Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 08:47

  Γιατί αποεπένδυσε ο Γιάννης Γρύλος από την Terra Creta

  Γιάννης Γρύλος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Tην αφοσίωσή του στις παραδοσιακές οικογενειακές δραστηριότητες σηματοδοτεί σύμφωνα με πηγές κοντά τον όμιλο ΙOGR, η απόφαση του επιχειρηματία, Γιάννη Γρύλου να πουλήσει το σύνολο των μετοχών της Terra Creta, εταιρείας με έδρα τα Χανιά, η οποία έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια κυρίως εξαγωγικά αλλά παραγωγικά, δημιουργώντας ένα προϊόν με προστιθέμενη αξία κατά την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία εντός του 2021 θα κλείσει με τζίρο στα επίπεδα των 19 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά του 2020, οπότε και κατέγραψε κύκλο εργασιών 19,08 εκατ. ευρώ. 

  Στόχευση του επιχειρηματία είναι να συνεχίσει και να ενισχύσει την δραστηριότητά του στον τουριστικό το πρώτο βήμα στο οποίο έκανε στη δεκαετία του 1970 ο πατέρας του, Νίκος, για να δημιουργηθεί στη συνέχεια ο όμιλος IOGR στον οποίο ανήκουν η αεροπορική εταιρεία Sky Express καθώς και η εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, Swissport και Skyserv. 

  Eπί έξι μήνες διήρκεσαν οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές

  Kατά τις ίδιες πηγές οι συζητήσεις του Γιάννη Γρύλου με τον Αλέξανδρο Κίκιζα διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μέλισσα Κίκιζας, διήρκεσαν το τελευταίο εξάμηνο και τελούσαν υπό άκρα μυστικότητα. Η πρόθεση του Αλέξανδρου Κίκιζα ήταν από καιρό να διευρύνει τις δραστηριότητές του, δεδομένου και του ενδιαφέροντος που είχε επιδείξει για την απόκτηση της Pummaro από την Ελαΐς – Unilever, η οποία εν τέλει κατέληξε στη Μινέρβα. Θα θυμίσουμε επίσης ότι ο Θεσσαλός επιχειρηματίας είχε επιδείξει ενδιαφέρον και για την πώληση της Μινέρβα το 2019, η οποία κατέληξε στη Deca Investments. 

  Μάλιστα, κύριο μέλημα του Γ. Γρύλου ήταν η εταιρεία να καταλήξει στα χέρια ενός εδραιωμένου και μεθοδικού επιχειρηματία, εξ ου και η συμφωνία με ένα πρόσωπο όπως ο Α. Κίκιζας, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε η εταιρεία να περιέλθει στα χέρια κάποιου equity fund,  επιθυμώντας να αναλάβει την εταιρεία κάποιος που θα θέσει μακροπρόθεσμο επενδυτικό και αναπτυξιακό ορίζοντα. 

  Ιδρυτής της Terra Creta υπήρξε το πρώην τραπεζικό στέλεχος, Μανώλης Αναγνωστάκης το 2.000, με το όραμα να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό και ποιοτικό συσκευασμένο ελαιόλαδο. Ωστόσο μεσούσης της οικονομικής κρίσης και δεδομένου του ανοίγματος που είχε κάνει, επενδύοντας στην δημιουργία ενός σύγχρονου εργοστασίου, ήταν γεγονότα που λειτούργησαν επιβαρυντικά για την εταιρεία. Την εταιρεία ενίσχυσε κεφαλαιακά η οικογένεια Γρύλου το 2012, αναλαμβάνοντας τα ηνία της επιχείρησης σε μία περίοδο που εκείνη είχε τζίρο περί τα 5 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω των 6 εκατ. ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ