Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 14:00

  Οι λεπτομέρειες πίσω από το deal της Alpha Bank στην Αλβανία

  Οι λεπτομέρειες πίσω από το deal της Alpha Bank στην Αλβανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία είχε προαναγγελθεί εδώ και ένα χρόνο από τη διοίκηση της Alpha Bank, όπως και η πώληση εκείνης στο Λονδίνο. Και οι δύο κινήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα μετασχηματισμού "Tomorrow” από το οποίο η Alpha Bank αναδεικνύει υπεραξίες σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της εισηγμένης, σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών.

  Οι υπεραξίες προκύπτουν από την ένταξη των δραστηριοτήτων εξωτερικού κάτω από θυγατρικές, οι οποίες ανήκουν στην τράπεζα Alpha Bank που είναι 100% θυγατρική της Alpha Bank Συμμετοχών, δηλαδή της εισηγμένης.

  Το σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη της διεθνούς παρουσίας μέσω Ρουμανίας και Κύπρου. Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, η Alpha Bank προχωρά σε πώληση των θυγατρικών στην Αλβανία και το Λονδίνου, ώστε να διοχετεύσει τα κεφάλαια αυτά σε Ελλάδα και στις στρατηγικές της αγορές σε Ρουμανία και Κύπρο.

  Το πρώτο βήμα έγινε με την πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία στην OTP Bank Plc, έναντι 55 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε προβλευθεί στο σχέδιο tomorrow, με κεφαλαιακά οφέλη 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δείχνουν ότι η Alpha Bank δεν φεύγει από την περιοχή, με την πώληση της θυγατρικής της.

  Το δεύτερο βήμα έρχεται με την πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο. Σε αυτή τη φάση, η Alpha Bank δέχεται μη δεσμευτικές προσφορές και η συναλλαγή αναμένεται μέσα στο 2022. Το όφελος από την κίνηση αυτή εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ.

  Το deal στην Αλβανία

  Σύμφωνα με το σχέδιο της Alpha Bank, προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη του νέου τραπεζικού ομίλου και τη δυναμική ενοποίηση των εργασιών και του προσωπικού της ΑΒΑ, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο πλήρως τα συμφέροντα των πελατών του Ομίλου της Alpha Bank που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Επίσης, στο συγκεκριμένο σχέδιο αναφέρεται ότι η ποιότητα του αντισυμβαλλόμενου Ομίλου και η παρουσία του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα υποστηρίξει τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ Alpha Bank Group και OTP Group και την κάλυψη των αναγκών των πελατών της Alpha Bank σε αυτές τις περιοχές.

  Η συναλλαγή θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό όμιλο στην Αλβανία με μερίδιο αγοράς περίπου 11% βάσει ενεργητικού. Είκοσι τρία χρόνια μετά το άνοιγμα του πρώτου καταστήματός της στα Τίρανα, η Alpha Bank Albania, θα αποτελέσει μέλος ενός από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η ΟΤP είναι μία διεθνής τράπεζα με παρουσία σε 11 χώρες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ