Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Νοε-2021 07:46

  Διψήφιο ποσοστό κερδών για τους μετόχους το 2022 βλέπει η Eurobank

  Διψήφιο ποσοστό κερδών για τους μετόχους το 2022 βλέπει η Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Τις τελευταίες κινήσεις μέχρι το κλείσιμο του έτους που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσεις και θέτουν τις βάσεις για ισχυρή κερδοφορία το 2022 παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας στους επενδυτές, παράλληλα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

  Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να ολοκληρωθούν:

  Πρώτον, η πώληση του συστημάτων καρτών (POS), κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι συζητήσεις γίνονται με τη γαλλική Worldline για το 100% του συστήματος καρτών. Η αγορά εκτιμά ότι το τίμημα θα κινηθεί γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, βάσει των ντιλ των τριών άλλων συστημικών τραπεζών.

  Δεύτερον, ολοκληρώνονται συνθετικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων της επιχειρηματικής πίστης συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν δάνεια μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.

  Τρίτον, ολοκληρώνεται η συγχώνευση της θυγατρικής Εurobank Beograd a.d στη Σερβία με την επίσης σερβική Direktna Banka. Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση, η οποία είχε ανακοινωθεί το προηγούμενο τρίμηνο, με στόχο τη διατήρηση ενός κρίσιμου ποσοστού στη σερβική αγορά. Οι όροι του ντιλ έχουν ουδέτερη επίπτωση στα κεφάλαια.

  Όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, το άθροισμα των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων, μαζί με τις επανατιμολογήσεις των χαρτοφυλακίων ομολόγων, της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου κά, τα κεφάλαια της Eurobank θα ενισχυθούν στο δ’ τρίμηνο του έτους κατά 100 μονάδες βάσεις. Έτσι, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα φτάσει το 16,5% από 15,7% στο γ’ τρίμηνο.

  Το 2022

  Σε ό,τι αφορά στο 2022, η Eurobank ήδη προετοιμάζει τον προϋπολογισμό του 2022 και προβλέπει περαιτέρω άνοδο άνοδο της κερδοφορίας με τον δείκτη ROE πάνω από το 10%. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στους εξής πυλώνες:

  Πρώτον, στην περαιτέρω οργανική ανάπτυξη των εργασιών στην Ελλάδα, με έμφαση τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι μερίδιο 30% στην επιχειρηματική πίστη, με νέες εκταμιεύσεις δανείων 5,5 δισ. ευρώ στην τριετία.

  Δεύτερον, στήριξη της επιχειρηματικότητας με έμφαση βασικούς κλάδους, όπως ο τουριστικός. Σημειώνεται ότι στις 30 Νοεμβρίου, θα γίνει απολογισμός του πακέτου στήριξης στον τουριστικό τομέα ύψους 750 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί πέρσι τον Μάιο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank πρόκειται να ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου για την τρέχουσα περίοδο, που θα περιλαμβάνει και ειδική τιμολόγηση και διευκολύνσεις στη χρηματοδότηση.

  Τρίτον, στην κερδοφορία από τις διεθνείς δραστηριότητες, με αιχμή τη Βουλγαρία και την Κύπρο, διευρύνοντας τα έσοδα από δάνεια και διαχείριση περιουσίας. Στόχος των διεθνών δραστηριοτήτων είναι να συμβάλλουν κατά 30% στην κερδοφορία του Ομίλου.

  Όλα αυτά θα ενισχυθούν από την ένταξη των υπηρεσιών private banking και wealth management κάτω από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Temenos.

  Τέταρτον, στην άνοδο της αγοράς ακινήτων, η οποία ήδη συμβάλει με 10% στα κέρδη του Ομίλου. Στο εννεάμηνο, από τα 293 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Τράπεζα, τα 29 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις επενδύσεις στα ακίνητα. Η Eurobank θα εξακολουθήσει να επενδύει κεφάλαια 3050 εκατ. ευρώ στην τριετία.

  Πάντως, ο κ. Καραβίας απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα κέρδη του 2022, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2021.

  Ωστόσο, επανέλαβε ότι ο βασικός άξονας παραμένει ο ίδιος, με τα κέρδη το 2021 να κλείνουν πάνω από τα προβλεπόμενα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να συνεχίζει με 6% και με δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% το 2022.

  Σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι το δ’ τρίμηνο να αυξηθεί η δημιουργία καθυστερήσεων καθώς λήγουν σταδιακά moratoria και άλλα προγράμματα στήριξης. Τα υπόλοιπα από το πρόγραμμα Γέφυρα 1 που λήγει τέλος έτους είναι γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ.

  Στο Γέφυρα 2, τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων εκτιμώνται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η EBA, το σύνολο των δανείων που βρίσκεται κάτω από κάποιο καθεστώς προστασίας ή βοήθειας ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν θα ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε επίσης:

  Eurobank: Καθαρά κέρδη 298 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

  Παρουσίαση αποτελεσμάτων 9μήνου 2021

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ