Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Νοε-2021 09:26

  Γ. Κούστας: Σε ανοδική τροχιά η Danaos την επόμενη τριετία

  Γ. Κούστας: Σε ανοδική τροχιά η Danaos την επόμενη τριετία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Ρεκόρ κερδών ανακοίνωσε για ένα ακόμη τρίμηνο η Danaos Corporation, συμφερόντων του Γιάννη Κούστα, λόγω των υψηλών ναύλων στα containerships, με τον εφοπλιστή να δηλώνει αισιόδοξος για "εξαιρετική πορεία της εταιρείας την επόμενη τριετία".

  Ειδικότερα, τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 195,9 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 118,9 εκατ. δολαρίων το ίδιο διάστημα του 2020. Τα καθαρά κέρδη "εκτοξεύτηκαν" από τα 42,7 εκατ. δολάρια στα 217,2 εκατ. δολάρια, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 149,6 εκατ. δολάρια από 83,3 εκατ. δολάρια πέρυσι.

  Τα συνολικά έσοδα από ναυλώσεις ανήλθαν σε 2,1 δισ. δολάρια στο τέλος του εννεαμήνου, με ορισμένες ναυλώσεις να εκτείνονται μέχρι και το 2028. Ο στόλος είναι καλυμμένος κατά 100% για το υπόλοιπο του έτους και κατά 90% για το 2022.

  Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η Danaos ολοκλήρωσε την απόκτηση της Gemini, μίας πλοιοκτήτριας εταιρείας με πέντε containerships, κίνηση που ενίσχυσε τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη της εταιρείας. Παράλληλα, το μετοχικό ποσοστό στην ισραηλινή εταιρεία μεταφοράς containers ΖΙΜ θα συνεισφέρει περίπου μισό δισ. δολάρια στα έσοδα του 2021.

  Μάλιστα, η ναυτιλιακή προχωρά στη διανομή μερίσματος 0,50 δολαρίων ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2021.

  Δε "βλέπει" αποκλιμάκωση ο εφοπλιστής

  Μιλώντας για την αγορά των containerships, ο κ. Κούστας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα διαρκή προβλήματα που διαταράσσουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. "Παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό των προβλημάτων, δεν υπάρχουν σημάδια ότι οι συνθήκες βελτιώνονται. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αύξησης στη ζήτηση, της έλλειψης διαθέσιμων πλοίων για να καλύψουν τη ζήτηση και των χαμηλών επιπέδων παραγωγικότητας σε λιμάνια και άλλες υποδομές" σχολίασε αρχικά.

  "Την ίδια ώρα" συνέχισε "καθώς οι παραδόσεις νέων πλοίων το 2022 αναμένεται να είναι λιγότερες από αυτές του 2021, δεν περιμένουμε κάποια ανατροπή βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον στο επίπεδο της προσφοράς πλοίων. Το 2023 αναμένονται αυξημένες παραδόσεις, ωστόσο ένας αντισταθμιστικός παράγοντας θα είναι οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, οι οποίοι θα περιορίσουν την προσφορά πλοίων, λόγω της αναμενόμενης μείωσης των ταχυτήτων. Συνολικά, δεν περιμένουμε δραματικές διαφορές, με την προϋπόθεση ότι η ζήτηση θα παραμείνει υγιής".

  "Η διαρκής ισχυρή επίδοση της Danaos διασφαλίζεται από τις υπάρχουσες ναυλώσεις, με μέση διάρκεια 3,3 ετών και τις νέες, οι οποίες κλειδώνουν στις τρέχουσες τιμές για πολλά χρόνια. Εκτιμούμε ότι οι ισχυρές συνθήκες της αγοράς θα διατηρηθούν βραχυπρόθεσμα, γεγονός που θα στηρίξει τις επαναναυλώσεις πλοίων το επόμενο έτος και θα διασφαλίσει την εξαιρετική επίδοση της εταιρείας για τα επόμενα τρία χρόνια" κατέληξε ο κ. Κούστας.

  Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 71 containerships, συνολικής χωρητικότητας 436.589 TEUs.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ