Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 08:23

  Οι τρεις νέες εταιρείες της Vivartia

  Οι τρεις νέες εταιρείες της Vivartia
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Ολοκληρώθηκε η διαδικασία λειτουργικής αναδιάρθρωσης του ομίλου Vivartia συμμετοχών, ο οποίος προέβη στην σύσταση τριών νέων επιχειρηματικών οντοτήτων ανά κλάδο δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν οι Frozen Holdings and Food Services Holdings, με εισφορά των μετοχών της Μπάρμπα Στάθης.

  Η συγκεκριμένη εταιρεία αφορά στον κλάδο κατεψυγμένων προϊόντων της εταιρείας που έχει υπό την ομπρέλα του ο όμιλος Μπάρμπα Στάθης, όπως είναι η εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών και γευμάτων, Μπάρμπα Στάθης, η Άλεσις Α.Ε. (Χρυσή Ζύμη) αλλά και η Ελληνική Ζύμη – Αραμπατζής, με τις δύο τελευταίες εταιρείες να είναι αυτές στις οποίες τον περασμένο Σεπτέμβριο η Vivartia αύξησε τα ποσοστά της από 51% και 49% αντίστοιχα, σε 75%.

  Οι επιμέρους βραχίονες των γαλακτοκομικών και της εστίασης

  Επιπλέον, η Vivartia Συμμετοχών μετά από σχετικές αποφάσεις του διοικητικού της συμβουλίου συνέστησε έναν ακόμη επιμέρους κλάδο δραστηριότητας που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά. Πρόκειται για τη Dairy Holdings, η οποία δημιουργήθηκε με την εισφορά των μετοχών της Δέλτα Τρόφιμα.

  Ο τρίτος βραχίονας απαρτίζεται από τις εταιρείες που υπάγονται στον κλάδο της εστίασης και συγκεκριμένα στις θυγατρικές Everest Α.Ε. και Goody’s Α.Ε. επιχειρήσεις που αποτελούν κατά 100% θυγατρικές του ομίλου Vivartia. Με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος δημιουργεί ένα νέο σχήμα λειτουργίας των επιμέρους τριών βασικών κλάδων δραστηριότητας που διατηρεί στον τομέα των τροφίμων.

  Καλύτερη λειτουργική διάρθρωση και οικονομίες κλίμακας

  Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση εκτός του ότι αποσκοπεί στην καλύτερη λειτουργική διάρθρωση των εταιρειών του ομίλου Vivartia, μπορεί να προσφέρει και πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα στην πράξη, δεδομένου ότι πλέον επιμερίζεται η εκάστοτε δραστηριότητα (γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα, εστίαση) και όλες οι αντίστοιχες εταιρείες υπάγονται στην ανάλογη ομπρέλα δραστηριότητας, γεγονός που αναμένεται ότι θα συμβάλλει και στην δημιουργία οικονομιών κλίμακας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο λειτουργικής αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου. Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου είχε γίνει γνωστή η συγχώνευση των εταιρειάν Everest, La Pasteria και Evercat υπό την σκέπη του ομίλου Goody’s.

  Σε ό,τι αφορά στην αποτίμηση που διενέργησε η εταιρεία ορκωτών PKF Eυρωελεγκτική, το εύρος αξιών για το 100% των μετοχών της Everest υπολογίζεται μεταξύ 34,3 εκατ. ευρώ και 42,7 εκατ. ευρώ (μέση τιμή 38,2 εκατ. ευρώ), ενώ για την Goody’s A.E. μεταξύ 40 εκατ. ευρώ και 49,7 εκατ. ευρώ με τη μέση τιμή να είναι 44,6 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί σε αξία η Μπάρμπα Στάθης, το 100% των μετοχών της οποίας έχει υπολογιστεί από την PKG μεταξύ 173,1 εκατ. ευρώ και 213,4 εκατ. ευρώ με μέση τιμή στα 191,8 εκατ. ευρώ.

  Στα 252 εκατ. ευρώ η μέση τιμή εκτίμησης της Δέλτα

  Ως προς το 100% των μετοχών  της Δέλτα Τρόφιμα η εκτίμηση κινήθηκε ανάμεσα σε 234,1 εκατ. ευρώ και 274 εκατ. ευρώ με μέση τιμή 252,7 εκατ. ευρώ. Και στις τρεις εταιρείες τα μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου είναι οι Παναγιώτης Θρουβάλας (πρόεδρος), Αθανάσιος Παπανικολάου (αντιπρόεδρος) και Σπύρος Παπαγιάννης (μέλος).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ