Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Δεκ-2021 07:59

  Τι μισθούς δίνουν οι ελληνικές startups

  Οι πιο επιτυχηµένες ελληνικές 'επιχειρήσεις του γκαράζ'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Μια αποκαλυπτική εικόνα για το πως διαμορφώνεται η αγορά εργασίας στην ελληνική σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων δίνει μελέτη της Marathon Venture Capital, η οποία εξετάζει τα δεδομένα μισθών και παροχών 1.915 εργαζομένων σε 27 startup εταιρείες.

  Σε αυτή την πρώτη αποτύπωση φαίνεται πως οι εργαζόμενοι σε θέσεις τεχνολογίας στις ελληνικές startup λαμβάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς μισθούς σε σχέση πάντα με τα ελληνικά δεδομένα, ενώ 4 στους 10 εργαζομένους λαμβάνουν επιπλέον παροχές με την μορφή εταιρικών μεριδίων (stock options).

  Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται και στην έρευνα οι ελληνικοί μισθοί παραμένουν χαμηλότεροι κατά αντιστοιχία με τους μισθούς σε πιο ανεπτυγμένες αγορές όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και βέβαια οι ΗΠΑ.

  "Αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και startups ανά τον κόσμο να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Sanne Goslinga, Director of Talent, Marathon Venture Capital που επιμελήθηκε της μελέτης.

  Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για καταρτισμένο προσωπικό σε θέσεις τεχνολογίας, ενώ επεκτείνεται και η πρακτική της απομακρυσμένης εργασίας.

  "Αναμένουμε τις όποιες μισθολογικές διαφορές να μειωθούν, με τις αμοιβές στις ελληνικές startups συνεχώς να βελτιώνονται, δημιουργώντας ένα όλο και περισσότερο ελκυστικό περιβάλλον για απασχόληση”, αναφέρει ακόμη η κυρία Goslinga στην ανάλυσή της.

  Οι μισθοί ανά θέση και εμπειρία

  Το παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζει το χαμηλότερο 10%, το υψηλότερο 90% και τη διάμεσο του μεικτού ετήσιου μισθού ανά θέση, που δίνουν μια γενική εικόνα της μισθολογικής κατάστασης.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα για κάθε θέση εργασίας ανάλογα με την εμπειρία και τις ευθύνες. Φαίνεται πως οι εισαγωγικοί καθαροί μισθοί ξεκινούν από τα επίπεδα των περίπου 800 –1.000 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τη θέση εργασίας.

  Οι χειρότερα αμειβόμενες θέσεις σε αρχικό επίπεδο αφορούν τη διασφάλιση ποιότητας όπου οι μέσες ετήσιες απολαβές διαμορφώνονται σε 11.200 ευρώ ή καθαρό μισθό περίπου 681 ευρώ τον μήνα για τους QA Engineers και σε 15.000 ευρώ τον χρόνο ή περίπου 866 ευρώ καθαρά τον μήνα για τους QA Analysts.

  Καλύτερα αμειβόμενοι -πάντα σε entry level- δουλειές είναι οι Data Scientists με τον μέσο μεικτό ετήσιο να κινείται στα 18.469 ευρώ ή περίπου 1.028 ευρώ καθαρά τον μήνα.

  Οι μέσες ετήσιες μικτές απολαβές για τους προγραμματιστές διαμορφώνονται στα 17.278 με 17.701 ευρώ.

  Σημαντικά υψηλότερες είναι οι μέσες ετήσιες απολαβές για το επόμενο "σκαλοπάτι” εμπειρίας, τους εργαζομένους που η μελέτη κατατάσσει στην κατηγορία "developing” που έχουν προϋπηρεσία σε παρόμοια θέση εργασίας και το επίπεδο των δεξιοτήτων τους κρίνεται υψηλό.

  Σε αυτή τη κατηγορία θέσεων εργασίας οι μέσες ετήσιες μικτές απολαβές κινούνται μεταξύ 24.860 και 34.834 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα. Καλύτερα αμειβόμενοι είναι οι μηχανικοί λογισμικού για κινητά (Mobile Engineers) και στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Data Scientists. 

  Stock Options και άλλες παροχές

  Σύμφωνα με τη μελέτη 4 στους 10 εργαζομένους σε θέσεις τεχνολογίας ελληνικών startups λαμβάνουν ως παροχή και εταιρικά μερίδια. Ο λόγος για τα λεγόμενα stock options, μιας πρακτική αμοιβών ιδιαίτερα διαδεδομένη στις ΗΠΑ.

  Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των στελεχών με ρόλους ηγεσίας λαμβάνουν δικαιώματα μετοχών, ενώ το ίδιο ισχύει για περίπου 1 στις 3 από τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας.

  Όπως αναφέρεται στη μελέτη, λόγω της χαμηλής φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από κεφάλαιο (15%) στην Ελλάδα, η παροχή εταιρικών μεριδίων αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη προσέλκυση εργαζομένων.

  "Συνεπώς, αναμένουμε τα παραπάνω ποσοστά να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε startups και κατανοούν καλύτερα την αξία που μπορεί να έχει η παροχή αυτή”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Η περισσότερο δημοφιλής παροχή που προσφέρεται από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη μελέτη είναι η ιδιωτική ασφάλεια υγείας.

  Άλλες δημοφιλείς παροχές περιλαμβάνουν εκπαίδευση των εργαζομένων, συμμετοχή σε σεμινάρια, οικιακός εξοπλισμός γραφείου, επιπλέον ημέρες άδειας και ασθένειας. Επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός startups προσφέρει παροχές όπως ψυχική υποστήριξη και επιπλέον ημέρες άδειας μητρότητας και πατρότητας.

  Απουσιάζουν οι γυναίκες

  Όπως παρατηρείται και σε άλλες χώρες, υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων στις θέσεις εργασίας στην τεχνολογία. Στην συγκεκριμένη μελέτη, λιγότερο από 20% των εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ το ποσοστό αυτό σε θέσεις ηγεσίας περιορίζεται περαιτέρω στο ιδιαιτέρως φτωχό 3%. 

  Οι κατηγορίες θέσεων εργασίας Product / Design και QA / Testing παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε σύγκριση με άλλες. "Πιστεύουμε ότι αυτό σχετίζεται επίσης με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν απαιτούν πτυχίο πληροφορικής.

  Άλλωστε, παγκοσμίως μόνο το 20% των αποφοίτων από τμήματα πληροφορικής είναι γυναίκες, και από αυτές το 40% συνήθως δεν ακολουθούν καριέρα στο συγκεκριμένο κλάδο”, αναφέρει στην ανάλυσή της, η κυρία Goslinga.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ