Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Νοε-2021 11:30

  Πώς η Χάλκη γίνεται πρότυπο ψηφιακής μετάβασης

  Η Χάλκη στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Η Χάλκη μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα μιας ολοκληρωμένης μετάβασης τόσο στην πράσινη ενέργεια με την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όσο και στην ψηφιακή εποχή με νέα δίκτυα και ψηφιακές εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν άμεσα την ποιότητα ζωής αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. 

  "Είναι δεδομένο πως πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη ψηφιακή μετάβαση.”, δήλωσε στο Capital.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, από το νησί της Χάλκης όπου παρουσιάστηκε χθες το πρώτο έργο της πρωτοβουλίας GR-Eco islands από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

  Η Vodafone συμμετείχε σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργώντας την ψηφιακή υποδομή που υποστηρίζει τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου που εγκαταστάθηκε στο νησί και το οποίο όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση θα μειώσει σημαντικά τα ενεργειακά κόστη για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Χάλκης. 

  Αυτό έγινε με την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας σε 5G και την υλοποίηση δημόσιου Wi-Fi στους δημόσιους χώρους του οικισμού της Χάλκη, αλλά και την εγκατάσταση σύγχρονων δικτύων στο φωτοβολταϊκό πάρκο και τη μονάδα αφαλάτωσης του νησιού που κάνουν δυνατή την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ακόμη, παρείχε υπηρεσίες Internet of Things (IoT) στον δήμο, που προσφέρει καλύτερο έλεγχο και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου στον στόλο του, αλλά και τη δυνατότητα παρακολούθησης των οχημάτων του, σε πραγματικό χρόνο.

  H Χάλκη μπορεί να γίνει πρότυπο διασυνδεδεμένης κοινότητας, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά για να μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλα νησιά και οικισμοί θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη. 

  "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Να έχουμε σε ένα χρόνο από τώρα συγκεκριμένους δείκτες που να αποτυπώνουν την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την κοινωνία”, δήλωσε στο Capital.gr ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος. "Μόνο έτσι θα μπορούν να σχεδιαστούν με επιτυχία τα κατάλληλα προγράμματα και για άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αλλά και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτά”, πρόσθεσε. 

  Νέες υπηρεσίες στις απομακρυσμένες περιοχές 

  Οι δυνατότητες που φέρνει η αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα δεν εξαντλούνται στη βελτιστοποίηση της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας, όπως φάνηκε και από τις εφαρμογές που παρουσιάστηκαν χθες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν άμεσα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας: 

  Στη Χάλκη λειτουργεί ιατρείο με έναν ιατρό και δύο νοσηλευτές, αυτό σημαίνει πως πολλές φορές ο μοναδικός ιατρός του νησιού πρέπει να συμβουλευθεί κάποιον συνάδελφο του με τη σχετική ειδικότητα. Μέσω της εφαρμογής τηλεϊατρικής και το ψηφιακό ιατρικό βαλιτσάκι που έχει αναπτύξει η Vodafone Innovus ο ιατρός του νησιού μπορεί να στείλει τα αποτελέσματα εξετάσεων και μετρήσεις (επίπεδα πίεσης, καρδιογράφημα, επίπεδα γλυκόζης κλπ) για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα από τον αντίστοιχο ιατρό. Σε μελλοντικό στάδιο και όσο επεκτείνονται οι δυνατότητες του 5G θα μπορούν να πραγματοποιούνται απομακρυσμένα και άλλες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα ένας υπέρηχος. 

  Ακόμη, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Χάλκης φοιτούν 18 παιδιά τα οποία μπορούν πλέον να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη επαφή με τις νέες τεχνολογίες και τις επιστήμες, μέσω του εργαστηρίου STEM που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Vodafone. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που εξοπλίστηκε με φορητούς υπολογιστές, μάσκες εικονικής πραγματικότητας, 3D εκτυπωτή, ψηφιακά μικροσκόπια και τηλεσκόπιο τα παιδιά του σχολείου μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες στην πράξη, ενώ μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης γίνεται δυνατή και η απομακρυσμένη διάλεξη ή παρουσίαση από καθηγητές και ειδικούς που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από το νησί. 

  Ευκαιρίες και προκλήσεις

  Το σημαντικό ρόλο που παίζει η βελτίωση της συνδεσιμότητας των απομακρυσμένων περιοχών αναδεικνύει πρόσφατη μελέτη του ομίλου της Vodafone σύμφωνα με την οποία το 15% του πληθυσμού της ΕΕ ζει κυρίως σε αγροτικές περιοχές και σχεδόν οι μισές κατοικίες σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές δεν διαθέτουν πρόσβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, γεγονός που συντελεί σε σημαντικό ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών και απομακρυσμένων περιοχών. 

  Η ανεπαρκής ευρυζωνική κάλυψη σημαίνει ότι οι περιφερειακές κοινότητες δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή για να συνδεθούν στο διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες. Εάν το ψηφιακό χάσμα αυτό δεν αντιμετωπιστεί, θα διευρυνθεί και οι άνθρωποι σε απομακρυσμένες περιοχές θα υστερήσουν σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, αναφέρεται στη μελέτη.

  Γενικότερα, η έλλειψη συνδεσιμότητας στις αγροτικές περιοχές κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα διαρκές ψηφιακό χάσμα. Το 42% των Ευρωπαίων πολιτών δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες και το 37% των εργαζομένων ανήκει στους ψηφιακά αναλφάβητους. Οι αγροτικές περιοχές συμβάλλουν δυσανάλογα σε αυτά τα στοιχεία, καθώς είναι πιο πιθανό να υπάρχει έλλειψη υποδομής που επιτρέπει στους πολίτες να συνδέονται στο διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία.

  Η κακή συνδεσιμότητα καθιστά δυσκολότερο για τις αγροτικές επιχειρήσεις να συνδέονται με τους πελάτες τους και άλλα μέρη της αλυσίδας αξίας ώστε να αξιοποιούν τα εργαλεία παραγωγικότητας Internet of Things. Δυσκολεύει επίσης τα σχολεία στη διδασκαλία των ψηφιακών δεξιοτήτων και τους επαγγελματίες υγείας στην ανταλλαγή γνώσεων με τις κεντρικές εγκαταστάσεις.

  "Η βελτιωμένη κάλυψη δικτύου επόμενης γενιάς στις αγροτικές περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μετατροπή των αγροτικών οικονομιών επιτρέποντας περισσότερη εξ αποστάσεως εργασία, προσελκύοντας περισσότερους αμειβόμενους εργαζομένους που προηγουμένως έπρεπε να κατοικούν σε αστικές περιοχές και βοηθώντας στο κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος”, σημειώνει ακόμη η μελέτη. 

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ