Τρίτη, 07-Δεκ-2021 21:22
ΤΧΣ: Μαζί με ΤΜΕΔΕ - Ellington στην ΑΜΚ της Attica Bank

Του Λεωνίδα Στεργίου
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ολοκλήρωσε με επιτυχία τις αποκλειστικές του διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές ΤΜΕΔΕ και Ellington Solutions S.A., οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank μαζί με το ΤΧΣ. Η συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη της Attica Bank στη βάση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου ικανού να δημιουργήσει αξία για την επένδυση του Ταμείου.
Η διασφάλιση της ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου, η οποία θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Attica Bank, αποδεικνύοντας την πλήρη και ουσιαστική δέσμευση του ΤΧΣ στην αποστολή του.
Οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι του Ταμείου ήταν οι Akinn Group, Houlihan Lokey και PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. και ως νομικοί σύμβουλοι είχε τις δικηγορικές εταιρείες Clifford Chance LLP και Κουταλίδη Law Firm.
Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Ταμείου που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο, δηλαδή μερικές ώρες πριν από την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 240 εκατ. ευρώ. Αύριο, Τετάρτη, είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ.
Από την εξέλιξη αυτή προκύπτει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Ωστόσο, δεν προκύπτουν οι λεπτομέρειες που θα κρίνουν την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Βασικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις, ήταν το ενδεχόμενο ανάγκης περισσότερων κεφαλαίων και το ποια θα πλευρά θα συμμετείχε και πόσο. Μέρος της μεγαλύτερης ανάγκης για κεφάλαια θα προερχόταν από το κόστος των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων.
Συνεπώς, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ-Ellington σημαίνει ότι είτε προχωρούν, με άμεση μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ (σήμερα 68%) ώστε να προκύψει ιδιώτης επενδυτής (TMEΔΕ-Ellington) με πλειοψηφικό ποσοστό (σήμερα 14%). Είτε, όπως προβλέπει το δεύτερο σενάριο, να εισέλθει το σχήμα ΤΧΣ-Ellington με μικρότερο ποσοστό (22%-30%), σε πρώτη φάση, ώστε να αποτιμηθεί η Attica Bank και οι τυχόν νέες ανάγκες για κεφάλαια και σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 να προχωρήσουν σε νέα αύξηση κεφαλαίου. Σε αυτή τη δεύτερη φάση θα προκύψει ο ιδιώτης επενδυτής με πλειοψηφικό ποσοστό.
Επίσης, πέρα από τα σενάρια και τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις εποπτικές αρχές, δηλαδή Τράπεζα της Ελλάδος και SSM που ήθελαν την άμεση ιδιωτικοποίηση, με μία κίνηση, και μάλιστα να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.
Από τη σημερινή κατανομή των μετοχών, δηλαδή ΤΧΣ 68%, ΤΜΕΔΕ 14% και ΕΦΚΑ 10%, και με δεδομένο ότι όλοι βασικοί μέτοχοι θα πάρουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον μέχρι το ποσοστό τους, ένα πιθανό σενάριο δείχνει την κοινοπραξία να αποκτά μερίδιο μεταξύ 22% και 33%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΕΦΚΑ παραμένει στο ποσοστό του και το ΤΧΣ περιορίζεται αντίστοιχα. Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι η στάση των μικροεπενδυτών, δηλαδή των μετόχων με ποσοστό κάτω του 5%. Βάσει των όρων της ΑΜΚ μπορούν να πάρουν μέρος μέχρι το ποσοστό τους, αλλά λόγω των κεφαλαιακών μεταβολών που έχουν πραγματοποιηθεί (με τα δικαιώματα του αναβαλλόμενου φόρου, τη δημιουργία αποθεματικού και την έκδοση νέων μετοχών και δικαιωμάτων για την ΑΜΚ με αναλογία περίπου 1 νέα προς 49 παλαιές μετοχές), έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Υποθετικά, εάν κανένας μικρός μέτοχος δεν πάρει μέρος στην ΑΜΚ, τότε το ποσοστό του ΤΧΣ θα ανέβει πάνω από το 73%, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.
Συνεπώς, επενδυτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού σχήματος με άνω των 60 εκατ. ευρώ σε αυτή τη φάση, ανεβάζοντας το ποσοστό του ιδιώτη επενδυτή μεταξύ 20-30%. Στη συνέχεια και πιθανότατα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου, μεταξύ 100-170 εκατ. ευρώ, όπου το ιδιωτικό σχήμα θα καταστεί ο βασικός μέτοχος με το υψηλότερο ποσοστό.
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, αυτό έχει ως εξής:
08.12.2021: Τελευταία ημέρα άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης
10.12.2021 Κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων Νέων Μετοχών - Πιστοποίηση καταβολής της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου - Ανακοίνωση για την κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου
13.12.2021: Έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών - Ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών
14.12.2021 Έναρξη της διαπραγμάτευσης Νέων Μετοχών