Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Νοε-2021 08:07

  Οι κινήσεις Γαλαξία στην σκακιέρα των σούπερ μάρκετ

  Οι κινήσεις Γαλαξία στην σκακιέρα των σούπερ μάρκετ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Με διαρκείς επενδυτικές κινήσεις που βασίζονται κατά κύριο λόγο στην οργανική του ανάπτυξη, δραστηριοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα η Πέντε Α.Ε. εταιρεία που διαχειρίζεται τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας.

  Στη στρατηγική της επιχείρησης είναι κατά κύριο λόγο η απόκτηση ακινήτων και κατά περίπτωση η ανέγερση νέων καταστημάτων εκ θεμελίων, γεγονός που έρχεται σε ορισμένες των περιπτώσεων και ως αντιστάθμισμα σε απόπειρες εξαγορών μικρότερων αλυσίδων, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν ιδίως στη δυτική Ελλάδα.

  Αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει εντοπίσει οικόπεδα σε Πρέβεζα και Αγρίνιο, τα οποία σύμφωνα με πηγές κοντά στην επιχείρηση παρουσιάζουν ιδιαίτερο εμπορικό αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της θέσης τους σε κομβικά σημεία των δύο πόλεων.

  Οι ίδιες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι οι κινήσεις για την απόκτηση των συγκεκριμένων οικοπέδων που έχει εντοπίσει η αλυσίδα, τελούν υπό καθεστώς στασιμότητας, δεδομένου ότι προέκυψαν ζητήματα που σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση η απόκτησή τους είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

  Στην Καλαμάτα η αλυσίδα επιδιώκει να διευρύνει το υπάρχον ιδιόκτητο κατάστημα, με την απόκτηση όμορου οικοπέδου και στο Άργος προχωρούν οι διαδικασίες απόκτησης ενός οικοπέδου σε περιφερειακό σημείο της πόλης.

  Συν τοις άλλοις, η αλυσίδα Γαλαξίας βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη σύνταξη συμβολαίων που αφορούν στην απόκτηση και ενός ακόμη οικοπέδου στα Ιωάννινα.

  Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή ο Γαλαξίας διατηρεί ήδη παρουσία με ένα κατάστημα και με την αγορά αυτή προχωράει στην δημιουργία ενός ακόμη, το οποίο βρίσκεται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από το ήδη υπάρχον.

  Το γεγονός αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς της επιχείρησης για απόκτηση ενός ακόμη σημείου πώλησης, διευρύνοντας τον βαθμό διασποράς των καταστημάτων του, χωρίς να δημιουργούνται φαινόμενα "κανιβαλισμού" που θα μπορούσαν να προκύψουν σε περίπτωση εγγύτητας των δύο σημείων.

  Εγκαίνια στο πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα της Κορίνθου

  Ταυτόχρονα ο Γαλαξίας εγκαινιάζει στις αρχές Δεκεμβρίου το πρώτο του ιδιόκτητο κατάστημα στο κέντρο της Κορίνθου και θέτει σε εφαρμογή την κατασκευή ενός ακόμη στην ίδια περιοχή, όπου ήδη διατηρεί ένα ακόμη κατάστημα, το οποίο μισθώνει στην περιοχή της Ποσειδωνίας έξω από την πόλη. Στο τέλος του 2020 διέθετε συνολικά 167 καταστήματα, εκ των οποίων τα 86 ιδιόκτητα και τα 81 μισθωμένα.

  Σε ό,τι αφορά την Βόρεια Ελλάδα η αλυσίδα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή την περίοδο στην ανακαίνιση των καταστημάτων της, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα καταστήματα της μικρού βεληνεκούς αλυσίδας, OLLA, την οποία εξαγόρασε πέρυσι και τα καταστήματά της εντοπίζονται στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Σταυρούπολης, Τούμπας και Χαριλάου.

  Στο πλάνο ανακαινίσεων περιλαμβάνονται επίσης τα παλαιά και προϋπάρχοντα καταστήματα της αλυσίδας στη Βόρεια Ελλάδα. Το συνολικό ύψος της επενδυτικής δαπάνης σε ανακαινίσεις, αγορές ακινήτων και νέα καταστήματα για το 2021 ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2020 οι συνολικές επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 20 εκατ. ευρώ, εφόσον ολοκληρώσει τις αποκτήσεις οικοπέδων που έχει επιλέξει ανάμεσα στα οποία η Πρέβεζα και το Αγρίνιο.

  Στόχο αποτελεί και η ανεύρεση προϋπάρχοντος σούπερ μάρκετ στην Άρτα και όχι να προχωρήσει η ανέγερση ενός νέου καταστήματος στην εν λόγω περιοχή, δεδομένου ότι η ύπαρξη αρχαιοτήτων στο υπέδαφος – κάτι που είναι σύνηθες - θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά το πλάνο του Γαλαξία.

  Ενδείξεις για τζίρο πάνω από το 2020 για τη φετινή χρονιά

  Αναφορικά με την πορεία του πρώτου δεκαμήνου οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία κινείται ανοδικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτεί ότι η αλυσίδα θα κλείσει ανοδικά τη φετινή οικονομική χρήση.

  Η εξέλιξη αυτή έρχεται με δεδομένο ότι η περσινή χρονιά δεν θεωρείται συγκρίσιμη λόγω των έκτακτων συνθηκών και την έκρηξη της ζήτησης που έφερε στα σούπερ μάρκετ η νόσος Covid-19, γεγονός που αύξησε εκ των πραγμάτων και τις πωλήσεις.

  Το 2020 ο τζίρος του Γαλαξία ανήλθε στα 511,5 εκατ. ευρώ, έναντι 450,13 εκατ. ευρώ το 2019 με καθαρή κερδοφορία στα 21,38 εκατ. ευρώ έναντι 9,58 εκατ. ευρώ το 2019 και μηδενική δανειακή εξάρτηση.

  Για το σύνολο της αγοράς, ο ανταγωνισμός αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα ισχυρός μεταξύ των σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι οι αλυσίδες επιδιώκουν να προσεγγίσουν τους τζίρους της περσινής χρονιάς.

  Ωστόσο η επιδίωξη αυτή φαντάζει με γρίφο, εάν λάβει κανείς υπόψη του το κύμα ανατιμήσεων που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλαξίας έχει προβεί σε ανατιμήσεις προϊόντων με τις κυριότερες να εντοπίζονται στα ζυμαρικά, στο ελαιόλαδο λόγω της μειωμένης παραγωγής στον πρωτογενή τομέα που εκτόξευσε τις τιμές παραγωγού, καθώς και σε φρέσκα προϊόντα όπως είναι τα γαλακτοκομικά.

  Το project του Mall στη Σαλαμίνα

  Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένει η κατασκευή ενός mini-mall που έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει η Πέντε Α.Ε. στη Σαλαμίνα, καθώς απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου Ποιότητας Ζωής Σαλαμίνας, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για τις κατασκευαστικές εργασίες. Εφόσον εκδοθεί η άδεια κατασκευής, ο χρόνος ανέγερσης υπολογίζεται στα δύο έτη.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ