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου Εθνικής Ασφαλιστικής

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ