Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Νοε-2021 07:52

  Τα ακίνητα-φιλέτα του δημοσίου που λιμνάζουν λόγω ΕΤΑΔ

  ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΤΑΔ-ΙΜΕΡΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων, δυσκολίες στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της αλλά και ολιγωρίες στην ωρίμανση των projects προκειμένου να δρομολογηθούν και να εκκινήσουν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, καταλογίζονται από πηγές της αγοράς ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

  Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη (11η) Έκθεση Αυξημένης Εποπτείας της Ελληνικής Οικονομίας, με την Κομισιόν να βγάζει κίτρινη κάρτα στην ΕΤΑΔ τονίζοντας ότι δυσκολεύεται να παράξει αξίες από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων και ότι τα προβλήματα της εταιρείας είναι σημαντικά.

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση τα προβλήματα στην ΕΤΑΔ φαίνονται σημαντικά, ενώ η αλλαγή αυτής της κατάστασης και η δημιουργία αξίας από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, είναι μια κρίσιμη υποχρέωση της εταιρείας. Την ίδια στιγμή οι χειρισμοί της διοίκησης της ΕΤΑΔ δεν είναι οι αναμενόμενοι όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους, όπως θα ανέμενε η αγορά.

  Σήμερα η ΕΤΑΔ διαθέτει 13 επιχειρηματικές μονάδες (υποκαταστήματα) στις οποίες περιλαμβάνονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως η Ακτή Βουλιαγμένης, η Μαρίνα Θεσσαλονίκης, τα κάμπινγκ Ασπροβάλτας - Χαλκιδικής, τα χιονοδρομικά Παρνασσού και Βόρα (Καϊκματσαλάν) καθώς και την Ιαματική πηγή Αιδηψού.

  Όπως επισημαίνουν στο capital άνθρωποι με γνώση των εξελίξεων στην κρατική ακίνητη περιουσία, εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν γίνει, αλλά ούτε καν έχουν προγραμματιστεί οι πρόδρομες εργασίες για την αξιοποίηση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων μέσω διεθνών διαγωνισμών παραχώρησης.

  Αντίθετα η ΕΤΑΔ συνεχίζει να κρατάει υπό την διαχείριση της τα δύο παραπάνω χιονοδρομικά κέντρα, αν και η ζημιά που καταγράφει ανέρχεται στα 1,7 εκατ, ευρώ (και από τα δύο) το χρόνο.

  Το μόνο στο οποίο έχει προχωρήσει είναι η παραχώρηση των σαλέ των χιονοδρομικών κέντρων σε ιδιώτες, όχι όμως και τις πίστες που είναι ζημιογόνες και θα έπρεπε να αποτελούν το πακέτο του διαγωνισμού.

  Αντίθετα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η ΕΤΑΔ συνεχίζει να κάνει συνεχείς δαπάνες συντήρησης και αναβάθμισης των χιονοδρομικών κέντρων με αποτέλεσμα το 70% του προγράμματος δαπανών της να αφορά τις συντηρήσεις των χιονοδρομικών κέντρων, κάτι που θα έπρεπε να το κάνει ο ιδιώτης ο οποίος θα είχε αναδειχτεί από την ολοκλήρωση των εν λόγω διαγωνισμών.

  Παράλληλα την τελευταία διετία δεν έχει γίνει καμμία νέα διαγωνιστική διαδικασία με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η πώληση κάποιων από τα μεγάλα και εμβληματικά projects της ΕΤΑΔ.  

  Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, ενώ υπάρχει ανάδοχος δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις. Όπως για παράδειγμα το Ξενία Κομοτηνής όπου εδώ και 1,5 χρόνο έχει ανάδοχο αλλά δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση.

  Το ίδιο έχει συμβεί και για τα άλλα δύο μεγάλα project της Εταιρείας, το Ξενία Έδεσσας καθώς και για την έκταση στα Μαυρομάντηλα Λαμίας (η οποία προορίζεται για βιολογική καλλιέργεια) όπου αν και υπάρχει Αμερικανός επενδυτής, εντούτοις ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση.

  Επίσης υπάρχουν αναξιοποίητοι 1.200 παλαιοί αιγιαλοί (συνολικής επιφάνειας 78.000 στρεμμάτων), καθώς και περί τα 800 νησιά εκ των οποίων τα 30 τουλάχιστον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αλλά παραμένουν ακόμη σε "λιμνάζοντα νερά".

  Αλλά ακόμη και στους διαγωνισμούς που ήταν προετοιμασμένοι τα προηγούμενα χρόνια όπως για παράδειγμα το ακίνητο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και στο Ξενία Χίου που ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2019 (πέρασε στον Όμιλο Τσάκου) ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

  Να σημειωθεί ότι στον ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση ακινήτου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έχει γίνει η απομάκρυνση του προϋφιστάμενου  κέντρου φιλοξενίας μεταναστών hotspot, δεν έχει ακόμη εγκριθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  Το θέμα πάντως είναι ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει προσφύγει δικαστικώς κατά της πώλησης του ακινήτου, μία εξέλιξη που όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ήταν ήδη γνωστή και θα μπορούσε να προβλεφθεί με την εκκίνηση σχετικών διαδικασιών προκειμένου να μην υπάρχουν και στο project αυτό, σημαντικές καθυστερήσεις.

  Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ στο Ολυμπιακό Κέντρου Φαλήρου (Tae Kwo Do) το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι να υποβληθούν 8 προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αξιοποίηση του ακινήτου.

  Ωστόσο με τους ρυθμούς που καταγράφονται στις διαδικασίες ωρίμανσης των διαγωνιστικών διαδικασιών στην ΕΤΑΔ, θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσουν πολλοί μήνες ακόμη προκειμένου να δούμε ότι "κάτι κινείται" και σε αυτό τον διαγωνισμό.

  Επίσης όσον αφορά το θέμα που ανέδειξε προσφάτως το capital για τη συμβιβαστική επίλυσης της διαφοράς με την Αττικός Ηλιος (Όμιλος Μαντωνανάκη), αν και έχει περάσει ένας χρόνος από την απόφαση που ελήφθη για συμμετοχή της ΕΤΑΔ σε διαδικασία διαπραγμάτευσης της διαφοράς (η οποία ξεπερνά τα 620 εκατ ευρώ) με την εταιρεία και τον τρόπο μελλοντικού χειρισμού της μίσθωσης από την Αττικός Ήλιος της χερσονησίδας Λαγονησίου, δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση για πρόοδο τυχόν συνομιλιών.

  Για τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, η ΕΤΑΔ έχει πρόβλημα στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ακινήτων της τα οποία οφείλονται σε εσωτερικούς παράγοντες (οργανωτική δομή, έλλειψη προγραμματισμού, χρονοδιαγράμματος αλλά και κατηγοριοποίησης των ακινήτων της, προβληματική συνεργασία με άλλους φορείς) καθώς και σε εξωτερικούς παράγοντες (καταπατήσεις, νομοθετικά κενά, μη συντονισμός με τα εμπλεκόμενα υπουργεία).

  Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φθάσει στα αυτιά κυβερνητικών στελεχών  η ΕΤΑΔ λειτουργεί προβληματικά σε ζητήματα που ξεκινούν από την καθυστέρηση στην αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου έως και σε σοβαρές ελλείψεις στην διοικητική της καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα απουσία κριτηρίων πρόσληψης προσωπικού, ανυπαρξία πολιτικής αμοιβών και παροχών.  

  Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη μονάδα του δημοσίου συμφέροντος και η σημερινή της προβληματική κατάσταση μάλλον αποτελεί πολυτέλεια για μια οικονομία που πασχίζει να βρει υπεραξίες και να τρέξει στο μέλλον.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ