Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 07:38

  Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά του ομολόγου με ρήτρα αειφορίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

  Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά του ομολόγου με ρήτρα αειφορίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Ξεκινά σήμερα η Δημόσια Προσφορά του Ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου

  Η νέα ομολογιακή έκδοση, που έρχεται σε μόλις 18 μήνες από την προηγούμενη (Ιούλιος 2018) αντανακλά το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος συμμετέχει στην υλοποίηση επενδύσεων 6,5 δισ. ευρώ.

  Σε αυτά ανήκουν μεγάλα projects, όπως το καζίνο στο Ελληνικό, η Εγνατία Οδός και το αεροδρόμιο Καστελίου τα οποία αντιπροσωπεύουν το χαρτοφυλάκιο της διαφοροποιημένης δραστηριότητας του ομίλου. 

  Μέσω των αντληθέντων κεφαλαίων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μερικώς και τον νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) στην Κομοτηνή.

  Στον τομέα των κατασκευών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρά στην έκδοση του ομολόγου, με βάση το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο έργων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το 50% του συνολικού ανεκτέλεστου των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας.

  Με δεδομένο τις δύο προηγούμενες επιτυχημένες ομολογιασκές εκδόσεις (2018: 120 εκατ., 2020: 500 εκατ.), ο Όμιλος προσανατολίζεται σε ελκυστικό εύρος απόδοσης που κυμαίνεται στο 2,30-2,70% και αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας. Αξίσει να σημειωθεί ότι στην έκδοση του 2018 το εύρος απόδοσης διαμορφώθηκε στο 3,95%, ενώ στην έκδοση Ιουλίου 2020 στο 2,75%.

  Όπως αναφέρουν στην αγορά, το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ομολόγου σχετίζεται με το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά εκδίδεται ομόλογο με ρήτρα αειφορίας. Αυτό σημαίνει ότι οι όροι δεσμεύουν τον ίδιο τον εκδότη κι όχι μόνον τον χαρακτήρα των επενδύσεων στις οποίες θα διοχετεύσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει όπως γίνεται, επί παραδείγματι με τα πράσινα ομόλογα. Στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ρήτρα αειφορίας προβλέπει πως ο όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (CO2) έως το τέλος του 2025. O στόχος αυτός θα επιτευχθεί βάσει της πρόβλεψης του ομίλου για αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW μέχρι τη λήξη της διάρκειας του ομολογιακού δανείου.

  Να σημειωθεί ότι κατά το φετινό εννεάμηνο, οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανήλθαν σε 700,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,4% από τα 658,5 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Αυξημένη κατά 17% ήταν και η λειτουργική κερδοφορία EBITDA, καθώς ανήλθε σε 212,7 εκατ. ευρώ, από 181,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4,9 εκατ. ευρώ, από κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

  Στον τομέα των κατασκευών, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 399 εκατ. ευρώ έναντι 391 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία εκτινάχθηκε σε 38,4 εκατ. ευρώ, από 17 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ