Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιαν-2022 14:34

  Α. Ισμαήλος Α.Ε.: Η μεγαλύτερη κατάκτηση του 2021 είναι η αισιοδοξία

  Α. Ισμαήλος Α.Ε.: Η μεγαλύτερη κατάκτηση του 2021 είναι η αισιοδοξία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ολοκλήρωση της εμπορικής χρονιάς μάς επιτρέπει να συζητάμε με τον Πάνο Ισμαήλο για τον απολογισμό των κινήσεων που έγιναν, για τα αποτελέσματα του 2021 και για το πλάνο του επόμενου έτους. Ο ίδιος, πατώντας σε γερές βάσεις, έχοντας ως όραμα τη μεγάλη επιχειρηματική ανάπτυξη και με παρακαταθήκη τις επιδόσεις της Α. Ισμαήλος Α.Ε., βάζει ψηλά τον πήχη για την επόμενη διετία. 

  - Η Α. Ισμαήλος Α.Ε. ολοκληρώνει μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Παρ’ όλες τις μεταβολές, ξεχωρίζετε, καταφέρνοντας να ολοκληρώσετε το 2021 έχοντας καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις στα 31 χρόνια της εταιρείας. Πώς το καταφέρατε αυτό; 

  Πράγματι, το 2021 ήταν μια σύνθετη χρονιά, όμως ολοκληρώνεται με πολλαπλά οφέλη για εμάς. Οι ιδιαιτερότητες ήταν πολλές και κάθε τρίμηνο ήταν εντελώς διαφορετικό. Στην αρχή του έτους υπήρχαν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας, στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα προβλήματα με τους χρόνους παράδοσης των νέων οχημάτων, η διαχείριση αυτών έχει ιδιομορφίες και γενικά το περιβάλλον μας αλλάζει με πολύ γρήγορο ρυθμό. Εμείς στην Α. Ισμαήλος Α.Ε. μέσα στη χρονιά εξελιχθήκαμε πολύ. Ως εταιρεία έχουμε αντιληφθεί τη μονιμότητα της αλλαγής και δίνουμε βάση στην ανθεκτικότητα των λειτουργικών μας μοντέλων. Κατανοώντας το περιβάλλον, κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια στον χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι άνθρωποί μας, δηλαδή οι πελάτες, οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι, ζουν σε ένα οικοσύστημα και αλληλεπιδρούν με την εταιρεία έχοντας προσδοκίες. Η ευθύνη μας είναι να καλλιεργούμε προοπτικές και μέλλον, κάνοντας παράλληλα καλύτερη και βιώσιμα αναπτυσσόμενη την Α. Ισμαήλος Α.Ε.

  Με άλλα λόγια, πιο απλά, θεωρώ ότι το 2021 δημιουργήσαμε μια βελτιωμένη και ισχυρότερη σύνδεση με τον εταιρικό μας σκοπό. Είναι δεδομένο πλέον ότι οι premium καταναλωτές εστιάζουν περισσότερο σε εμπορικά σήματα που ικανοποιούν παραπάνω από έναν σκοπούς και δεν είναι απλοί εμπορικοί εκπρόσωποι ενός brand. Έχοντας μέσα στη χρονιά προσεγγίσει με νέο τρόπο όλα τα ζητήματα που παραδοσιακά μάς απασχολούν, βελτιώσαμε πολλά πράγματα και είναι γεγονός πως καταγράφουμε εξαιρετικές επιδόσεις. 

  - Ποιες είναι κατά την προσωπική σας άποψη οι μεγαλύτερες κατακτήσεις από το 2021;

  Θα τις διαχωρίσω σε δύο διαφορετικά πεδία. Στο πεδίο των αριθμών και στο θέμα της εταιρικής κουλτούρας και της λειτουργίας μας. Αρχικά, από πλευράς επιδόσεων, το 2021 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της Α. Ισμαήλος Α.Ε. σε όλους τους τομείς. Ενδεικτικά, ο τζίρος μας αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυξήθηκαν κατά 50%, οι παραγγελίες νέων αυτοκινήτων που έχουμε λάβει μέσα στο έτος με παράδοση το 2022 είναι σε ιστορικό υψηλό, ενώ και η κερδοφορία μας θα έχει πολύ σημαντική βελτίωση. 

  Με άλλα λόγια, οι αριθμοδείκτες μας μοιάζουν με ρυθμούς ανάπτυξης startup εταιρειών. Επειδή, όμως, οι αριθμοί είναι η μία όψη του νομίσματος, η μεγαλύτερη κατάκτηση του 2021 θεωρώ ότι είναι η κατάκτηση της αισιοδοξίας. Το προσωπικό μας βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, ενώ συμπληρωματικά 8 στους 10 εργαζομένους εμφάνισαν αύξηση απολαβών. Η ομάδα της διοίκησης επιβεβαίωσε την ορθότητα του επιχειρηματικού σχεδιασμού της χρονιάς και μας μένει ως παρακαταθήκη η προσαρμοστικότητα που δείξαμε απέναντι σε κάθε παράγοντα που πήγε να επηρεάσει την πορεία μας. 

  Άρα, με τα παραπάνω αριθμητικά και λειτουργικά δεδομένα, έχουμε αποφύγει έναν σημαντικό κίνδυνο. Ο κίνδυνος του να μη σκεφτεί και να μη σχεδιάσει μια εταιρεία στην κλίμακα που απαιτείται μπορεί να την καταδικάσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε τον συλλογικό μας σχεδιασμό σχετικά με το τι μπορούμε να καταφέρουμε και να συνεχίσουμε τα επόμενα έτη με ισχυρή ανάπτυξη. 

  - Στο εμπορικό περιβάλλον, ποιοι είναι οι στόχοι σας, ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και πού θα στοχεύσετε για να αναπτυχθείτε;

  Οι στόχοι μας είναι να παραμείνουμε ο μεγαλύτερος διανομέας της Mercedes-Benz και να εξελιχθούμε εμπορικά σε όλους τους τομείς. Η δύναμη της μάρκας αλλά και της εξαιρετικής γκάμας μάς επιτρέπει να σχεδιάζουμε αναπτυξιακά. Το μόνο ορατό πρόβλημα είναι το παγκόσμιο ζήτημα με την έλλειψη ημιαγωγών, που επηρεάζει τις παραγωγές νέων αυτοκινήτων. Σε κάθε περίπτωση, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα παραμείνουμε συνεπείς προς τους πελάτες μας και προς τις συμφωνίες που έχουμε μαζί τους. Όσον αφορά τη στόχευση για τη μελλοντική μας ανάπτυξη, έχουμε ένα επενδυτικό πλάνο για το διάστημα 2023-2025, όμως αυτήν τη στιγμή εστιάζουμε στην άμεση ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των πωλήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Είναι το business unit στο οποίο θα δώσουμε ξεχωριστή βαρύτητα το 2022, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε για ακόμα μία χρονιά.

  - Η αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι μια ιδιαίτερη αγορά. Η Α. Ισμαήλος Α.Ε έχει μια σημαντική θέση. Ποιο θα είναι το μέλλον;

  Γενικά η αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι πολύ μεγάλη, όμως το ποιοτικό μεταχειρισμένο με αυστηρά κριτήρια είναι μια πολύ μικρή αγορά και εμείς σε αυτήν κατέχουμε ένα πολύ σημαντικό μερίδιο. Το 2022 θα είναι δύσκολο γιατί οι καθυστερήσεις παραδόσεων νέων αυτοκινήτων δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά μεταχειρισμένων. 

  Εμάς δεν μας φοβίζει η γενική δυσκολία. Έχουμε μια πολύ καλή πορεία στα μεταχειρισμένα εδώ και κάποια χρόνια. Επίσης, ξεκινάμε το 2022 έχοντας ως βάση το σημείο που καταφέραμε να φτάσουμε τις πωλήσεις το 2021 και ένα σημαντικό πλάνο ανάπτυξης. Οπότε, έχοντας τη ρευστότητα, τις πηγές και μια καλή διαχείριση των λειτουργικών εξόδων, θα έχουμε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε ανταγωνιστικές τιμές και θα εξασφαλίσουμε ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά όπου premium και ποιοτικά μεταχειρισμένα όλων των κατηγοριών θα μπορεί να βρει στην Α. Ισμαήλος Α.Ε. ο κάθε ενδιαφερόμενος. 

  - Γνωρίζοντας τη σχέση σας με την τεχνολογία, και ειδικότερα με τις μεθόδους ανάλυσης Επιχειρηματικής Ευφυΐας, τι σχεδιάζετε στα επόμενα χρόνια που θα βελτιώσει τη λειτουργία σας και την εμπειρία που αποκομίζουν οι πελάτες;

  Σε έναν κόσμο που αλλάζει με εκθετική ταχύτητα, αυτό που κρίνει την επιτυχία του καθενός είναι το πόσο καλά προσαρμόζεται στην αλλαγή. Η προσαρμοστικότητα είναι πιο σημαντική από την ευφυΐα. Παρατηρούμε πως πολλοί κλάδοι, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας, μετακινούνται από την ωμή πώληση προϊόντων και υπηρεσιών σε μια πιο ολιστική πώληση, που βασίζεται στην απόδοση που θα έχει ο καταναλωτής από την αγορά που κάνει. Εκεί, λοιπόν, η τεχνολογία είναι ο σύμμαχός μας, αφού επιτρέπει να τρέχουμε μοντέλα ανάλυσης δεδομένων και να κάνουμε προβλέψεις που μας βοηθούν στη λήψη σωστών αποφάσεων. Το μέλλον θα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εμπειρία που αποκομίζει ο πελάτης όχι μόνο από το προϊόν, αλλά και από τη σχέση του με την εταιρεία και το brand μας. Το αυτοκίνητο πλέον δεν είναι ένα απλό μέσο μετακίνησης. Έχει πολλή τεχνολογία και επιτρέπει στον χρήστη να κάνει χιλιάδες πράγματα χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες των συστημάτων του. Άρα, και εμείς ως εταιρεία εστιάζουμε στην ανάπτυξη της χρήσης των συστημάτων που έχουν τα αυτοκίνητα και, κατ’ επέκταση, στη βελτίωση της εμπειρίας που έχει ο οδηγός από αυτά.

  - Ξεκινώντας μια νέα χρονιά, τι σχέδια κάνετε για το άμεσο μέλλον;

  Μέσα στο 2022 θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε ως εταιρεία. Από εκεί και πέρα, όπως είπα, έχουμε το δικό μας επενδυτικό πλάνο για το 2023-2025. Βλέπουμε θετικά το άνοιγμα της εταιρείας σε νέα business units. Έχουμε σκεφτεί και επεξεργαστεί το μέλλον που θέλουμε και, συνδέοντάς το με την ιστορία και τα πραγματικά δεδομένα, θα ξεδιπλώσουμε το πλάνο μας και το όραμά μας για το αύριο της Α. Ισμαήλος Α.Ε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ