Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 07:42
ΤΑΙΠΕΔ: Η Αττική Οδός και τα υπόλοιπα στοιχήματα του 2022

Του Κώστα Κετσιετζή
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προκήρυξη για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, που προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν πως δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα ακόμη και τον Ιανουάριο.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο έργο που πρόκειται να τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ το 2022, ενώ παράλληλα η διοίκηση και τα στελέχη του Ταμείου δουλεύουν για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων με το στόχο των εσόδων για τη νέα χρονιά να έχει καθοριστεί στα 2,2 δισ. ευρώ.
Πάντως πριν την αλλαγή της χρονιάς το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει σε δύο σημαντικές υπογραφές συμβάσεων. Η πρώτη αφορά τη συμφωνία με την Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ, με το Ταμείο να κατέχει ποσοστό 65%. Η δεύτερη αφορά το ακίνητο στη Βόρεια Αφάντου της Ρόδου, μια υπόθεση που εκκρεμεί επτά χρόνια και αντιστοιχεί σε έσοδα 26,9 εκατ. ευρώ.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για την υποπαραχώρηση του λιμένα "Φίλιππος Β’ της Καβάλας, ενώ θα ακολουθήσει μέσα στον ίδιο μήνα και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική η οποία δίνει βάρος στην επιτάχυνση και δεν περιλαμβάνει μόνο μεγάλα εμβληματικά έργα, αλλά και μικρότερα assets που μπορούν να γίνουν τοπικά σημεία αναφοράς.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, μέσα στο 2022 το βάρος της στρατηγικής πέφτει σε περιουσιακά στοιχεία όπως οι τουριστικοί λιμένες, και ειδικότερα η μαρίνα-Megayacht της Κέρκυρας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ προετοιμάζεται η εκ νέου αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας. Σημειώνεται ότι ήδη έχει προκηρυχθεί η παραχώρηση της μαρίνας Πύλου και η πώληση του ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.
Εντός του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει και η αξιοποίηση των ακινήτων σε ιαματικές πηγές που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Η αρχή θα γίνει, πιθανώς το πρώτο τρίμηνο, με τα Καμμένα Βούρλα βρίσκονται και θα ακολουθήσει το ακίνητο στις Θερμοπύλες.
Αυτή την περίοδο τρέχουν και οι διαδικασίες για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, καθώς η υφιστάμενη λήγει το 2024. Αυτή αναμένεται να είναι και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι ένας αυτοκινητόδρομος που προσφέρει υψηλά έσοδα στον παραχωρησιούχο.
Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ είχε εκτιμήσει ότι το οικονομικό αντάλλαγμα αυτής της παραχώρησης θα σπάσει όλα τα ρεκόρ των αποκρατικοποιήσεων. Εκτιμήσεις της αγοράς ανεβάζουν το εκτιμώμενο τίμημα πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το περιεχόμενο της νέας σύμβασης παραχώρησης. Μια βασική αλλαγή θα είναι ότι η αποζημίωση του παραχωρησιούχου θα υπολογίζεται βάσει των ακαθάριστων εσόδων όπως γίνεται σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους που έχουν παραχωρηθεί και όχι με βάση την εσωτερική απόδοση (IRR).
Ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το αν η νέα παραχώρηση θα συνοδευτεί και με κατασκευαστικά έργα. Πάντως, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού να προκηρυχθούν με ξεχωριστούς διαγωνισμούς από το υπουργείο Υποδομών. Δεν αποκλείεται πάντως νέα σύμβαση παραχώρησης να ενισχυθεί με τη βαριά συντήρηση του άξονα ή με έργα βελτίωσης όπως για προσθήκη μιας ακόμη λωρίδας στο τμήμα Μεταμόρφωση-Κηφισιά, για να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία.
Μένοντας στις παραχωρήσεις, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να υπογραφτεί η σύμβαση για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis Projects που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό με προσφορά ύψους 1,496 δισ. ευρώ.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κλείσουν σημαντικές εκκρεμότητες όπως οι σταθμοί διοδίων τελών και η ολοκλήρωση της αδειοδότησης των σηράγγων, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο όλων των εμπλεκόμενων.
Για να κλείσει η συναλλαγή στο χρονοδιάγραμμά και να γραφτούν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή έχει συγκροτηθεί task force από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος η οποία και παρακολουθεί τη σχετική πρόοδο. Ακόμη αναμένεται η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια η κύρωσή της από τη Βουλή.