Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 07:45

  Τελική ευθεία για τη μεγάλη επένδυση της Πάτροκλος στην Κρήτη

  Δήμος Μαλεβιζίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων βρίσκεται η μεγάλη επένδυση που προωθεί στην Κρήτη ο κυπριακός Όμιλος Πάτροκλος. 

  Mέσα στις επόμενες ημέρες (24/11) αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που αφορά την "Ιδιωτική Πολεοδόμηση έκτασης 70 στρεμμάτων περίπου, εντός της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Μαλεβιζίου (πρώην Δήμου Γαζίου) στη θέση Άσπρος Άμμος Μονοναύτη, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης".

  Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σύνθετες επενδύσεις που προωθούνται στην περιοχή, στην οποία προβλέπεται η ανάπτυξη κατοικιών, ξενοδοχειακής μονάδας, αθλητικών εγκαταστάσεων και εμπορικών κέντρων καθώς και μονάδων περίθαλψης. 

  Το έργο εντάσσεται στις τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης καθώς πρόκειται να κατασκευαστούν κατοικίες για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών της περιοχής και μια ξενοδοχειακή μονάδα 100 κλινών για την εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών αναψυχής.

  Το μέγεθος του οικιστικής μονάδας μελετήθηκε για την εξυπηρέτηση 350 ατόμων, εκ των οποίων 100 υπολογίζεται ως εποχικός πληθυσμός και 250 ως μόνιμος πληθυσμός. 

  Η κατασκευή του οικιστικού κομματιού της επένδυσης αναμένεται να απορροφήσει τις οικιστικές πιέσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, φιλοξενώντας 35 κατοικίες, 1 ξενοδοχειακή μονάδα και μια μονάδα περίθαλψης.

  Η πρώτη φάση λειτουργίας του project περιλαμβάνει την κατασκευή των βασικών δικτύων υποδομής και θα διαρκέσει δύο έτη περίπου. Η κατασκευή των έργων υποδομής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: χωματουργικές εργασίες, εργασίες ασφαλτόστρωσης, κατασκευή δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού, κατασκευή δικτύου τηλεπικοινωνιών, εργασίες φύτευσης χώρων πράσινου καθώς και εργασίες πλακόστρωσης κοινόχρηστων χώρων.

  Με την αποπεράτωση των βασικών έργων υποδομής, η έκταση αποδίδεται για δόμηση στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που θα δημιουργηθούν. 

  Η ανάπτυξη του project θα γίνει σε διάφορες φάσεις, με την ολοκλήρωση του να εκτιμάται σε 10 χρόνια από την διανομή των οικοπέδων. Συνεπώς η διαδικασία ολοκλήρωσης της οικιστικής ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

  Οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις της Κρήτης

  Σημαντικά είναι τα τουριστικά project που προωθούνται στην Κρήτη, με το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών να παραμένει στα ύψη. Πάνω από 1 δισ. θα ανέλθει το ύψος της επένδυσης για το "Ν. Καζαντζάκης", δηλαδή στο τωρινό αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αφού μετά την παύση της λειτουργίας του, θα αξιοποιηθεί, φιλοξενώντας τουριστικές εγκαταστάσεις και άλλου είδους χρήσεις. 

  Ξενοδοχεία, καζίνο, συνεδριακοί χώροι, εμπορικά κέντρα και άλλες ακόμη χρήσεις προβλέπονται και στην έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης στο Ηράκλειο, αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως "μικρό Ελληνικό”.

  Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 4 σχήματα. Τέλος την εικόνα των μεγάλων τουιστικών έργων της Κρήτης κλείνει υλοποίηση του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος Elounda Hills στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης. 

  Ήδη η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ, ευρώ, είναι σε φάση εκκίνησης και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών, ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες κλπ. Φορέας της επένδυσης είναι η ρωσικών συμφερόντων Mirum Hellas.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ