Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Νοε-2021 08:09

  Αντίδραση της ΕΤΑΔ σε δημοσίευμα του Capital.gr - Η απάντηση του Capital.gr

  Βλαστός (ΕΤΑΔ): Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Capital.gr έλαβε από την Ελληνική Εταιρεία του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) την εξής διευκρινιστική ενημέρωση: 

  "Στο ηλεκτρονικό μέσο WWW.CAPITAL.GR με ημερομηνία 16/11/21 και τίτλο "Τα ακίνητα του Δημοσίου που λιμνάζουν λόγω ΕΤΑΔ", το οποίο υπογράφει η κυρία Ελένη Μπότα φιλοξενείτε εκτενές δημοσίευμα που αναφέρεται σε θέματα αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, σε σημαντικά ζητήματα της Εταιρείας και εν γένει θέματα που αφορούν την οργανωτική λειτουργία και πορεία της Εταιρείας. 

  Καθώς θεωρούμε ότι βασικές πληροφορίες που φιλοξενεί το δημοσίευμα είναι ανακριβείς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημιουργώντας μία μηδενιστική, παραπλανητική και στρεβλή εικόνα για την Εταιρεία μας και επειδή δεν θελήσατε να λάβετε την άποψη μας, σύμφωνα με την συνήθη πρακτική δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά επιλέξατε να στηρίξετε όλες τις πληροφορίες σας σε "πηγές" της αγοράς ακινήτων, λαμβάνουμε μέσω της παρούσης διευκρινιστικής μας απάντησης την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε το αναγνωστικό σας κοινό:  

  Ως προς την αξιοποίηση των Επιχειρηματικών μας Μονάδων, όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα σας "εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν γίνει, αλλά ούτε καν έχουν προγραμματιστεί οι πρόδρομες εργασίες για την αξιοποίηση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων μέσω διεθνών διαγωνισμών παραχώρησης", η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με την μητρική της ΕΕΣΥΠ υλοποιεί μία στρατηγική σταδιακής απεμπλοκής από τη λειτουργία των συγκεκριμένων ακινήτων, εστιάζοντας στη σωστή αξιοποίηση τους, στη διαφύλαξη και μεγιστοποίηση της αξίας τους, ακολουθώντας τις εξελίξεις στην αγορά και με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. 

  Στο πλαίσιο αυτό, ως προς δύο Χιονοδρομικά Κέντρα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, του Παρνασσού και του Βόρα-Καϊμακτσαλάν, στόχος της Εταιρείας είναι να καταστήσει τα Χιονοδρομικά Κέντρα ελκυστικότερα στο εν δυνάμει επενδυτικό κοινό και για το λόγο αυτό και υλοποιούνται μελέτες επέκτασης και αναβάθμισης. Την ίδια στιγμή βασικό μέλημα της ΕΤΑΔ είναι να αυξήσει τα έσοδα της μέσα από χρήσεις, όπως είναι τα επισιτιστικά καταστήματα, του χιονοδρομικού εξοπλισμού και των εμπορικών υπηρεσιών, τα οποία έχουν ήδη προκηρυχθεί και συμβασιοποιηθεί, με αύξηση της τάξεως του 230% των εσόδων από μισθώματα σε σύγκριση με το 2019.

  Ως προς την Ακτή Βουλιαγμένης τα αποτελέσματα από τη λειτουργία της συγκεκριμένης Επιχειρηματικής Μονάδας είναι εντυπωσιακά, αποδίδοντας σημαντικά έσοδα στην ΕΤΑΔ, ενώ η απόδοση του συγκεκριμένου ακινήτου πέρα από τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια από την Διοίκηση της ΕΤΑΔ μέσω της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, θα εμπλουτισθεί περαιτέρω από δύο διαγωνισμούς που δρομολογεί η Εταιρεία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, αυτούς για την μίσθωση της Ωκεανίδας και των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ακτής. 

  Στο Αχίλλειο Μουσείο και στα Σπήλαια του Διρού με χρηματοδοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ υλοποιούνται από την ΕΤΑΔ δύο πολύ σημαντικά έργα αποκατάστασης και ανακαίνισης των δύο εμβληματικών αυτών ιστορικών και πολιτιστικών χώρων, συνολικού προϋπολογισμού 12.950.000 και 5.405.947 ευρώ αντίστοιχα, ενώ μετά την ολοκλήρωση τους θα εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασιών σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις. 

  Επιπλέον, εντός του 2022 θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για το πολυώροφο "Parking Θεσσαλονίκης", όπου τάχιστα έγινε αποβολή ενός αφερέγγυου διαχειριστή που ζημίωνε το Ελληνικό Δημόσιο και βεβαιώσαμε τις οφειλές του, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του χώρου, ενώ η Εταιρεία δρομολογεί την αξιοποίηση του Κάμπινγκ Φαναρίου και της Ιαματικής Πηγής Νιγρίτας. Τέλος, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα Λουτρά Καϊάφα. 

  Οι υπόλοιπες Επιχειρηματικές Μονάδες, που λειτουργούν από την Εταιρεία μας, δηλαδή της Μαρίνας Θεσσαλονίκης, του Κάμπινγκ Ασπροβάλτας, της Ιαματικής Πηγής Κύθνου, της Ιαματικής Πηγής Υπάτης, της Ιαματικής Πηγής Αιδηψού και του Γκολφ Αφάντου ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και δύναται να αποφασίζει για τον χρόνο και τον τρόπο αξιοποίησής τους. 

  Ως προς τα Ξενία που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, και δεν είναι έως τώρα μισθωμένα ή παραχωρημένα, τα περισσότερα από αυτά παρέμεναν κλειστά και απαξιωμένα για δεκαετίες με αυθαίρετους χρήστες να βρίσκουν συχνά καταφύγιο σε αυτά. Η ΕΤΑΔ από το 2020, αποφάσισε να επανατοποθετήσει τα ακίνητα αυτά στην αγορά είτε μέσα από διαγωνισμούς μακροχρόνιας μίσθωσης, είτε μέσα από συνεργασίες με Δήμους και φορείς, όταν αυτοί υπέβαλαν ολοκληρωμένα σχέδια αξιοποίησης. 

  Ειδικότερα, για το Ξενία Χίου η ΕΤΑΔ μετά από την κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού υπέγραψε την 1.10.2020 σύμβαση διάρκειας 50 ετών με την πλειοδότρια εταιρεία, συμφερόντων του Ομίλου Τσάκου, η οποία  περιλαμβάνει την πλήρη επισκευή και αποκατάσταση του ξενοδοχείου, η οποία και θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Ως προς το Ξενία Κομοτηνής που όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σας "εδώ και 1,5 χρόνο έχει ανάδοχο, αλλά δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση" ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια μίσθωση του προκηρύχθηκε στις 10.09.2020, ωστόσο, λόγω μειωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος και εξαιρετικά χαμηλής οικονομικής προσφοράς, η Διοίκηση της ΕΤΑΔ με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου της εξετάζει εκ νέου τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης πιθανότατα και σε συνδυασμό με τοπικούς οργανισμούς /φορείς στους οποίους ανήκουν γειτνιάζοντα ακίνητα. Ως προς το Ξενία Έδεσσας, το οποίο παρέμενε κλειστό για περίπου 15 χρόνια, έχοντας μετατραπεί σε άτυπο κυνοτροφείο, η ΕΤΑΔ διενήργησε διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του το αποτέλεσμα του οποίου κατακυρώθηκε στον ανάδοχο στις 31.08.2021. Στην παρούσα χρονική στιγμή έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο σύμβασης, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από τον ανάδοχο και το οποίο θα αποσταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο εντός Νοεμβρίου 2021.  

  Την ίδια στιγμή παραχωρήσαμε το Ξενία Καστοριάς, το οποίο παρέμενε κλειστό για 30 περίπου χρόνια, στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη επέκταση του παρακείμενου Βυζαντινού Μουσείου, εγκρίναμε την παραχώρηση με αντάλλαγμα του ακινήτου "Ξένιος Ζευς" στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αναμένοντας πλέον την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εντός του 2022 δρομολογούμε την αξιοποίηση των Ξενία Κοζάνης, Καλεντζίου, Τσαγκαράδας και Βυτίνας. Τέλος, ανακτήσαμε τον έλεγχο του Ξενία Καρτερού και προετοιμάζουμε το διαγωνισμό αξιοποίησης του που θα υλοποιηθεί εντός 2022.  

  Ως προς την αξιοποίηση του Ολυμπιακού ακινήτου Tae Kwon Do μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος που προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών, η ΕΤΑΔ παράλληλα με την αξιολόγηση των προτάσεων βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της τεχνικής και νομικής ωρίμανσης του ακινήτου και ολοκλήρωσης των σχετικών εκτιμήσεων, ώστε εντός του έτους 2021 να προκηρύξει διεθνή πλειοδοτικό Διαγωνισμό. Η διαδικασία βρίσκεται απόλυτα εντός χρονοδιαγράμματος.

  Ως δε προς το ακίνητο στη Μαυρομαντήλα Λαμίας το Δ.Σ της ΕΤΑΔ ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2020 την εκμίσθωση αγροτικής έκτασης 255 στρεμμάτων για 25 έτη εφόσον μετά την πάροδο διετίας επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για τον επαναπροσδιορισμό του μισθώματος με βάση τις εκδοθείσες άδειες του επενδυτικού σχεδίου που είχε υποβληθεί. Η εν λόγω εταιρεία παρότι απεδέχθη την απόφαση του Δ.Σ της ΕΤΑΔ δεν συμφώνησε εν τέλει στην εφαρμογή της και την υπογραφή της σύμβασης. Η εν λόγω εταιρεία έχει ολοκληρώσει κάποιο μέρος των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων, τις οποίες υπέβαλε στην ΕΤΑΔ στα τέλη Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να επανεκτιμηθεί το μίσθωμα. Ως εκ τούτου μετά την επανεκτίμηση μισθώματος θα απαιτηθεί τροποποίηση της Απόφασης του Δ.Σ.

  Τα ανωτέρω είναι ένα μέρος μόνο των ενεργειών μας το τελευταίο διάστημα.

  Κατά συνέπεια μόνο απορία προκαλούν οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος για καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας και στην ολοκλήρωση των συμβάσεων, όταν μετά από καθυστέρηση δύο και τριών δεκαετιών για πρώτη φορά ερχόμαστε ως παρούσα Εκτελεστική Διοίκηση να αξιοποιήσουμε εμβληματικά πλην για πολλά χρόνια "εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους" ακίνητα του χαρτοφυλακίου μας, επιλύοντας χρόνια προβλήματα και εκκρεμότητες σε μικρό χρονικό διάστημα και αξιοποιώντας με τον πλέον πρόσφορο και βέλτιστο τρόπο για το Ελληνικό Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες τα περιουσιακά μας στοιχεία.    

  Ως προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η ΕΤΑΔ κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να φέρει εις πέρας ένα έργο εθνικής σημασίας που ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο και είχε σειρά ανοικτών εκκρεμοτήτων, προετοιμάζοντας έναν άρτιο διαγωνισμό για το ακίνητο της. Μέσω αυτού η Διοίκηση της ΕΤΑΔ κατάφερε με διαφάνεια και αξιοπιστία να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές της χώρας, πετυχαίνοντας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου τίμημα 37.316.041,88 ευρώ, 22% υψηλότερο της τιμής εκκίνησης του διαγωνισμού. Πλέον αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προσυμβατικό έλεγχο, ενώ ως προς την προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου η συντάκτρια του δημοσιεύματος θα έπρεπε να γνωρίζει ή να πληροφορηθεί σωστά από τις πηγές που επικαλείται ότι ΔΕΝ θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί και ούτε υπάρχει και προληπτικό μέτρο, ώστε να εμποδισθεί κάποιος που θεωρεί ότι έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

  Ως προς τους αναξιοποίητους 1.200 παλαιούς αιγιαλούς η αξιοποίηση τους αποφέρουν έσοδα από μισθώματα άνω του €1 εκατ. ετησίως, ενώ βάσει του νομοθετικού πλαισίου η άμεση αξιοποίηση τους ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα πράγματι δυσχερής. Η εν λόγω δυσχέρεια αξιοποίησης ρυθμίστηκε πρόσφατα από την Πολιτεία, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την άμεση αξιοποίησή τους. Η ΕΤΑΔ έχοντας ως στόχο την ταχεία αξιοποίηση των παλαιών αιγιαλών προχωρά άμεσα σε αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία θα ανακοινωθεί έως τέλος του έτους και θα επιταχύνει την αξιοποίηση των παλαιών αιγιαλών, επιλύοντας ένα πρόβλημα πολλών ετών.

  Ως προς την υπόθεση της δικαστικής διαμάχης με τον Αττικό Ήλιο (Όμιλος Μαντωνανάκη), μίας υπόθεσης που ξεκινάει πριν από σχεδόν 21 χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί, ως Εκτελεστική Διοίκηση της ΕΤΑΔ, προστατεύουμε τα συμφέροντα της Εταιρείας, του Ελληνικού Δημοσίου και του Έλληνα φορολογούμενου και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να επιδιώκουμε να βρεθεί μία λύση με όλες τις πλευρές, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο της διαμάχης αυτής. 

  Αναμφίβολα οι προκλήσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας παραμένουν πολλές. Ειδικότερα, αν αναλογιστούμε ότι η ΕΤΑΔ προέκυψε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από τη συγχώνευση τεσσάρων διαφορετικών εταιρειών (ΕΤΑ, ΚΕΔ, Ολυμπιακά Ακίνητα και Παράκτιο Μέτωπο), τις διαχρονικές αγκυλώσεις του Ελληνικού Δημοσίου και κυρίως το γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια η δημόσια περιουσία έμενε συνολικά αναξιοποίητη. 

  Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ως νέα Εκτελεστική Διοίκηση τον Νοέμβριο του 2019 παραλάβαμε έναν φορέα που, ενώ είχε ήδη θεσπιστεί το 2016 (στο πλαίσιο του Ν.4389/2016), στερείτο κρίσιμων οργανωτικών δομών και εσωτερικών λειτουργιών, αλλά και σαφούς στρατηγικής, καταφέραμε μέσα σε δύο χρόνια στη βάση ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού και με μεθοδική δουλειά και στοχοπροσήλωση να επιλύσουμε σειρά προβληματικών υποθέσεων εμβληματικών μας ακινήτων, να προετοιμάσουμε και να διενεργήσουμε τόσους διαγωνισμούς, όσοι δεν είχαν υλοποιηθεί τουλάχιστον την τελευταία 15ετία, να ανακτήσουμε τον έλεγχο ακινήτων μας χρόνια καταπατημένων προστατεύοντας την δημόσια περιουσία και να θέσουμε όλες τις εκείνες τις βάσεις, σύμφωνα και με τις στρατηγικές κατευθύνσεις του Μετόχου μας, της μητρικής μας ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο, για την σταδιακή δημιουργία μιας σύγχρονης Εταιρείας που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. 

  Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την καταστατική μας αποστολή και τις αρχές της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της υπευθυνότητας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. 

  Για όλους τους ανωτέρω λόγους με γνώμονα την ορθή ενημέρωση των αναγνωστών σας και την αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα παρακαλούμε πολύ για τη δημοσίευση του συνόλου της διευκρινιστικής απάντησης της Εταιρείας μας". 

  Η απάντηση του Capital.gr

  Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας από το ρεπορτάζ του Capital.gr με τίτλο "Τα ακίνητα του Δημοσίου που λιμνάζουν λόγω ΕΤΑΔ" (16/11), η ΕΤΑΔ έστειλε την παραπάνω διευκρινιστική ενημέρωση. 

  Από μία απλή ανάγνωση της "ενημέρωσης" αυτής προκύπτει ουσιαστική επιβεβαίωση του περιεχομένου του δημοσιεύματος αφού στον μεγαλύτερο όγκο του σχεδιασμού της εταιρείας η πρόοδος και η οριστικοποίηση διαγωνισμών και συμβάσεων τοποθετείται χρονικά για το 2022 και μεταγενέστερα, δηλαδή τρία χρόνια μετά την αλλαγή της εκτελεστικής διοίκησης της εταιρείας. 

  Ενδεικτικά σε τέσσερα κρίσιμα project που έπρεπε να τρέξει η εταιρεία προκύπτουν από την ενημέρωση τα εξής: 

  1) Ως προς την Αττικός Ήλιος, με βάση την απάντηση της ΕΤΑΔ, προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόοδος για τη συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς. Δηλαδή, είτε δεν έχει ξεκινήσει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση ή ότι η διαπραγμάτευση που αποφασίστηκε πριν από ένα χρόνο δεν έχει οδηγήσει ακόμη πουθενά, με αποτέλεσμα, την στιγμή που όπως έχει αναφέρει το Capital.gr το ελληνικό δημόσιο, επιβαρύνεται με τόκους της τάξης των περίπου 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα η εταιρεία δεν απαντά στις πληροφορίες που φέρουν το θέμα να έχει κολλήσει επειδή η διοίκηση της έχει θέσει ως όρο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, να δεχτεί ο υφιστάμενος επενδυτής που δικαιούται την αποζημίωση, να αποχωρήσει από το ακίνητο, προκειμένου να επιλεγεί νέος επενδυτής. 

  Επίσης να τονίσουμε - ότι αυτό που υποστηρίζει η ΕΤΑΔ πως το Capital.gr δεν επικοινώνησε με την Εταιρεία - είναι αναληθές. Συγκεκριμένα για το θέμα του Ομίλου Μαντωνανάκη και πριν δημοσιευτεί, ζητήθηκε από την ΕΤΑΔ, επικοινωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, κ. Σ. Βλαστό προκειμένου να δημοσιευτεί η άποψη του. 

  Ζητήθηκε να σταλεί σχετικό email με το αίτημα, το οποίο και απεστάλη. Η απάντηση που ελήφθη ήταν λιτή "ότι δεν υπάρχει κάτι επί του θέματος", χωρίς καμμία περαιτέρω εξήγηση ή αναφορά. Η ΕΤΑΔ δεν επέδειξε και τότε, το ίδιο ενδιαφέρον. 

  2) Ως προς την αξιοποίηση του Ολυμπιακού ακινήτου του Tae Kwon Do, προκύπτει, ότι παρότι υπήρχε προεργασία από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΕΤΑΔ, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της νέας Εκτελεστικής Διοίκησης δεν υπάρχει ακόμη διαγωνισμός, καθώς οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται ακόμη στη φάση της τεχνικής και νομικής ωρίμανσης. Και εκείνο που αποφεύγει να πει η ΕΤΑΔ είναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εντός "του οποίου βρίσκεται η διαδικασία". Η αποφυγή αναφοράς σαφούς χρονοδιαγράμματος, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις αναφορικά με την αξιοποίηση αυτού του ακινήτου.  

  3) Ως προς τις Επιχειρηματικές Μονάδες της ΕΤΑΔ (Χιονοδρομικά Κέντρα, κάμπινγκ κλπ), εκτός βέβαια από το "Αχίλλειο" που είναι ιστορικό μνημείο, το ζητούμενο δεν είναι αν μια Μονάδα είναι κερδοφόρα ή αν δόθηκαν σε διαγωνισμό οι χώροι εστίασης μεμονωμένα ή αν γίνονται έργα αναβάθμισης μέσω του ΕΣΠΑ. Το ζητούμενο είναι (και αυτή είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ η στρατηγική επιλογή του Μετόχου που είναι η ΕΕΣΥΠ και βέβαια του Υπουργείου Οικονομικών και κατ' επέκταση της κυβέρνησης) να πάψει το κράτος μέσω της ΕΤΑΔ να κάνει τον επιχειρηματία, την στιγμή μάλιστα που τα δύο χιονοδρομικά καταγράφουν ζημιά 1,7 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι οι Επιχειρηματικές Μονάδες να προετοιμαστούν για να δοθούν σε ιδιώτες μέσω διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών παραχώρησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης. Αλλά και σε αυτό το θέμα της παραχώρησης των χιονοδρομικών κέντρων, αποδεικνύεται ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος. Αντίθετα η ΕΤΑΔ, σύμφωνα με το το ρεπορτάζ, εμφανίζεται να κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, συνεχίζοντας πρακτικές περασμένων δεκαετιών και εποχών όπου το κράτος έκανε τον επιχειρηματία στον τουρισμό, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους, αναθέτοντας εργολαβίες κλπ κλπ. 

  4) Ως προς το Ξενία Κομοτηνής και ακίνητο Μαυρομαντήλας αποδεικνύεται, όπως τονίστηκε στο δημοσίευμα του capital.gr, ότι δεν υπάρχουν ακόμη συμβάσεις. Ως προς το Ξενία Καστοριάς και Αρχαίας Ολυμπίας, πρόκειται για παραχωρήσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού ή στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αντίστοιχα, με συμβολικό τίμημα και δεν αποτελούν επιχειρηματικές κινήσεις της ΕΤΑΔ. 

  Να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΔ δεν είναι η παλιά ΚΕΔ που κάλυπτε τις στεγαστικές ανάγκες του Δημοσίου. Η ΕΤΑΔ με βάση και τον ιδρυτικό της νόμο πρέπει να κάνει επιχειρηματικές κινήσεις αξιοποίησης των ακινήτων της. 

  Όσον αφορά στα υπόλοιπα Ξενία, από την απάντηση της Εταιρείας, φαίνεται ότι ακόμη "ωριμάζουν" παρά το γεγονός ότι και σε αυτά υπήρχε προεργασία από τα προηγούμενα χρόνια.

  Το Capital.gr θα περίμενε για λόγους ενημέρωσης της αγοράς αντί μιας γενικόλογης απαρίθμησης προθέσεων και διατυπώσεων περί προόδου και ωριμάνσεων, ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των σημαντικών project αξιοποίησης ακινήτων του Ελληνικού Δημνοσίου, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ