Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Νοε-2021 07:33

  Σε τροχιά ψηφιοποίησης μπαίνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας

  Νοσοκομείο - κορονοϊός 17.06.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται ένας ακόμη διαγωνισμός από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Ο λόγος για το "Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων – ΟΠΣΥΕΔ”, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 6,2 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

  Πρόκειται για ένα από τα έργα πληροφορικής που προετοιμάζει η ΚτΠ ΑΕ μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζονται περίπου 40 διαγωνισμοί έργων συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 465 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2022 θα ακολουθήσουν και άλλοι διαγωνισμοί της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

  Στόχος του έργου είναι η επιχειρησιακή αναβάθμιση του συστήματος Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του. Το σύστημα σχεδιάζεται από μηδενική βάση και δε βασίζεται σε προηγούμενη υλοποίηση και αφορά σε ένα Κέντρο Συλλογής Δεδομένων (ΚΣΔ) και σε 16 Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΣΝ) – Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ)  και Παραρτήματα ΣΝ, τα οποία κατηγοριοποιούνται αναλόγως της δυναμικότητάς τους σε 7 Τύπου Α (μεγάλα Στρατιωτικά Νοσοκομεία) , 4 Τύπου Β (μικρά ΣΝ και ΚΙΧΝΕ) και 5 Τύπου Γ (παραρτήματα ΣΝ).

  Στο πλαίσιο του έργου θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές εσωτερικών δικτύων των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και του Κέντρου Συλλογής Δεδομένων (ΚΣΔ), προκειμένου να πραγματοποιείται σε 24ώρη βάση και χωρίς προβλήματα η συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση, και διαχείριση των δεδομένων.

  Ακόμη προβλέπεται  η εγκατάσταση και παραμετροποίηση του απαραίτητου λογισμικού και η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για γρήγορη και αξιόπιστη διακίνηση της πληροφορίας με ταυτόχρονη διασφάλισή της, μέσω της αποθήκευσής της στο Κέντρο Συλλογής Δεδομένων.

  Οι στόχοι και τα οφέλη του έργου

  Ειδικότερα το έργο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιείται με τους εξής στόχους:

  1. Την μηχανογραφική υποστήριξη μεγάλου μέρους των κυρίων επιχειρησιακών διαδικασιών.

  1. Την εφαρμογή τυποποίησης σε βασικές διαδικασίες (λογιστική-οικονομική διαχείριση, προμήθειες και διαχείριση υλικών, παραπεμπτικά, τήρηση ιατρικών αρχείων κλπ).

  2. Την αξιοποίηση υπάρχουσας συσσωρευμένης τεχνογνωσίας στον χώρο της πληροφορικής υγείας.

  3. Την δυνατότητα συλλογής ενοποιημένων δεδομένων και στην χάραξη πολιτικής.

  4. Την δημιουργία ασφαλούς πλαισίου διαχείρισης και πρόσβασης σε πληροφορία που θα συμβάλει στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας παροχής ιατρονοσηλευτικού έργου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το απόρρητο της πληροφορίας.

  5. Την εναρμόνιση με τον νέο Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – GDPR.

  Τα αναμενόμενα οφέλη του έργου συνοψίζονται στα παρακάτω:

  - Ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΣΝ), με την άμεση εξυπηρέτηση των ΛΥΥ και την βέλτιστη διαχείριση των ιατρικών δεδομένων τους.

  - Επαύξηση της παραγωγικής ικανότητας των ΠΥΥ και διευκόλυνση της εργασίας τους με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

  - Άμεση και ορθή πληροφόρηση της διοίκησης και υποστήριξη της ταχείας λήψης αποφάσεων οργανωτικού και οικονομικού χαρακτήρα.

  -  Μείωση του κόστους λειτουργίας του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, χωρίς την υποβάθμιση της ποιότητας τους.

  - Δημιουργία μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης βάσης ιατρικών δεδομένων, που θα είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο, με διαπιστευμένη έγκριση πρόσβασης, μέσω της διαλειτουργικότητας με τους λοιπούς φορείς (επιχειρησιακούς φορείς, συνεργαζόμενους κρατικούς φορείς, ευρύ κοινό, συστήματα υγείας ελληνικού δημοσίου, όπως η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης - ΗΔΙΚΑ και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας - ΕΟΠΥΥ).

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  Έρχονται 46 νέα ψηφιακά έργα προϋπολογισμού άνω των 650 εκατ. ευρώ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ