Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Νοε-2021 14:15

  Επιτόπιοι έλεγχοι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

  Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις αγορές κατασκευής δικτύων υποδομής φυσικού αερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, αναφέρεται ότι, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το 2021, έχει προβεί σε σειρά στοχευμένων αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, και έχει εντείνει τις δράσεις της, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές από την πλευρά των επιχειρήσεων.

  Ειδικότερα,  όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2021, η ΕΑ πραγματοποίησε 14 επιτόπιους ελέγχους σε 98 ελεγχόμενες επιχειρήσεις,  έναντι 7 επιτόπιων ελέγχων  το 2020 σε 68 ελεγχόμενες επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 44%. Επιπλέον, το 2021 αύξησε τον αριθμό των ελεγχόμενων εταιριών ανα μήνα σε 8,2, έναντι 5,7 το 2020 και 4,0 το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 44% το 2021,  από 42% το 2020 σε σχέση με το 2019.

  Η δραστηριότητα της ΕΑ έχει αναγνωρισθεί και διεθνώς ως ιδιαίτερα έντονη, και αποτελεί την Αρχή Ανταγωνισμού με τους περισσότερους ελέγχους μεταξύ των χωρών της Ευρώπης κατά το 2021 (βλ. εδώ και εδώ). 

  Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

  Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ