Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Νοε-2021 08:13

  Πώς θα γίνει η ΑΜΚ και η ιδιωτικοποίηση της Attica Bank

  Τα επόμενα βήματα για την εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η ανακοίνωση με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank για τον τρόπο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την επιλογή προτιμητέου επενδυτή επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα του Capital.gr περί δύσκολης εξίσωσης, όπου η λύση μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους από έναν επενδυτές και η κεφαλαιακή ενίσχυση να πραγματοποιείται σε δύο φάσεις.

  Η διοίκηση της Attica Bank ανακήρυξε προτιμητέο ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να τον κατονομάζει. Ωστόσο, τον περιγράφει. Ο προτιμητέος ιδιώτης επενδυτής είναι "εκ των επενδυτών που είχαν υποβάλλει σχετικές προσφορές στο στάδιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτής αυτός είναι η Ellington, η οποία έχει ήδη σχέση συνεργασίας με την Attica Bank στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Ωστόσο, η είδηση είναι μάλλον η πληροφορία ότι ο προτιμητέος αυτός επενδυτής δεν θα εμφανιστεί μόνος του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά μέσω του ΤΜΕΔΕ που κατέχει ήδη το 14% της Τράπεζας. Το εάν τελικά θα εμφανιστεί μόνο το ΤΜΕΔΕ στο μετοχολόγιο ή μόνο η Ellington ή και οι δύο μαζί θα προκύψει στη συνέχεια και αυτό πιθανότατα να το γνωρίζουμε στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ΤΜΕΔΕ και Ellington έχουν ήδη υπογράψει σχετική συμφωνία.

  ΤΜΕΔΕ-Ellington

  Όμως, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, δηλαδή όσοι είχαν μετοχές τη συγκεκριμένη ημέρα που θα ανακοινωθεί αργότερα (record date). Δεδομένου ότι υφιστάμενος και μάλιστα ιδιώτης επενδυτής με 14% είναι το ΤΜΕΔΕ, το πιθανότερο σενάριο είναι να πάρει μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον μέχρι το ποσοστό του, καταβάλλοντας περίπου 35-40 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν και, λόγω της κοινοπραξίας με την Ellington, δίνεται η δυνατότητα, αφενός να συμμετέχει ο υφιστάμενος μέτοχος και αφετέρου να παίρνει μέρος και νέος ιδιώτης επενδυτής, αλλά με περιορισμένο ρίσκο.

  Ο ιδιώτης επενδυτής θα μπορεί να αυξήσει το ποσοστό του είτε μέσω της διαδικασίας της ΑΜΚ, αγοράζοντας δικαιώματα, αλλά και σε μελλοντικό χρόνο. Εξάλλου, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank "αποφάσισε όπως συνεχιστούν, με τη συνδρομή των χρηματοοικονομικών συμβούλων της Τράπεζας, AXIA Ventures Group Ltd και EUROXX Χρηματιστιρακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., οι συζητήσεις με αυτόν (σ.σ. τον προτιμητέο ιδιώτη επενδυτή) προκειμένου να διερευνηθεί συμμετοχή του στην Αύξηση και στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας”.

  Δύο κρίσιμες λεπτομέρειες

  Η παραπάνω πρόταση έχει δύο ενδιαφέροντα σημεία:

  Πρώτον, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον προτιμητέο επενδυτή, για παράδειγμα την Ellington, για να διερευνηθεί η συμμετοχή του στην ΑΜΚ. Εάν λοιπόν ισχύει η πληροφορία της κοινοπραξίας ΤΜΕΔΕ-Ellington, το ζήτημα είναι το πως θα λειτουργήσει και θα εμφανιστεί το σχήμα αυτό στην ΑΜΚ. Δηλαδή εάν, πχ, εμφανιστεί μόνο το ΤΜΕΔΕ ή μετά και η Ellington.

  Δεύτερον, διερευνάται και η συμμετοχή του στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Το σημείο αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κίνησης για την κεφαλαιακή ενίσχυση, όπου εκεί μπορεί να πάρει μέρος μόνο ο προτιμητέος επενδυτής ή να αυξήσει το ποσοστό του άμεσα είτε έμμεσα.

  Όμως, εάν υπάρξει δεύτερη φάση, δεν αποκλείεται ένας από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο οποίος θέλει περισσότερο χρόνο προκειμένου να αναλύσει και να αποτιμήσει την τράπεζα, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα Bain-Flowers έθετε πολλές προϋποθέσεις και περισσότερη ανάλυση και αποτίμηση των κινδύνων, όπως των τιτλοποιήσεων κά, ενώ ζεστό παραμένει το ενδιαφέρον του Ινδού επενδυτή, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό χώρο και μάλιστα στην Ευρώπη. Ένας τρόπος είναι να πάρει μία μικρή θέση τώρα αγοράζοντας δικαιώματα, ένας άλλος να εμφανιστεί σε δεύτερο χρόνο. Αυτό, όμως, εντάσσεται στα σενάρια της αγοράς για το πώς μπορεί ένας ή περισσότεροι ιδιώτες να αποφασίσουν.

  Δικαιώματα μετατρέψιμα σε μετοχές

  Το δεδομένο είναι ότι η διαδικασία της ΑΜΚ προβλέπει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση δικαιωμάτων μετατρέψιμων σε μετοχές. Αυτή είναι μια κρίσιμη λεπτομέρεια που, πέραν από τα διαδικαστικά, λύνει δύο τεχνικά και νομικά ζητήματα που ενδεχομένως να περιέπλεκαν τη διαδικασία. Η απόκτηση μετοχών μέσω δικαιωμάτων (μετατρέψιμων) αποφεύγει την περίπτωση υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς για το σύνολο των μετοχών μιας εισηγμένης όταν ένας επενδυτής αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό, δηλαδή άνω του 33%. Για τον μεν ΤΧΣ που απέκτησε το 68% από τα δικαιώματα μετατρέψιμα σε μετοχές, λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας, η μη υποχρέωση για δημόσια προσφορά αποσαφηνίστηκε και με τροπολογία που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή. Επίσης, η απόκτηση μετοχών μέσω δικαιωμάτων δεν θεωρείται, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, κρατική ενίσχυση. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προέκυπτε στην περίπτωση που το ΤΧΣ ή το ΕΦΚΑ ενίσχυαν το ποσοστό τους λόγω μη συμμετοχής του ιδιώτη επενδυτή ΤΜΕΔΕ ή του σχήματος με το ΤΜΕΔΕ ή άλλου ιδιώτη επενδυτή.

  Σε ό,τι αφορά στο ΤΧΣ, η πληροφορία που επιβεβαιώνεται είναι ότι θα συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς, όμως, να έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του το ποσοστό που θα έχει μετά την ΑΜΚ. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί από το σημερινό 68%.

  Οι όροι της ΑΜΚ

  Τα υπόλοιπα δεδομένα στοιχεία που επιβεβαιώνεται και από την επίσημη ανακοίνωση, χωρίς να εμπλέκονται σενάρια και ερμηνείες είναι τα εξής:

  1. Το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αποφασίστηκε στο ανώτερο ποσό, δηλαδή στα 240 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ήταν το ζητούμενο για τις εποπτικές αρχές και με αυτό είναι ικανοποιημένες.

  2. Για την αύξηση αυτή θα εκδοθούν 1.200.000.000 νέες κοινές μετοχές.

  3. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι όσο η ονομαστική αξία, δηλαδή 0,20 ευρώ.

  4. Δεν θα εκδοθούν κλάσματα των νέων μετοχών.

  5. Οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μέρισμα.

  6. Η προθεσμία για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 14 ημερών.

  7. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, η ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων (record date), η ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και η ημερομηνία λήξης της άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης θα οριστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

  8. Αυτοί που έχουν δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή της Τράπεζας.

  9. Σε περίπτωση που η αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί έως του ποσού της κάλυψης.

  10. Δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι κατά την ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων (record date), εφόσον διατηρούν τα δικαιώματα αυτά κατά το χρόνο άσκησής τους, αλλά και όσοι αποκτήσουν δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

  11. Σε περίπτωση που μετά την εμπρόθεσμη άσκηση ή απόσβεση των δικαιωμάτων προτίμησης υπάρχουν αδιάθετες Νέες Μετοχές, οι αδιάθετες μετοχές θα διατεθούν στην Τιμή Διάθεσης, δηλαδή στο 0,20 ευρώ, κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις εγκρίσεις και τις 14 ημέρες διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, η ΑΜΚ αναμένεται να έχει λήξει ύστερα από περίπου 4 με 5 εβδομάδες, δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου. Τότε θα γνωρίζουμε τα νέα ποσοστά των βασικών μετοχών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ