Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 20:09

  Bloomberg: Η JP Morgan εξετάζει την πιθανότητα εξαγοράς ή συνεργασίας με τη Viva Wallet

  Bloomberg: Η JP Morgan εξετάζει την πιθανότητα εξαγοράς ή συνεργασίας με τη Viva Wallet
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.37

  Η JPMorgan εξετάζει μια πιθανή επένδυση στην ελληνική εταιρεία Viva Wallet - η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των πληρωμών - σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του ζητήματος.

  Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός είναι μεταξύ των μερών που εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγοράς ή συνεργασίας με τη Viva Wallet, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η ελληνική εταιρεία συνεργάζεται με έναν σύμβουλο για να διερευνήσει τις στρατηγικές της επιλογές, ανέφεραν οι πηγές.

  Η Viva Wallet φέρεται να διεκδικεί τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια) σε οποιαδήποτε συναλλαγή, ανέφερε η μία από τις πηγές. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η JPMorgan θα προχωρήσει σε μια συμφωνία και θα μπορούσαν να εμφανιστούν και άλλοι "μνηστήρες", πρόσθεσαν οι πηγές.

  Υπενθυμίζεται ότι η Viva Wallet, μετά την εξαγορά της Praxia, επεκτείνεται και στις τραπεζικές εργασίες μέσω της Viva Bank, με παρουσία σε 26 χώρες.

  Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 29% πέρυσι στα 44 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

  Οι επενδυτές συνεχίζουν να διοχετεύουν χρήματα σε fintech εταιρείες, με τις τράπεζες να έχουν εξαγοράσει πολλές από τις πιο υποσχόμενες, καθώς θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Τον Απρίλιο, η Viva Wallet συγκέντρωσε 80 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής Tencent, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης και της Breyer Capital.

  Για την JPMorgan, οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί ενίσχυση της παρουσίας της στον χώρο των fintech. Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει 24 εξαγορές ή τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις φέτος σε μια σειρά κλάδων, πολλές από τις οποίες πέρασαν απαρατήρητες καθώς ήταν πολύ μικρές ή εξειδικευμένες.

  Η JPMorgan συμφώνησε τον Ιούνιο να εξαγοράσει την βρετανική Nutmeg Saving & Investment έναντι σχεδόν 700 εκατ. λιρών (932 δισ. δολάρια) για να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στη διεθνή λιανική τραπεζική. Ξόδεψε επίσης περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το 40% της βραζιλιάνικης ψηφιακής τράπεζας C6, ανέφερε το Bloomberg.

  Σημειώνεται πως το δημοσίευμα του Bloomberg έρχεται σε συνέχεια προηγούμενου δημοσιεύματος του Capital.gr το οποίο σημείωνε ότι οι διερευνητικές επαφές ξένου τραπεζικού ομίλου με την Viva Wallet κρατούν εδώ και περίπου έναν χρόνο.

  Όπως είχαν αναφέρει στις αρχές Νοεμβρίου πηγές που είχαν γνώση των εξελίξεων, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Viva, Χάρης Καρώνης, βρισκόταν σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές από το εξωτερικό.

  Πληροφορίες έφεραν τότε τη Viva Wallet να συζητά την πώληση του 100% των μετοχών της στην JPMorgan έναντι του ποσού των 1,2 δισ. ευρώ. Πηγές προσκείμενες στη Viva, είχαν περιοριστεί στο να διευκρινίσουν ότι τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα και πως πρόκειται για εν εξελίξη διαδικασία, που μπορεί να οδηγήσει κάπου, μπορεί και όχι.

  Σημειώνεται ότι στη μετοχική σύνθεση της Viva Wallet βρίσκονται με ποσοστό 52,5% οι ιδρυτές της, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, με ποσοστό 13% η οικογένεια Λάτση, με 10% η Deca και με 24% το fund Hedosophia. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ