Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Νοε-2021 09:25

  La Farm: Το Εφετείο ανακαλεί προσωρινά την απαγόρευση για τη φέτα

  La Farm: Το Εφετείο ανακαλεί προσωρινά την απαγόρευση για τη φέτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Προσωρινή νίκη έρχεται να δώσει στην La Farm η απόφαση του διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης να αναστείλει την απόφαση του ΕΛΓΟ, με βάση την οποία την περασμένη Παρασκευή εξεδόθη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία γνωστοποιούσε την οριστική άρση πιστοποίησης στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ για την εταιρεία. 

  Όπως αναφέρουν ωστόσο πηγές της αγοράς στο Capital.gr η συγκεκριμένη απόφαση του Εφετείου έχει προσωρινό χαρακτήρα και επί της ουσίας τα πάντα θα κριθούν στην τακτική διαδικασία. Εκφράζουν ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι στην προκειμένη περίπτωση οι κρατικοί μηχανισμοί είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν τα νόμιμα όπου χρειάζεται. 

  Γιατί της απαγορεύτηκε αρχικά η παραγωγή φέτας ΠΟΠ

  Από την πλευρά της η La Farm θυμίζουμε ότι ετέθη στο στόχαστρο των ελεγκτικών κλιμακίων του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο του Γενικού Χημείου του κράτους εντόπισε σοβαρές παραβάσεις. Συγκεκριμένα, φέτα της εταιρείας, συσκευασίας των 400 γραμμαρίων που συλλέχθηκε στο πλαίσιο ελέγχων από κλιμάκια του ΕΛΓΟ Δήμητρα βρέθηκε να περιέχει αποκλειστικά αγελαδινό γάλα και όχι πρόβειο και γίδινο όπως ορίζεται από τη νομοθεσία. Ταυτόχρονα το ποσοστό υγρασίας ήταν 60,24±0,38% που υπερβαίνει το μέγιστο όριο του 56%, καθώς και 5ο λίπος επί ξηρού 41,52±0,72% βρέθηκε να υπολείπεται του ελαχίστου ορίου του 43%, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί το προϊόν ως τυρί φέτα. Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα θεώρησε ότι η ονομασία του τυριού ως φέτα ΠΟΠ είναι παραπλανητική, γι’ αυτό και προχώρησε στην απόφαση οριστικής άρσης της πιστοποίησης. 

  Πλέον η απόφαση του Εφετείου που εκδόθηκε χθες Πέμπτη, δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να προβεί εκ νέου στην παραγωγή φέτας, έως ότου υπάρξουν νέες διαδικασίες και επί της ουσίας η εξέταση της υπόθεσης ενώπιον της έδρας στην τακτική διαδικασία. 

  Η ανακοίνωση της La Farm

  Η La Farm από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα όπου αναφέρει ότι:

  "Η La Farm S.A, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, προσέβαλε την απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου ΕΛΓΟ Δήμητρα που είχε επιβάλει την ανάκληση της πιστοποίησής της. Προσωρινή απόφαση εκδόθηκε σήμερα από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την οποία αναστέλλεται η απόφαση αυτή από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. 

  Αυτό στην πραγματικότητα συμπίπτει και ταυτίζεται με τις συστάσεις των αρμόδιων μηχανισμών ελέγχου υπηρεσίας, οι οποίοι συνέστησαν την πιστοποίησή μας. 

  Η La Farm συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της, σεβόμενη την εθνική και κοινοτική νομοθεσία που ρυθμίζει το εθνικό μας προϊόν φέτα ΠΟΠ, διασφαλίζοντας έτσι τους χιλιάδες συνεργάτες μας εκτροφείς, τους εκατοντάδες εργαζόμενους και προμηθευτές μας, καθώς και πελάτες στο εξωτερικό και στην εθνική αγορά”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ