Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 22:25

  Με ΤΜΕΔΕ - Ellington προχωρά το ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Attica Bank

  Τα επόμενα βήματα για την εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Είναι πλέον επίσημο ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 240 εκατ. ευρώ και η ανάδειξη στρατηγικού μετόχου θα προχωρήσει με την κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ-Ellington. Η κομβικής σημασίας στάση που θα κρατήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο σήμερα κατέχει το 60,8% της Τράπεζας θα προκύψει κατόπιν συμφωνίας με το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington. Το ΤΜΕΔΕ σήμερα είναι μέτοχος με 14% στην Attica Bank και προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί η Τράπεζα, ο ιδιώτης επενδυτής και, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ-Ellington, θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό τους τουλάχιστον στο 33%, με ανάλογη αποεπένδυση του ΤΧΣ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κοινοπραξία θα πρέπει να συμμετέχει με περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, 25 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης θα λήξει στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης. Στις 10 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών και στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης στο ΧΑ των μετοχών μετά την αύξηση κεφαλαίου.

  Δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, δηλαδή όσοι είχαν μετοχές στις 23 Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι υφιστάμενος και μάλιστα ιδιώτης επενδυτής με 14% είναι το ΤΜΕΔΕ. Με τον τρόπο αυτόν και, λόγω της κοινοπραξίας με την Ellington, δίνεται η δυνατότητα, αφενός να συμμετέχει ο υφιστάμενος μέτοχος και αφετέρου να παίρνει μέρος και νέος ιδιώτης επενδυτής, αλλά με περιορισμένο ρίσκο.

  Ο ιδιώτης επενδυτής θα μπορεί να αυξήσει το ποσοστό του είτε μέσω της διαδικασίας της ΑΜΚ, αγοράζοντας δικαιώματα, αλλά και σε μελλοντικό χρόνο. Εξάλλου, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank "αποφάσισε όπως συνεχιστούν, με τη συνδρομή των χρηματοοικονομικών συμβούλων της Τράπεζας, AXIA Ventures Group Ltd και EUROXX Χρηματιστιρακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., οι συζητήσεις με αυτόν (σ.σ. τον προτιμητέο ιδιώτη επενδυτή) προκειμένου να διερευνηθεί συμμετοχή του στην Αύξηση και στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας”.

  Δύο κρίσιμες λεπτομέρειες

  Η παραπάνω πρόταση έχει δύο ενδιαφέροντα σημεία:

  Πρώτον, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον προτιμητέο επενδυτή. Στην ανακοίνωση της Τράπεζας δεν γινόταν αναφορά στο όνομα του προτιμητέου επενδυτή. Με τη σημερινή ανακοίνωση του ΤΧΣ γίνεται και επίσημο ότι πρόκειται για την κοινοπραξία. ΤΜΕΔΕ-Ellington.

  Δεύτερον, διερευνάται και η συμμετοχή του στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Το σημείο αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κίνησης για την κεφαλαιακή ενίσχυση, όπου εκεί μπορεί να πάρει μέρος μόνο ο προτιμητέος επενδυτής ή να αυξήσει το ποσοστό του άμεσα είτε έμμεσα.

  Αυτό ακριβώς το σημείο θα κριθεί από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε το ΤΧΣ με την κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ-Ellington. Από την κατάληξη αυτών θα εξαρτηθεί, για παράδειγμα, εάν υπάρξει δεύτερη φάση, αν και οι περισσότερες πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον άμεσα. Στο σενάριο της δεύτερης φάσης, δεν αποκλείεται ένας από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο οποίος θέλει περισσότερο χρόνο προκειμένου να αναλύσει και να αποτιμήσει την τράπεζα, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα Bain-Flowers έθετε πολλές προϋποθέσεις και περισσότερη ανάλυση και αποτίμηση των κινδύνων, όπως των τιτλοποιήσεων κά, ενώ ζεστό παραμένει το ενδιαφέρον του Ινδού επενδυτή, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό χώρο και μάλιστα στην Ευρώπη. Ένας τρόπος είναι να πάρει μία μικρή θέση τώρα αγοράζοντας δικαιώματα, ένας άλλος να εμφανιστεί σε δεύτερο χρόνο. Αυτό, όμως, εντάσσεται στα σενάρια της αγοράς για το πώς μπορεί ένας ή περισσότεροι ιδιώτες να αποφασίσουν. Αλλά και αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση του ΤΧΣ για το ποσοστό που θα διατηρήσει στην Attica Bank.

  Δικαιώματα μετατρέψιμα σε μετοχές

  Το δεδομένο είναι ότι η διαδικασία της ΑΜΚ προβλέπει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση δικαιωμάτων μετατρέψιμων σε μετοχές. Αυτή είναι μια κρίσιμη λεπτομέρεια που, πέραν από τα διαδικαστικά, λύνει δύο τεχνικά και νομικά ζητήματα που ενδεχομένως να περιέπλεκαν τη διαδικασία. Η απόκτηση μετοχών μέσω δικαιωμάτων (μετατρέψιμων) αποφεύγει την περίπτωση υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς για το σύνολο των μετοχών μιας εισηγμένης όταν ένας επενδυτής αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό, δηλαδή άνω του 33%. Για τον μεν ΤΧΣ που απέκτησε το 68% από τα δικαιώματα μετατρέψιμα σε μετοχές, λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας, η μη υποχρέωση για δημόσια προσφορά αποσαφηνίστηκε και με τροπολογία που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή. Επίσης, η απόκτηση μετοχών μέσω δικαιωμάτων δεν θεωρείται, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, κρατική ενίσχυση. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προέκυπτε στην περίπτωση που το ΤΧΣ ή το ΕΦΚΑ ενίσχυαν το ποσοστό τους λόγω μη συμμετοχής του ιδιώτη επενδυτή ΤΜΕΔΕ ή του σχήματος με το ΤΜΕΔΕ ή άλλου ιδιώτη επενδυτή.

  Σε ό,τι αφορά στο ΤΧΣ, η πληροφορία που επιβεβαιώνεται είναι ότι θα συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς, όμως, να έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του το ποσοστό που θα έχει μετά την ΑΜΚ. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί αρκετά από το σημερινό 68% προκειμένου να προκύψει ιδιώτης στρατηγικός μέτοχος.

  Οι όροι της ΑΜΚ

  Τα υπόλοιπα δεδομένα στοιχεία που επιβεβαιώνεται και από την επίσημη ανακοίνωση, χωρίς να εμπλέκονται σενάρια και ερμηνείες είναι τα εξής:

  1. Το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αποφασίστηκε στο ανώτερο ποσό, δηλαδή στα 240 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ήταν το ζητούμενο για τις εποπτικές αρχές και με αυτό είναι ικανοποιημένες.

  2. Για την αύξηση αυτή θα εκδοθούν 1.200.000.000 νέες κοινές μετοχές.

  3. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι όσο η ονομαστική αξία, δηλαδή 0,20 ευρώ.

  4. Δεν θα εκδοθούν κλάσματα των νέων μετοχών.

  5. Οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μέρισμα.

  6. Η προθεσμία για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 14 ημερών.

  7. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, η ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων (record date), η ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και η ημερομηνία λήξης της άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης θα οριστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

  8. Αυτοί που έχουν δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή της Τράπεζας.

  9. Σε περίπτωση που η αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί έως του ποσού της κάλυψης.

  10. Δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι κατά την ημερομηνία καταγραφής την 23η Νοεμβρίου, εφόσον διατηρούν τα δικαιώματα αυτά κατά το χρόνο άσκησής τους, αλλά και όσοι αποκτήσουν δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

  11. Σε περίπτωση που μετά την εμπρόθεσμη άσκηση ή απόσβεση των δικαιωμάτων προτίμησης υπάρχουν αδιάθετες Νέες Μετοχές, οι αδιάθετες μετοχές θα διατεθούν στην Τιμή Διάθεσης, δηλαδή στο 0,20 ευρώ, κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ