Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Δεκ-2021 09:00

  Δημήτρης Μέμος: Το επιχειρείν δε χρειάζεται να είναι μοναχικό σπορ

  Δημήτρης Μέμος: Το επιχειρείν δε χρειάζεται να είναι μοναχικό σπορ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το MarineTraffic, η εταιρεία που έχει καταστεί ηγέτης στο χώρο της ναυτιλιακής πληροφορίας βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης: επεκτείνει τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, προσφέρει νέες υπηρεσίες και βέβαια μεγαλώνει την ομάδα της. Είναι μια από τις εταιρείες που ξεκίνησαν στα βαθιά της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, ολοκλήρωσε τα πρώτα της βήματα και πλέον έχει μπει για τα καλά στην κρίσιμη φάση του "scaling”. Ο CEO της εταιρείας, Δημήτρης Μέμος, μιλά στο Capital.gr για την πορεία της εταιρείας, αλλά και την ουσιαστική βοήθεια που έλαβε μέσα από τον οργανισμό Entrepreneurs’ Organization (EO). 

  "Στο MarineTraffic εξελισσόμαστε διαρκώς. Είμαστε σε μια φάση που αρχίζουμε και κοιτάμε πιο εντατικά και κάποιες συγκεκριμένες αγορές, πάντα στο τρίπτυχο "πλοιοκτήτες – εφοδιαστική αλυσίδα – λιμάνια" και υπάρχει καλή ανταπόκριση και μεγάλη δυναμική. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για την εταιρεία”, σημειώνει ο κ. Μέμος προσθέτοντας ότι παράλληλα προχωρά και στην αύξηση της ομάδας της εταιρείας, κατά σχεδόν 30% μέσα στον επόμενο χρόνο. 

  Το MarineTraffic ξεκίνησε να αναπτύσσεται ως εταιρεία το 2012, σε εποχές αρκετά δύσκολες για την ελληνική οικονομία και ενώ αυτό που αποκαλούμε σήμερα "οικοσύστημα startup επιχειρήσεων” ήταν ακόμη στα σπάργανα. Σήμερα θεωρείται μια από τις επιχειρηματικές ιστορίες επιτυχίας που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες επιχειρήσεις. 

  "Ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο για τις νέες επιχειρήσεις σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια και έτσι οι νέοι επιχειρηματίες πλέον ξεκινούν από μια καλύτερη βάση κατανόησης αλλά και περιβάλλοντος”, αναφέρει κ. Μέμος. "Ειδικά στο χώρο της τεχνολογίας βλέπουμε επιχειρήσεις που δίνουν το παράδειγμα, και ανθρώπους που έχουν καταγράψει κάποιες επιτυχίες να ξεκινούν ή συμμετέχουν σε νέα εγχειρήματα και να βοηθούν έτσι και τους επόμενους”.

  Για τον κ. Μέμο η μεταφορά εμπειρίας και η ανάδειξη των καλών πρακτικών αποτελούν βασικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Είναι, εξάλλου, και κάτι το οποίο όπως δηλώνει έχει βοηθήσει και τον ίδιο. "Όταν ξεκινήσαμε το MarineTraffic ως εταιρεία, εγώ μετρούσα ήδη 10 χρόνια στο χώρο της επιχειρηματικότητας.  Όμως η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσεται σημαντικά και οι σχετικές παραστάσεις που είχα μέχρι τότε εξαντλήθηκαν γρήγορα. Είχα κενά σε διάφορα επίπεδα, από τη διαχείριση των προτεραιοτήτων μέχρι τον τρόπο επιλογής σωστών συνεργατών. Είχα συνηθίσει να ελέγχω τα πάντα προσωπικά και αυτό, όπως είναι κατανοητό, δεν είναι βιώσιμο σε μια αναπτυσσόμενη εταιρεία μια και η μέρα δεν παύει να έχει μόνο 24 ώρες. Εκείνη την εποχή είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με το Entrepreneurs’ Organization (EO), ένα παγκόσμιο δίκτυο επιχειρηματιών, και είδα από πρώτο χέρι το πώς διαχειρίζονται και αναπτύσσουν τις εταιρείες τους άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Παρατηρώντας τη νοοτροπία και τις μεθοδολογίες τους, άνοιξα ένα παράθυρο σε έναν συναρπαστικό κόσμο, όπου φάνηκε ότι η ανάπτυξη μιας εταιρείας και η διατήρηση της ψυχικής υγείας μπορεί τελικά να είναι συμβατοί όροι!”. 

  "To βασικό είναι ότι βρήκα την έμπνευση και πίστεψα ότι γίνεται [να αναπτυχθεί σημαντικά η εταιρεία]. Επίσης είδα σε ένα πρακτικό επίπεδο, ότι γίνεται να δίνεις το χώρο στους ανθρώπους σου να αναπτυχθούν και ταυτόχρονα να αναπτύξουν την εταιρεία.  Παλαιότερα, πράγματα όπως αυτό δεν τα σκεφτόμουν καν, καθώς ως μηχανικός θεωρούσα ότι το μάνατζμεντ είναι απλά κοινή λογική και όχι επιστήμη. Αξιοποιώντας και αυτές τις παραστάσεις από το ΕΟ, έχουμε θέσει γερά θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη του MarineTraffic, με βασικό άξονα την εταιρική μας κουλτούρα και την καινοτομία”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

  Η εμπειρία του αυτή τον οδήγησε να εμπλακεί ενεργά με το EO και να αποτελέσει ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ελληνικού τμήματος του οργανισμού (EO Greece). "Είχαμε την τύχη η έναρξη του EO Greece το 2014, να συμπέσει με τη διοργάνωση του παγκοσμίου συνεδρίου του EO στην Αθήνα. Φιλοξενήσαμε και συναναστραφήκαμε με 1.000 επιτυχημένους επιχειρηματίες απ’ όλο τον κόσμο, ήταν μια φανταστική εμπειρία”, αναφέρει ο κ. Μέμος. 

  Η αρχή στη χώρα μας έγινε με 16 επιχειρηματίες και πλέον ο ΕΟ Greece μετρά περισσότερα από 80 μέλη. "Θέλαμε η ανάπτυξη του ελληνικού Chapter να γίνεται αργά και προσεκτικά. Το EO είναι ένα peer-to-peer network που το κάθε μέλος δίνει αξία στο άλλο. Γι’ αυτό χρειάστηκε πολύς καιρός για να φτιάξουμε τις δομές και να δούμε το πώς θα μπορέσουμε να επιτελέσουμε το βασικό μας σκοπό, που είναι να παίρνουν πραγματική αξία τα μέλη. Τώρα που έχει μεγαλώσει το Chapter οι διαδικασίες επιταχύνονται και χαίρομαι που περισσότερος κόσμος αξιοποιεί τα οφέλη του ΕΟ”. 

  Εξάλλου, για να γίνει κάποιος μέλος του EO θα πρέπει να καλύπτει κάποια βασικά κριτήρια, να ελέγχει και να διοικεί μια εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια. "Αυτά είναι κάποια τυπικά κριτήρια που εξασφαλίζουν ότι υπάρχει ένα κοινό σημείο ενδιαφέροντος. Το πιο βασικό είναι ότι το ΕΟ απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι, μεγαλώνοντας έτσι και την επιχείρησή τους. Και αυτό δεν είναι δεδομένο. Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που είναι ικανοποιημένοι με το πώς λειτουργούν, δεν είναι πρόθυμοι να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους, η ουσία του EO είναι όμως ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να βγεις απ’ αυτή τη ζώνη ασφαλείας σου για να αναπτυχθείς”.

  "To επιχειρείν μπορεί να είναι μια πολύ μοναχική δουλειά”, τονίζει ακόμη ο κ. Μέμος. "Γι’ αυτό η αλληλοϋποστήριξη που έχουμε στον ΕΟ είναι πολύ σημαντική. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να μιλήσεις με κάποιον που βρίσκεται σε μια κοντινή φάση της επιχειρηματικής σου ζωής, να μοιραστείς εμπειρίες και να πάρεις ιδέες, να ανοίξουν δρόμοι που δεν θα μπορούσες να βρεις εύκολα μόνος σου. Σημαντικές είναι και οι ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης, με τα 15.000 μέλη που έχει το ΕΟ σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά για εταιρείες όπως το MarineTraffic που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο”. 

  Μεταξύ άλλων στο ΕΟ διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις όχι μόνο από επιτυχημένους επιχειρηματίες, αλλά και από ειδικούς σε πολλούς και διάφορους τομείς. "Στόχος μας είναι οι εκδηλώσεις μας να είναι εμπειρίες ζωής. Και για αυτό βλέπουμε τον καθένα πρώτα απ’ όλα σαν άνθρωπο και όχι απλά σαν επιχειρηματία. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα από τη γνώση, τις καλές πρακτικές έως και τον πολιτισμό ή τον αθλητισμό. Αν δεν είσαι εσύ καλά δεν μπορεί να είναι καλά και η επιχείρησή σου”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μέμος. 

  Σημαντική δραστηριότητα αποτελεί και το πρόγραμμα EO Accelerator το οποίο απευθύνεται σε επιχειρηματίες με εταιρείες που έχουν κύκλο εργασιών από 250.000 έως 1 εκατ. δολάρια. "Οι ομάδες του EO Accelerator συναντιούνται κάθε μήνα, ανταλλάζουν εμπειρίες και αλληλοδεσμεύονται για την επίτευξη των στόχων τους., Μέντορες και εισηγητές τους βοηθούν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, με coaching και μεθοδολογίες. Εκεί βλέπουμε ακόμη και άτομα με εταιρείες που μπορεί να βρίσκονται στα επίπεδα των 200-300 χιλ. ευρώ κύκλο εργασιών για χρόνια, να μπαίνουν στο πρόγραμμα, να ανοίγουν τους ορίζοντές τους και να μέσα σε ένα ή δύο χρόνια να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και να γίνονται βέβαια και κανονικά μέλη του EO. Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι’ αυτό το πρόγραμμα, πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ τους επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν σημαντικά βήματα ανάπτυξης”, τονίζει ο κ. Μέμος. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ