Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 11:34

  Η Deloitte χτίζει το ανθρώπινο δυναμικό της νέας ψηφιακής εποχής

  Δημήτρης Κουτσόπουλος CEO Deloitte Ελλάδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κουτσόπουλου*

  Κατά το πρόσφατο παρελθόν, με αποκορύφωση τους τελευταίους 20 μήνες της πανδημίας, μια νέα πραγματικότητα έχει αναδειχθεί περαιτέρω, ο λεγόμενος "ψηφιακός μετασχηματισμός" όπου μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί κανείς να διεκπεραιώσει πλήθος ενεργειών χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Από την online κοινωνική συναναστροφή, την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω e-shops, την ξενάγηση σε ένα virtual μουσείο, την έκδοση πιστοποιητικών και τις πληρωμές υποχρεώσεων, μέχρι την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το ψηφιακό περιβάλλον κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις ζωές όλων μας. Η always-on συνδεσιμότητα και online λειτουργία σε όλα τα επίπεδα είναι η νέα κανονικότητα. 

  Όμως το πεδίο της ανθρώπινης δράσης που επηρεάζεται ενδεχομένως περισσότερο από τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας κανονικότητας είναι η εργασία. Ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, μέσω της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και του internet, οι εργαζόμενοι σε πολλά επαγγέλματα περνούσαν πολύ -αν όχι το μεγαλύτερο μέρος- του εργασιακού τους βίου online. Στο διάστημα ωστόσο της πανδημίας και εν μέσω των lockdowns, η συνδεσιμότητα μετατράπηκε σε συνθήκη επιβίωσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ενώ την ίδια στιγμή καταρρίφθηκαν αντιλήψεις και πρότυπα, όπως η υποχρεωτική φυσική παρουσία σε περιβάλλον εργασίας και αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για ευρεία χρήση των ψηφιακών εργαλείων γύρω από την εργασία. Πρόκειται για μια εξοικείωση που οι νέοι που ανήκουν στην "Ψηφιακή Γενιά" κατέχουν ήδη καθώς γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στην ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο. Για εκείνους, πρόκειται απλά για την κανονικότητα, χωρίς το "νέα".

  Ταυτόχρονα, αυτοί οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το μέλλον της εργασίας. Ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις νέες, έξυπνες τεχνολογίες και εφαρμογές, παίζουν κυριολεκτικά στα δάχτυλα τα ψηφιακά εργαλεία και δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα να είναι πλήρως λειτουργικοί και παραγωγικοί σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αρκεί να μπορούν να είναι online. Αυτή η γενιά, έχει επίσης άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Έχοντας μεγαλώσει μέσα σε κρίσεις, όπως η οικονομική και η υγειονομική, προσαρμόζονται εύκολα και γρήγορα και γνωρίζουν πώς να αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία, καθώς και τον τεράστιο όγκο πληροφορίας που έχουν στη διάθεσή τους προς όφελος της εξέλιξής τους. 

  Οι άνθρωποι αυτής της γενιάς πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων στην εργασία και σε αυτούς επενδύουν πλέον όλες οι επιχειρήσεις που έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Στη Deloitte έχουμε προσαρμόσει πλήρως τη λειτουργία μας στις νέες ανάγκες και προοπτικές και επενδύουμε προκειμένου να εντοπίσουμε και να ενσωματώσουμε στο δυναμικό μας 400 ταλαντούχους νέους, με κατάρτιση σε ειδικότητες όπως οι φυσικές επιστήμες, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά -δηλαδή τα γνωστικά αντικείμενα του STEM. Έχουμε αντιληφθεί από πολύ νωρίς την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα των καιρών. Εφαρμόζουμε εδώ και τρία χρόνια το μοντέλο του agile working αξιοποιώντας με ευελιξία και αποτελεσματικότητα τις ικανότητες των ανθρώπων μας χωρίς γεωγραφικούς και άλλους περιορισμούς που έχουν να κάνουν με το προηγούμενο τυπικό και παραδοσιακό μοντέλο εργασίας.

  Στη Deloitte επιχειρούμε μια διαφορετική προσέγγιση σε αυτή τη γενιά μελλοντικών στελεχών. Πρόκειται για μια προσέγγιση που διαμορφώνει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού και των εργασιακών σχέσεων στον τομέα των υπηρεσιών στη χώρα μας. Έχοντας κάνει πράξη την αποκέντρωση με την ανάπτυξη της παρουσίας μας σε τέσσερα γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, δημιουργήσαμε τέσσερις "πυρήνες" συνεργατικότητας και καλούμε τους νέους από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας να τα αξιοποιήσουν προκειμένου να χτίσουν μια phygital καριέρα.

  Μάλιστα, στην Πάτρα ήδη έχουμε προσλάβει δέκα ανθρώπους μέσω εκδηλώσεων όπως το Virtual Career Day που διοργανώθηκε πρόσφατα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ θα συνεχίσουμε και με συναντήσεις γνωριμίας με τη συμμετοχή και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο στις οποίες προσκαλούμε τους νέους να αψηφήσουν τις αποστάσεις και να στείλουν το βιογραφικό τους για μία από τις 400 νέες θέσεις εργασίας σε ένα από τα τέσσερα γραφεία μας, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και από το σπίτι και από το γραφείο αλλά και να γνωρίσουν από κοντά την εταιρική και συνεργατική κουλτούρα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες επαγγελματικών υπηρεσιών στον κόσμο.

  *Ο κ. Δημήτρη Κουτσόπουλος είναι CEO της Deloitte Ελλάδος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ