Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 07:53

  Το παρασκήνιο πίσω από τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από το διαγωνισμό του ΕΥΣ

  Το παρασκήνιο πίσω από τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από το διαγωνισμό του ΕΥΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους της ΕΥΔΑΠ και όχι μόνο, ο αποκλεισμός της από το διαγωνισμό για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 291 εκατ ευρώ που αφορά στην υδροδότηση της Αθήνας. 

  Ο διαγωνισμός με τίτλο "Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή και Αποκατάσταση των Παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής της πρωτεούσης μέσω ΣΔΙΤ", θα πραγματοποιηθεί τελικώς χωρίς τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ εφόσον δεν τροποποιήθηκε ο ιδρυτικός της νόμος. 

  Και αυτό γιατί ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ έγινε πολύ πριν από την εφαρμογή Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ως εκ τούτου, δεν προβλέπει την δυνατότητα της Εταιρείας να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ εκτός της Περιφέρειας Αττικής, όπου δραστηριοποιείται.

  Μάλιστα στην πρόσφατη τροπολογία που πέρασε το καλοκαίρι για την ανανέωση μέχρι το 2040 του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην οποία ανανέωθηκε και η σύμβασης για το ΕΥΣ αναφερόταν ότι: "με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της "Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ" και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. η συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας για τρία έτη.

  Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. θα ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία διαγωνιστική διαδικασία προτίθεται να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ".

  Ωστόσο παρά τις υποσχέσεις και τις σχετικές ενέργειες της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ μέχρι και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20/1/2022 για το έργο του ΕΥΣ, δεν υπήρξε καμμία ενέργεια για να ανοίξει ο δρόμος συμμετοχή της στο διαγωνισμό, για τον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι. 

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρήθηκε ότι η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ θα είχε πολύ μεγαλύτερα κόστη από το όφελος της ίδιας της σύμβασης, ενώ η συμμετοχή της  θα γινόταν εκ των πραγμάτων σε συνεργασία με κατασκευαστικό Όμιλο.  

  Η εξέλιξη αυτή πάντως έχει σύμφωνα με πληροφορίες προκαλέσει δυσαρέσκεια και στον βασικό μέτοχο της ΕΥΔΑΠ (Υπερταμείο κατέχει το 50 συν μία μετοχή και το ΤΑΙΠΕΔ το 11,33%), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ ανέμενε ότι η συμμετοχή της σε έργα ΣΔΙΤ, της άνοιγε το δρόμο για διεκδικήσεις συμβάσεων που αφορούν σε projects ύδρευσης και άρδευσης συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ. 

  Ο διαγωνισμός για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής της πρωτεούσης μέσω ΣΔΙΤ", περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.).

  Επιπλέον, θα κατασκευαστούν έργα για τη διασφάλιση της καλής λειτουργικής κατάστασης του ΕΥΣ. 

  Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ