Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιαν-2022 08:00

  Οι νέες προκλήσεις για την ελληνική υδατοκαλλιέργεια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tην αποτελεσματική διαχείριση της παραγωγής και την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, πέτυχε ο κλάδος της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, παρά τις ευρύτερες δυσκολίες και προκλήσεις που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία, με το κλείσιμο των αγορών και της εστίασης, χάρη στην πείρα, την τεχνογνωσία και τον στρατηγικό προσανατολισμό των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας. Σε ό,τι αφορά το 2021, οι ενδείξεις προμηνύουν ότι ο κλάδος θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα και θα κλείσει με αύξηση της παραγωγής περίπου στο 3%.

  Μάλιστα, τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διαμορφώνοντας νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Οι κυριότερες εξ αυτών εντοπίζονται στην διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας, στην  υψηλή ζήτηση τροφίμων ιδιαίτερα από την Κίνα, καθώς πολλές χώρες έχουν προβεί σε αποθεματοποίηση και στην ξηρασία από το La Niña (2020-2021). Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων και μετάλλων έχουν οδηγήσει σε ανατιμήσεις στον κλάδο των τροφίμων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. 

  πιν

  Αλυσιδωτές επιπτώσεις από τις αυξήσεις την παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής

  Οι αυξήσεις που παρουσιάζονται σε πολλούς κλάδους στην παγκόσμια παραγωγική αλυσίδα, όπως είναι λογικό, έρχονται να επιδράσουν αλυσιδωτά στο συνολικό κόστος λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων της Ιχθυοκαλλιέργειας, όπως και στο κόστος μεταποίησης των προϊόντων της.

  Αύξηση του συνολικού κόστους παραγωγής κατά 20%

  Η σημαντικότερη επιβάρυνση του κόστους παραγωγής των εταιρειών Ιχθυοκαλλιέργειας προκύπτει από το ενεργειακό κόστος. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες επιβάρυνσης είναι τα μεταφορικά, τα υλικά συσκευασίας και οι πρώτες ύλες για τις ιχθυοτροφές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προκύπτει:

  97% αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη λειτουργία των μονάδων του κλάδου
  15% αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών για τις ιχθυοτροφές
  42% αύξηση στο κόστος των ιχθυοκιβωτίων
  17% αύξηση στο κόστος των υλικών συσκευασίας
  8% αύξηση στο κόστος μεταφορών

  πιν

  Βάσει όλων των παραπάνω παραμέτρων, η συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής των ιχθυοκαλλιεργειών εκτιμάται σε ποσοστό 20%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος κινείται ήδη εδώ και καιρό σε καθεστώς μιας ιδιαίτερα συγκρατημένης τιμολογιακής πολιτικής, που πιέστηκε ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας. 

  Ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καλείται υπό αυτές τις συνθήκες να λάβει καίριες αποφάσεις προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαφύλαξη της επιχειρηματικής υγείας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, ο οποίος καλείται να βελτιώσει τις οικονομικές αποδόσεις που θα του επιτρέψουν να πετύχει ανάπτυξη των επενδύσεών του και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του σε διεθνές επίπεδο.

   

  πιν

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ