Κυριακή, 28-Νοε-2021 08:24
Μπαράζ νέων ψηφιακών επενδύσεων

Του Κώστα Κετσιετζή
Οι νέες επενδύσεις στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας νέας γενιάς και κυρίως στις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), τα δίκτυα 5G αλλά και τα μεγάλα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) του Δημοσίου που προκηρύσσονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής των τηλεπικοινωνιακών ομίλων της χώρας.
Και αυτό όταν μετά από χρόνια σχετικής στασιμότητας η αγορά των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε μια μεγάλη αναδιάταξη με την σχεδιαζόμενη συγχώνευση των NOVA και Wind υπό τη σκέπη της United Group και ενώ όλοι οι μεγάλοι όμιλοι βρίσκονται σε μια περίοδο αναδιάταξης, καθώς ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τμήμα από τα μεγάλα έργα πληροφορικής που θα τρέξουν τα επόμενα χρόνια της χώρας.
Μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει να προκηρύξει όλα τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και συνδεσιμότητας που έχει προγραμματίσει και ειδικά αυτά που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα οποία συνοδεύονται από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, την προηγούμενη εβδομάδα από το συνέδριο Infocom, για 448 έργα τα 130 εκ των οποίων έχουν ήδη προχωρήσει, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 6 δισ. ευρώ.
Το παρών στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας δήλωσαν από το βήμα του ίδιου συνεδρίου οι Μιχάλης Τσαμάζ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου OTE, Χάρης Μπρουμίδης CEO της Vodafone Ελλάδος, Νάσος Ζαρκαλής CEO της WIND και Παναγιώτης Γεωργιόπουλος CEO της NOVA.
Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον υπουργό και τους επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών ομίλων της χώρας βρέθηκε η συνδεσιμότητα, στην οποία όπως δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, αν και πρέπει να επιταχυνθούν οι συνδέσεις οπτικών ιών. Ο ίδιος μίλησε για ένα "κενό" δύο εκατομμυρίων συνδέσεων που θα πρέπει να καλυφθούν από τις επενδύσεις των παρόχων με τη βοήθεια του κράτους και με νέα εργαλεία. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, από το σύνολο των 4,8 εκατ. γραμμών σήμερα οι 3,5 εκατ. θα έχουν μέσα στα επόμενα χρόνια να προσφέρουν ταχύτητες πάνω από 100 Mbps (με δίκτυο οπτικών ινών έως τις υπαίθριες καμπίνες). Ωστόσο, μόνον το 13% των γραμμών έχουν συνδεθεί με αυτές τις ταχύτητες.
Μιλώντας για τις επενδύσεις σε δίκτυα, ο CEO του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, τόνισε ότι ο όμιλος ηγείται σε αυτόν τον τομέα καθώς την προηγούμενη πενταετία επένδυση πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα για την τρέχουσα τετραετία φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. "Αυτά τα ποσά έχουν εγκριθεί από τους μετόχους μας, και αναζητούμε τρόπους για να μπορέσουμε να τα αυξήσουμε. Οι επενδύσεις αυτές αξιοποιούνται για τη βελτίωση υπηρεσιών, υποδομών, 5G και οπτικών ινών. Και βέβαια, για την ψηφιακοποίηση, όπου ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει από το 2016", σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.
"Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας κλάδος εντάσεως επενδύσεων γι’ αυτό και η Vodafone σκοπεύει να επενδύσει 600 εκατ. την τρέχουσα πενταετία", τόνισε ο διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης.
Ο ίδιος ανέφερε δύο σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη δικτύων. "Έχουμε κάνει άλμα στην παροχή συνδεσιμότητας πάνω από 100 Mbps, ως ποσοστό όμως των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν αγοράσει τις υπηρεσίες εκεί υστερούμε. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητα σχήματα τόνωσης της ζήτησης. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει όχι με τα αστικά κέντρα, αλλά το τι κάνουμε με τη συνδεσιμότητα στις αγροτικές περιοχές. Εκεί πρέπει να πάμε σε ένα μείγμα τεχνολογιών με κίνητρα, δεν νομίζω ότι η οπτική ίνα στο σπίτι είναι η μόνη και η κατάλληλη τεχνολογία για να φτάσουμε γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα", τόνισε.
Μιλώντας για την εξαγορά της Wind από την United Group και τη συγχώνευση με τη Nova που θα ακολουθήσει ο Νάσος Ζαρκαλής τόνισε ότι "η αγορά δείχνει να βρίσκει τα τελικό της σχήμα. Η μελλοντική εταιρεία ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου θα αποτελεί έναν πολύ δυνατό πάροχο και πόλο" και θα προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις για τη βελτίωση του ψηφιακού χάσματος της χώρας.
Όπως είπε ο CEO της Wind προχωρά και η σύσταση μιας νέας θυγατρικής με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή, λειτουργία και χονδρική διάθεση υπηρεσιών σε δίκτυα οπτικών ινών. "Εκεί θα μεταφερθούν όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που έχουν σχέση με τις οπτικές ίνες, η εταιρεία μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα αναπτύξει ένα δίκτυο 600.000 γραμμών μέχρι το σπίτι με μία επένδυση άνω των 150 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αυτή θα είναι καθαρά εταιρεία χονδρικής και μάλιστα μία εταιρεία ανοικτής πρόσβασης, πράγμα που σημαίνει ότι θα παρέχει τις υπηρεσίες της, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, σε όλους τους παρόχους συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Wind".
Στην πολύ μεγάλη σωρευτικά επένδυση της United στις Νova - Wind, ύψους 1,3 δισ. ευρώ αναφέρθηκε και ο διευθύνων Σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, σημειώνοντας ότι ότι δημιουργεί έναν τηλεπικοινωνιακό παίκτη που θα εναλλάσσεται μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. "Ολοκληρώνεται μετά από μια επταετία η συγχώνευση του κλάδου με μια αλλαγή, ο τρίτος γίνεται δευτερότριτος" ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι βαρύνουσας σημασίας έχει και το ποιος παρεμβαίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συγχώνευση, ένας παίκτης που του αρέσουν οι υποδομές.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο η υστέρηση που παρατηρείται στη σταθερή εδράζεται στο γεγονός ότι η χώρα στηρίχτηκε πολύ στον χαλκό για να δώσει υπερυψηλές ταχύτητες, κάτι όμως που στην περίπτωση των 100 και 200 Mpbs έχει διαφορά στην πιστότητα που προσφέρει στον τελικό καταναλωτή. Για τον λόγο αυτό η διαβούλευση για την αποχαλκοποίηση στην οποία έχει προχωρήσει η ΕΕΤΤ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση κι αναμένεται αφενός να τονώσει τη ζήτηση κι αφετέρου να ενθαρρύνει τους παρόχους να συμμετέχουν στις επενδύσεις πιο ενεργά από ό,τι στο παρελθόν.