Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Νοε-2021 08:07

  Πάνω από 3 φορές έχει αυξηθεί το κόστος ηλεκτρισμού για τη βιομηχανία

  ηλεκτρικο ρευμα γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Υπερτριπλάσιο είναι το κόστος ρεύματος που πληρώνει σήμερα μια βιομηχανία σε σχέση με το κόστος που πλήρωνε στις αρχές του έτους, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης η οποία έχει οδηγήσει σε εκτροχιασμό των τιμών της ενέργειας. Συγκεκριμένα μια βιομηχανία που τροφοδοτείται ρεύμα στη μέση τάση, στις αρχές του έτους πλήρωνε κόστος της τάξης των 65 ευρώ/MWh, ενώ το τιμολόγιο που θα κληθεί να πληρώσει για το Νοέμβριο αναμένεται να ξεπεράσει τα 260 ευρώ/MWh.

  Πάντως η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγεί για σήμερα τις χονδρικές τιμές του ρεύματος για πρώτη φορά εδώ και αρκετές ημέρες κάτω από τα 200 ευρώ/MWh. Συγκεκριμένα για σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 195,76 ευρώ/MWh ενώ αντίστοιχη αποκλιμάκωση παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη (Ιταλία 204,21 ευρώ/MWh, Γαλλία 204,21 ευρώ/MWh, Βουλγαρία 169,02 ευρώ /MWh, Ισπανία 201,42 ευρώ/MWh).

  Αξίζει να αναφερθεί ότι την Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε στα 88,51 ευρώ/MWh την ίδια στιγμή που τα δικαιώματα εκπομπής CO2 παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στα 73,28 ευρώ/ τόνος.

  Σε κάθε περίπτωση η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος το Νοέμβριο μέχρι στιγμής στην Ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 229,58 ευρώ/MWh, τιμή που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τα νοικοκυριά μέσω των περίφημων ρητρών χονδρεμπορικής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ