Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 08:10

  Κλίμα έντονης ανησυχίας στην αγορά ηλεκτρισμού

  Κλίμα έντονης ανησυχίας στην αγορά ηλεκτρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Κλίμα έντονης ανησυχίας εκφράζεται από πηγές της αγοράς ηλεκτρισμού σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα αναμένεται νέο ρεκόρ στο χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος στα 276,47 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει στα 356,95 ευρώ/MWh.

  Χθες οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν μικρή υποχώρηση κάτω στα 95,5 ευρώ/MWh, παραμένοντας ωστόσο σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα που πιέζουν τις τιμές του ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  Στην Ελλάδα πάντως, οι τιμές του ρεύματος το Νοέμβριο, προοιωνίζουν νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών των καταναλωτών.

  Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, η χονδρεμπορική τιμή παρουσιάζει νέα άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

  Συγκεκριμένα η μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς βρίσκεται στα 221,11 ευρώ/MWh από τα 198,32 ευρώ/MWh που ήταν τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τιμή του Οκτωβρίου αποφασίστηκε η αύξηση της επιδότησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ/μήνα.

  Το κλίμα ανησυχίας εντείνεται μετά τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό NordStream 2 και το μπλόκο της Γερμανικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

  Έτσι ενώ η προσδοκία από πλευράς κυβέρνησης ήταν ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, πλέον τα δεδομένα έχουν ανατραπεί.

  Έτσι μπαίνει επιτακτικά στο τραπέζι η ανάγκη για περαιτέρω αύξηση της επιδότησης του ρεύματος, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις του ράλι των τιμών για τους καταναλωτές.

  Και βέβαια τα φουσκωμένα τιμολόγια που ήδη φτάνουν στους καταναλωτές αυτήν την περίοδο εγκυμονούν και τον συστημικό κίνδυνο για την αγορά για αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ