Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Νοε-2021 11:38

  Dr. Kiran-Mazumdar Shaw: Η Ινδή "επιχειρηματίας κατά σύμπτωση" που δημιούργησε έναν βιοτεχνολογικό κολοσσό

  Dr. Kiran-Mazumdar Shaw: Η Ινδή "επιχειρηματίας κατά σύμπτωση" που δημιούργησε έναν βιοτεχνολογικό κολοσσό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Επιχειρηματία κατά σύμπτωση" χαρακτηρίζει τον εαυτό της η Dr. Kiran Mazumdar-Shaw, πρωτοπόρος της ινδικής βιομηχανίας βιοτεχνολογίας, η οποία είχε διακριθεί ως EY World Entrepreneur Of The Year™ το 2020.

  Η Εκτελεστική Πρόεδρος της εταιρείας Biocon Limited και EY Entrepreneur Of The YearΤΜ 2019 της Ινδίας, κατόρθωσε να χαρακτηριστεί από το περιοδικό Time ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, αποτελώντας πρότυπο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

  Το αρχικό της πλάνο ήταν να ακολουθήσει μία καριέρα στον κλάδο της ζυθοποιίας, αλλά πολύ γρήγορα διαπίστωσε ότι καμία τέτοια εταιρεία στην Ινδία δεν ήθελε να προσλάβει μία γυναίκα. 

  Μία τυχαία συνάντηση, όμως, με έναν Ιρλανδό επιχειρηματία του κλάδου της βιοτεχνολογίας έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Της πρότεινε να συνεργαστούν, με στόχο την ίδρυση μίας εταιρείας βιοτεχνολογίας στην Ινδία, με αντικείμενο τη μελέτη και την παραγωγή ενζύμων. Έτσι, ξεκίνησε το επιχειρηματικό της ταξίδι το 1978, ιδρύοντας την Biocon, με μόλις 500 δολάρια.

  Φυσικά, το μονοπάτι που ακολούθησε δεν ήταν εύκολο. Κάνοντας τα πρώτα της βήματα, είδε ότι οι τράπεζες δίσταζαν να δανείσουν μία γυναίκα, αρκετοί δεν ήθελαν να δουλέψουν για εκείνη και σχεδόν όλος ο περίγυρός της ανησυχούσε για το νέο εγχείρημά της, καθώς η βιοτεχνολογία ήταν ένας άγνωστος τότε κλάδος.

  "Επικρατεί σε μεγάλο βαθμό μία αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν παίρνουμε ρίσκα. Δεν είμαστε φιλόδοξες. Δεν κάνουμε μακρόπνοα και μεγάλα πλάνα. Δεν είμαστε ενεργητικές. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι μύθοι. Και νομίζω ότι πρέπει να καταρρίψουμε αυτούς τους μύθους. Γιατί οι γυναίκες παίρνουν ρίσκα, είναι φιλόδοξες, έχουν μεγάλες ιδέες" έχει επισημάνει η ίδια, όταν της ζητήθηκε να δώσει μία συμβουλή σε γυναίκες που ξεκινούν σήμερα τη "διαδρομή" τους στο επιχειρείν.

  Σήμερα, 43 χρόνια μετά, η Biocon αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιοτεχνολογίας στην Ασία, απασχολώντας περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους, με πελάτες σε πάνω από 120 χώρες. Υπό την ηγεσία της Dr. Mazumdar-Shaw, η Biocon αποτελεί σταθερά ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης στην Ινδία, αναπτύσσοντας και παράγοντας προϊόντα βιοτεχνολογίας για τη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, ενώ ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για την παροχή οικονομικά προσιτής ινσουλίνης, παράγοντάς την στο ένα τρίτο της τρέχουσας τιμής της. 

  Υπέρμαχος του "συμπονετικού" καπιταλισμού, η Dr. Kiran Mazumdar-Shaw έχει έντονη κοινωνική δράση, καθώς είναι μέλος της πρωτοβουλίας Giving Pledge, λαμβάνοντας τη δέσμευση να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

  Τι έμαθε, όμως, όλα αυτά τα χρόνια; "Πάντα λέω ότι η αποτυχία είναι προσωρινή, αλλά το να εγκαταλείψεις είναι μόνιμο. Επομένως, μην τα παρατάτε τόσο εύκολα. Δεν είναι εύκολο να πετύχεις την πρώτη φορά. Θα συναντήσεις αποτυχίες, αλλά αυτές είναι που τελικά οδηγούν στην επιτυχία. Πρέπει να αντιμετωπίσεις την αποτυχία, να μάθεις από αυτήν και να φτάσεις σταδιακά στην επιτυχία" έχει σημειώσει σε συνεντεύξεις της.

  Υπενθυμίζεται ότι, στη χώρα μας, ο διαγωνισμός της EY, Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2021, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο νικητής του εθνικού διαγωνισμού θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον θεσμό EY World Entrepreneur Of The YearTM 2022, που είναι προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί στο Μόντε Κάρλο, τον Ιούνιο του 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ