Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Νοε-2021 08:24

  Τα χαμένα στοιχήματα και οι επόμενες κινήσεις της Spar στην Ελλάδα

  Τα χαμένα στοιχήματα και οι επόμενες κινήσεις της Spar στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  O όμιλος Spar International κατέγραψε πωλήσεις 39,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, με αύξηση 7,4%, διατηρώντας στο τέλος της περασμένης χρονιάς συνολικά 13.501 καταστήματα με την ταμπέλα Spar σε 48 αγορές του πλανήτη. Μία από αυτές τις αγορές συνεχίζει να είναι έως και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Με μία μικρή ή μεγαλύτερη ένσταση σε ό,τι αφορά τη χώρα μας: ότι το σήμα Spar στην Ελλάδα, που πόνταρε κατά την δεύτερη θητεία του υπό νέους διαχειριστές - μετά την πρώτη απόπειρα στην εποχή του Νίκου Βερόπουλου -, πλέον βρίσκεται σε δεύτερη περίοδο δυσμένειας.

  Μάλιστα, κατά την τελευταία πενταετία ο όμιλος Spar πρόσθεσε περισσότερα από 1.000 καταστήματα με συνολική έκταση 250.000 τ.μ. στο δίκτυό που διατηρεί σε αυτές τις 48 χώρες, όπου δραστηριοποιείται. Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά, όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση του μητρικού ομίλου, η οποία δείχνει ότι η πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 75% το 2020 επηρέασε τον κύκλο εργασιών της αλυσίδας, ο οποίος περιορίστηκε στα 52,4 εκατ. ευρώ, με μεταβολή της τάξεως του 19,3% σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος αντίστροφης πορείας από την αρχικά αναμενόμενη. Στο διάστημα επαναλειτουργίας της μάρκας στην Ελλάδα από το 2018 έως και σήμερα, σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Κάποια στιγμή μάλιστα τον Οκτώβριο του 2018 η τότε διοίκηση της Spar Hellas με επικεφαλής τον Φοίβο Καρακίτσο, γνώριμο της αγοράς και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Carrefour Μαρινόπουλος, έκανε λόγο για δίκτυο 175 καταστημάτων έως και το 2020. Κάτι που τελικά δεν επετεύχθη ποτέ.

  Αυτά που συνέβησαν και αυτά που δεν συνέβησαν

  Στην πορεία πολλά συνέβησαν. Ή πολλά δεν συνέβησαν. Ο Φοίβος Καρακίτσος αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τη θέση του ανέλαβε ο Γιώργος Παπαντώνης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος ταυτόχρονα διατηρεί και καθήκοντα προέδρου στον όμιλο αγορών σούπερ μάρκετ, Αστέρας. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι το σχήμα της Spar Hellas από το ξεκίνημά του και ύστερα δημιούργησε υψηλά λειτουργικά κόστη, χωρίς ωστόσο να έχει το τζίρο που θα περίμεναν οι επικεφαλής του και κατ’ επέκταση την κερδοφορία. Και κυρίως χωρίς να έχει τα αποτελέσματα που θα ανέμενε η μητρική και ο διευθύνοντας σύμβουλος της Spar International, Tobias Wasmuht, όταν αποφάσιζε την επιστροφή της μάρκας στην Ελλάδα. Σοβαρές απώλειες πάντως από το δίκτυο της Ελλάδας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αφενός η αποχώρηση της Flora Κονταράτος με έδρα τη Μύκονο (τζίρος 33 εκατ. το 2019), αλλά και της Κουτελιέρης στη Νάξο (τζίρος 18 εκατ. το 2019), δύο επιχειρήσεων με ισχυρό τοπικό αποτύπωμα, οι οποίες κατέβασαν εντός του 2021 τις ταμπέλες Spar, αποχώρησαν από τον όμιλο Αστέρα και προσχώρησαν στον ΕΛΟΜΑΣ μαζί με αρκετές ακόμα επιχειρήσεις μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς.

  Έτσι, εκεί που η Spar είχε καταφέρει να εντάξει αρκετές περιφερειακές αλυσίδες ή μεμονωμένα καταστήματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά των σούπερ μάρκετ, είδε αρκετούς από αυτούς να αποχωρούν και να εισέρχονται στον όμιλο αγορών ΕΛΟΜΑΣ, αλλά και σε άλλα σχήματα όπως χαρακτηριστικά συνέβη με την προσχώρηση δύο καταστημάτων της εταιρείας Αφοί Δημοθεόδωροι (Dimakret) στην Αττική, τα οποία εντάχθηκαν στον όμιλο SYNKA των Χανίων, που πρόσφατα με όχημα τα δύο αυτά καταστήματα εισήλθε στην Αττική καταστήματα σε Νέο Ηράκλειο και Άνω Γλυφάδα.

  Προσπάθειες αναδιάρθρωσης

  Σε όλα αυτά, η Spar Ηellas και αφενός ο παλαιός γνώριμος των σούπερ μάρκετ, Γιώργος Βογιατζάκης, μέτοχος της Spar Hellas και κάτοχος ενός καταστήματος στην λεωφόρο Ποσειδώνος αλλά και ο διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Παπαντώνης, άρχισαν να διερευνούν ενέργειες για να γυρίσουν την παρτίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Spar που διατηρούσε συνεργασία με τον όμιλο Βερούκα και τη Bazaar, εταιρεία η οποία είχε την ευθύνη της αποθήκευσης και διανομής στις εγκαταστάσεις logistics που έχει στην ιδιοκτησία της, προχώρησε πρόσφατα αφενός στην ανανέωση του συμβολαίου με τον μητρικό όμιλο για την Ελλάδα. Αφετέρου όμως μίσθωσε νέες αποθήκες μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τη Bazaar, οι οποίες βρίσκονται στο Κορωπί.

  Στο προσκήνιο πλάνο για καταστήματα Spar Natural με βιολογικά προϊόντα

  Πηγές της εταιρείας ανέφεραν στο Capital.gr ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αναδιάρθωση με μετατροπή καταστημάτων του ομίλου Αστέρας σε Spar, ενώ σημείωναν ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία εγκατάστασης του concept βιολογικών προϊόντων, Spar Natural, τα οποία θα αναπτυχθούν παράλληλα με το δίκτυο της Spar, για την ένταξη στο οποίο έχουν υπογράψει περίπου 30 μέλη του Αστέρα.

  Επί της ουσίας αυτή τη στιγμή λειτουργούν περί τα 24 καταστήματα Spar, ενώ είναι στη φάση αλλαγής εταιρικής ταυτότητας ένα κατάστημα στην Κύθνο και ένα κατάστημα της εταιρείας Πάππου στη Ρόδο. Μία περιοχή στην οποία ποντάρει η Spar Hellas είναι η Κρήτη και σύντομα κατά τις ίδιες πηγέςθα υπάρξουν συνεργασίες εκεί για να ενταχθούν νέες επιχειρήσεις στο δίκτυο Spar.

  Οπωσδήποτε πάντως, όλα τα παραπάνω σχέδια τελούν υπό την αίρεση ότι θα υλοποιηθούν αρχικά και θα πετύχουν κατ’ επέκταση, δεδομένης της μέχρι τώρα πορείας, η οποία ήταν σε κάθε περίπτωση κατώτερη των αρχικών προσδοκιών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ