Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Νοε-2021 07:48

  Διαδικασίες "fast track" για τις υποθαλάσσιες οπτικές ίνες – Ξεκινά το project της Vodafone

  Διαδικασίες "fast track" για τις υποθαλάσσιες οπτικές ίνες – Ξεκινά το project της Vodafone
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στην πιο γρήγορη ανάπτυξη των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών αλλά και μεταφοράς ενέργειας στον ελληνικό βυθό στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ετοιμάζουν νέες διασυνδέσεις, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και σχετικό έργο του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο νόμο "Οδηγώντας Με Ασφάλεια”, η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία υποχρεούται να αποφασίσει για την παραχώρηση αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου εντός 50 ημέρων από την κατάθεση της σχετικής αίτησης, και εφόσον έχει εκδοθεί περιβαλλοντική άδεια.

  Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση λύνει ένα σημαντικό γραφειοκρατικό πρόβλημα που κρατούσε "παγωμένα” επενδυτικά σχέδια.

  Και αυτό διότι πολλές υπηρεσίες που καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί της παραχώρησης δεν απαντούν με αποτέλεσμα η διαδικασία να κολλάει, ενώ έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες.

  Πλέον η Κτηματική Υπηρεσία καλείται εντός 20 ήμερων από την υποβολή της αίτησης και της απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης να ζητήσει τη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν περιθώριο 30 ημερών για να απαντήσουν. Μόλις περάσει η προθεσμία η Κτηματική Υπηρεσία εκδίδει την απόφαση παραχώρησης.

  Ακόμη, ειδικά για τα τηλεπικοινωνιακά έργα καθορίζεται πως για τα τέλη διέλευσης και δικαιώματος χρήσης λαμβάνεται υπόψη ο κανονισμός καθορισμού των τελών διέλευσης και των τελών χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ως καθ’ ύλην αρμόδιας αρχής.

  Το project της Vodafone

  Ένα από τα έργα τα οποία αναμένεται να "ξεκλειδώσουν” άμεσα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση είναι αυτό που είχε ανακοινώσει πέρσι η Vodafone για την πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών,

  Ειδικότερα, το το έργο αφορά την κατασκευή και πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη.  Επιπλέον, θα ποντιστεί και δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα.

  Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες η πόντιση των καλωδίων αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και ένα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. 

  Η σημασία των υποθαλάσσιων καλωδίων

  Η διασύνδεση των ελληνικών νησιών με οπτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων τόσο σταθερής όσο και κινητής (5G), για αυτό το λόγο άλλωστε στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση έργων διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο με το ποσό των 89 εκατ. ευρώ.

  Τα περισσότερα ελληνικά νησιά υστερούν αρκετά σχετικά με τις ευρυζωνικές συνδέσεις τους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει 107 κατοικημένα νησιά, μεταξύ των οποίων 51 έχουν κατοίκους άνω των 1000 ατόμων.

  Με εξαίρεση κάποια μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Πάρος που διαθέτουν επαρκείς συνδέσεις, οι αντίστοιχες συνδέσεις των υπολοίπων χαρακτηρίζονται από συνδέσεις χαμηλής χωρητικότητας (κυρίως ασύρματες) οι οποίες στερούν επαρκείς ευρυζωνικές ταχύτητες από την εξυπηρέτηση των τελικών χρηστών. 

  Όπως αναφέρεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού η ύπαρξη συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων είναι πεδίο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλά νησιά.

  Κατά την διάρκεια των θερινών μηνών, τόσο οι σταθερές όσο και η κινητές διαδικτυακές συνδέσεις χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες, επηρεάζοντας την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας.

  Όμως και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου παρατηρείται απομόνωση, αυξάνεται η ανάγκη για υπηρεσίες τηλεϊατρικής, απομακρυσμένης εκπαίδευσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

  Λόγω του υψηλού κόστους ανάπτυξης υποβρυχίων καλωδίων και του εποχιακού χαρακτήρα της ζήτησης, υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον από ιδιωτικούς φορείς να επενδύσουν σε νέες υποδομές δικτύων που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ευρυζωνικές ανάγκες αυτών των νησιών.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  - Όλα τα έργα συνδεσιμότητας του Ταμείου Ανάκαμψης

  - Facebook και Google βλέπουν καλώδια οπτικών ινών στην Ελλάδα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ