Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 12:42

  Καταδίκη της Ελλάδας και πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ για τη ΛΑΡΚΟ

  Καταδίκη της Ελλάδας και πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ για τη ΛΑΡΚΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με κατ' αποκοπήν πρόστιμο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και επιπλέον πρόστιμο ύψους 4,368 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για όσο διάστημα συνεχίζεται η παράβαση καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την υπόθεση της βιομηχανίας νικελίου Λάρκο.

  Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία δεν έλαβε τα μέτρα που συνεπάγεται η εκτέλεση της απόφασης της 9ης Νοεμβρίου 2017 και παρέβη τις υποχρεώσεις της.

  Η υπόθεση αφορά στις περίφημες κρατικές ενισχύσεις που παρέσχε το Ελληνικό κράτος προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους περίπου 136 εκατ. ευρώ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων το 2008, το 2010 και το 2011 καθώς και τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας το 2009. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει κατά της Ελλάδας από το Σεπτέμβριο του 2016 υποστηρίζοντας ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της να εξασφαλίσει την εκτέλεση της απόφασής της.

  Το Νοέμβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα μη έχοντας λάβει εντός των προθεσμιών που είχαν οριστεί τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση ης απόφασης ανάκτησης των ενισχύσεων, και μη έχοντας ενημερώσει την Επιτροπή συναφώς, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης.

  Η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, αφορά στην νέα προσφυγή που άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας ζητώντας, να αναγνωρισθεί ότι η Ελλάδα, μη έχοντας λάβει μέτρα εκτέλεσης της απόφασης της 9ης Νοεμβρίου 2017 παρέβη τις υποχρεώσεις της, και να της επιβάλλει τα αντίστοιχα πρόστιμα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ