Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Νοε-2021 08:17

  Όμιλος Καστελόριζο: Η αποεπένδυση από τα ψάρια και το στοίχημα της εστίασης

  Όμιλος Καστελόριζο: Η αποεπένδυση από τα ψάρια και το στοίχημα της εστίασης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Μία δραστηριότητα, η οποία αποφέρει τζίρο περί τα 2,5 εκατ. ευρώ αποτελεί για τον όμιλο Καστελόριζο αυτή των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς διατηρεί παραγωγικές μονάδες σε Κρήτη και Σούνιο με παραγωγή 500 τόνων σε λαβράκι και τσιπούρα ετησίως και επιπλέον 5 εκατομμυρίων ιχθιδίων το χρόνο, μέρος των οποίων διατίθεται για ίδιες ανάγκες στα εστιατόρια του ομίλου, ενώ ένα σημαντικό μέρος αυτών διατίθεται σε εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών.

  Αυτή την περίοδο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής και ιδρυτής του ομίλου, Αντώνης Σταύρου, ο ίδιος βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή με σκοπό να αποεπενδύσει από τις εν λόγω μονάδες, δεδομένου ότι επιθυμεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον τομέα της εστίασης, έναν κλάδο με τον οποίο έχει συνδεθεί αναπόσπαστα τα τελευταία χρόνια.

  Όπως ο ίδιος σημείωσε η δραστηριότητα των ιχθυοκαλλιεργειών ξεκίνησε για τον ίδιο όταν κατέστη μέτοχος της Σελόντα, με ποσοστό 49%. Εν συνεχεία αποχώρησε από τις ιχθυοκαλλιέργειες, όταν η Σελόντα που πρόσφατα συγχωνεύθηκε με τον Περσέα, τον Νηρέα και την Ανδρομέδα, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

  Ανασταλτικός παράγοντας η επιβάρυνση της δραστηριότητας με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του παρελθόντος

  Στην πορεία ο Αντώνης Σταύρου επανεπένδυσε στα ψάρια, αποκτώντας τις δύο παραγωγικές μονάδες που προαναφέρθηκαν, ωστόσο η επιχειρηματική τους εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς οι ιχθυοκαλλιέργειες που ενοποιούνται μαζί με την δραστηριότητα της εστίασης στην εταιρεία Καστελόριζο Α.Ε., υπερχρεώθηκαν δανειακά, ενώ η επιχείρηση ανοίχτηκε και στο εξωτερικό, χάνοντας χρήματα από οφειλές πελατών της στην Ισπανία και την Ιταλία.

  Ο επιχειρηματίας αναζήτησε θεσμικό επενδυτή, ο οποίος σύμφωνα με τον κύριο Σταύρου ουδέποτε προέβη σε αναδοχή χρέους, όπως ήταν υποχρεωμένος βάσει συμφωνητικού που είχε υπογράψει με την τότε Αγροτική Τράπεζα, παράγοντας ταυτόχρονα ψάρι στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας επί μία δεκαετία και επωφελούμενος από την συγκεκριμένη παραγωγή.

  Μάλιστα, η μονάδα της Κρήτης ετέθη σε διαδικασία πτώχευσης και εν συνεχεία εξυγιάνθηκε. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί οφειλή ύψους 4 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη αποπληρώθηκε ποσό 4,7 εκατ. ευρώ από πλευράς του επιχειρηματία από το 2009 έως και σήμερα.

  Το υπόλοιπο της οφειλής έχει παραπεμφθεί στον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής, PQH, ενώ υφίστανται και προσημειώσεις ακινήτων έναντι οφειλών.

  Βαρύτητα σε νέες επενδύσεις στην εστίαση

  Η δεδηλωμένη πρόθεση του επιχειρηματία να αποεπενδύσει από την ιχθυοπαραγωγή, δείχνει επί της ουσίας τον δρόμο για νέες επενδύσεις στον τομέα της εστίασης, όπου πρόσφατα δημιούργησε δύο νέα εστιατόρια κρεατοφαγίας στην Κηφισιά, το πρώτο με την ονομασία Δον Μοσκιό, εστιατόριο για κρέας, ενώ το δεύτερο πρόκειται για ψητοπωλείο με την ονομασία k-grill, επενδύοντας συνολικά 300 χιλ. ευρώ και για τα δύο.

  Η ιδιαιτερότητα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο επιχειρηματίας κατά την ίδρυση του πρώτου από τα δύο εστιατόρια ήταν πως παρά το γεγονός ότι ήταν έτοιμο να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, εν τέλει αυτό συνέβη περίπου στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς λόγω της πανδημίας ήταν εντονότατη η έλλειψη προσωπικού και όπως είπε ο Αντώνης Σταύρου, ανέμενε τη λήξη της τουριστικής περιόδου για να αντλήσει προσωπικό. Σε ό,τι αφορά το k-grill επίκειται η λειτουργία του εντός του μήνα που διανύουμε.

  Στα 6,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021

  Επί του παρόντος ο όμιλος Καστελόριζο μαζί με τα δύο νέα καταστήματα που προστέθηκαν στην ομπρέλα του, διαθέτει συνολικά 15 σημεία εστίασης, με τις πωλήσεις του 2021 να κινούνται αρκετά ικανοποιητικά καθώς ο τζίρος εννεαμήνου ανήλθε στα 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών του 2020 ήταν στα 6,7 εκατ. ευρώ ( καθ. κέρδη 100 χιλ. ευρώ), έναντι 11,7 εκατ. ευρώ το 2019 (καθ. κέρδη 1 εκατ. ευρώ).

  Κατά την περίοδο της Covid-19 ο όμιλος ενίσχυσε σημαντικά τις πωλήσεις του μέσω delivery, καθώς το συγκεκριμένο κανάλι κάλυπτε περίπου το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου το 2019, για να διπλασιαστεί στο 20% εντός του 2020.

  Τα πιο δυναμικά σημεία εκ του συνολικού δικτύου καταστημάτων εστίασης του ομίλου είναι το Καστελόριζο Κηφισιάς κατά τους χειμερινούς μήνες και το Καστελόριζο Βάρκιζας κατά τους θερινούς, καθώς και τα δύο ήταν αυτά με τα οποία ουσιαστικά ο επιχειρηματίας συστήθηκε στο χώρο της εστίασης πριν από αρκετά χρόνια.

  Στο πλάνο του Αντώνη Σταύρου για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η ίδρυση εταιρείας με αντικείμενο την διενέργεια δεξιώσεων. Πρόκειται για μία δραστηριότητα, την οποία στόχευε να αναπτύξει και προ της πανδημίας, ωστόσο οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που ουσιαστικά το επιχειρηματικό πλάνο προσωρινά ανεστάλη μέχρι νεωτέρας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ