Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 29-Οκτ-2021 07:57

    Gr. Wright (Digital Realty) – Απ. Κάκκος (Lamda Hellix): Γιατί επενδύουμε στην Ελλάδα

    Gr. Wright (Digital Realty) – Απ. Κάκκος (Lamda Hellix): Γιατί επενδύουμε στην Ελλάδα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Συνέντευξη στον Κώστα Κετσιετζή

    Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένα από τα κυριότερα κέντρα διασύνδεσης στην Ευρώπη τονίζει στο Capital.gr ο Greg Wright, Chief Investment Officer του ομίλου Digital Realty, ενώ ο Απόστολος Κάκκος, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix αναφέρει ότι στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία, η Digital Realty μέσω της ελληνικής θυγατρικής της διαβλέπει μια πραγματική αναπτυξιακή δυναμική.

    Λίγες ημέρες μετά από την επίσημη τελετή θεμελίωσης του νέου data center, Athens-3, οι κύριοι Wright και Κάκκος μιλούν στο Capital.gr για τις προοπτικές της χώρας εν μέσω του κύματος ψηφιακού μετασχηματισμού και για τα επόμενα σχέδια του ομίλου Digital Realty και της Lamda Hellix.

    Κύριε Wright, γιατί επενδύετε στην Ελλάδα και την Lamda Helix;

    Greg Wright: Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένα από τα κυριότερα κέντρα διασύνδεσης όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα στρατηγικά γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    Βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση από πελάτες στην περιοχή της Ευρώπης Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να φέρουν εις πέρας τις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού τους και να επιλύσουν προβλήματα παγκόσμιας κάλυψης και χωρητικότητας.

    Σε αυτό το πλαίσιο το Athens-3 αποτελεί μέρος του ευρύτερου οράματος της Digital Realty για τη δημιουργία μιας νέας εποχής ασφαλών και διασυνδεδεμένων data communities σε μεγάλα hubs σε όλο τον κόσμο.

    Η συνεχής ανάπτυξη του Athens Data Center Campus, που περιλαμβάνει ήδη το Athens-1 και το Athens-2, αντιπροσωπεύει μια στρατηγική επέκταση του PlatformDIGITAL®, της πρώτης στο είδος της παγκόσμιας πλατφόρμας data centers που υποστηρίζει τη διασύνδεση των ψηφιακών επιχειρήσεων. Παρέχοντας νέες δυνατότητες στις επιχειρήσεις να επεξεργάζονται τα δεδομένα τους, νέες επιλογές συνδεσιμότητας που θα τις βοηθήσει να συγκεντρώνουν αυτά τα δεδομένα και να τα μοιράζονται εύκολα και με ασφάλεια, αλλά και μέσω της πρόσβασης σε μια κοινότητα με περισσότερους από 700 παρόχους δικτύων και περιεχομένου, 600 παρόχους Cloud και πληροφορικής και 800 επιχειρήσεις το Athens-3, θα διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις στην Αθήνα θα αποκομίσουν τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής διασύνδεσης, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στη χώρα να συνεχίσει να αναπτύσσεται ως κόμβος δεδομένων.

    Όπως φάνηκε και από τη σχετική έρευνα του IDG, κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε ένα neutral mutli-tenant data center στην Ελλάδα, όπως το Athens-3, αποφέρει ανταποδοτικά 8,23 ευρώ για την οικονομία (Total Economic Impact), με επιπρόσθετες πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στις προοπτικές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων σε τεχνολογία 5G, νέα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, τεχνητή νοημοσύνη (AI), Cloud και Big Data.

    Ποιες είναι οι επόμενες επενδύσεις που σχεδιάζετε στην Ελλάδα;

    Απόστολος Κάκκος: Στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία, η Digital Realty μέσω της Lamda Hellix διαβλέπει μια πραγματική αναπτυξιακή δυναμική. Άρα η ψήφος εμπιστοσύνης αν θέλετε στη δυναμική αυτή και στις προοπτικές της οικονομίας είναι δεδομένη και  αποτελεί σαφή στρατηγική προτεραιότητα για εμάς. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, όπως ανακοινώθηκε και στην επίσημη εκδήλωση θεμελίωσης του  Athens-3, έχουμε ήδη υποβάλει σχέδια για την έγκριση όρων δόμησης για το επόμενο data center στην Αθήνα, το Athens-4, εντός του data center campus, το οποίο  θα αποτελεί ένα επιπλέον data center ίσης χωρητικότητας (6.8MW) με το Athens-3 με το ύψος της επένδυσης να είναι ίδιο με το Athens-3. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι στο επενδυτικό στόχαστρό μας δεν είναι μόνο η Αθήνα. Αναγνωρίζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας μελετούμε το σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers και στην Βόρεια αλλά και τη Νότια Ελλάδα, πέραν της Αττικής.

    Έπαιξε ρόλο το επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας στην επένδυσή σας; Τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν;

    Απόστολος Κάκκος: Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα η οποία είναι ανοιχτή στους ξένους επενδυτές. Έχοντας δημιουργήσει πλέον τις προϋποθέσεις, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με απλοποίηση των διαδικασιών, μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αποτελεί πλέον πόλο έλξης σημαντικών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχει παίξει σαφώς η πρόοδος στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει λειτουργήσει καταλυτικά για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως από μεγάλους διεθνείς παίκτες της τεχνολογίας και της καινοτομίας, όπως  είναι η Microsoft, η  Pfizer, η  Cisco, η  Deloitte, η Tesla, η  VW, η Digital Realty κ.α. Πρόκειται σαφώς για επενδύσεις που δίνουν παγκοσμίως ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που λειτουργεί ως μαγνήτης ώστε να έρθουν κι άλλες επενδύσεις. Για να μπορέσουμε όμως να μιλήσουμε για μια  νέα ψηφιακή εποχή για την χώρα μας και για να αξιοποιήσουμε αυτό το θετικό επενδυτικό momentum, θα πρέπει η Πολιτεία να επικεντρωθεί κυρίως στην επίλυση δύο σημαντικών θεμάτων όπως αυτό του  θεσμικού και φορολογικού πλαισίου και των υποδομών τεχνολογίας, που οι λύσεις τους  θα βοηθήσουν σημαντικά  στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

    Greg Wright: Με τον Απόστολο και την ομάδα της Lamda Hellix, που ειναι από τις πιο καταξιωμένες της ΝΑ Ευρώπης συνδυάζοντας εμπειρία 60 ετών στο χώρο των data center, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε τη λαμπρή πορεία μας στην Ελλάδα.

    Αναμένετε ότι η αγορά στην Ελλάδα θα μεγαλώσει και αν ναι, με τι ρυθμό; Πως κρίνετε τις κινήσεις του ανταγωνισμού;

    Απόστολος Κάκκος: Ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα ήθελα να σημειώσω πως αποτελεί πάγια πεποίθησή μου ότι οι επενδύσεις σε data centers που δεν στηρίζονται σε έναν μόνο πάροχο υπηρεσιών αλλά σε περισσότερους δημιουργούν ένα υγιές περιβάλλον και πόλους συγκέντρωσης δεδομένων. Υπό αυτό το πρίσμα, η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου με τις επενδύσεις άλλων εταιρειών θα επιταχύνουν την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές hub data centers. Κάτι από το οποίο έχουμε όλοι να κερδίσουμε -τόσο οι πάροχοι, όσο και οι επιχειρήσεις - πελάτες και καταναλωτές, άρα η οικονομία συνολικά. Αυτό απαντά κατά κάποιον τρόπο και στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, όπου ναι, όλα δείχνουν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτής της ανάπτυξης θα καθοριστεί από μια σειρά παραγόντων με κύριο την συνέπεια της χώρας στην ψηφιακή μετάβαση και τη δημιουργία των συνθηκών προκειμένου αυτού του είδους οι επενδύσεις να υλοποιηθούν απρόσκοπτα και γρήγορα.

    Στα neutral multi-tenant data center μας υπάρχει ήδη η μεγαλύτερη ψηφιακή κοινότητα στην Ελλάδα ενώ πλέον ως μέλος της Digital Realty παρέχουμε άμεση πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυό της μέσω του PlatformDIGITAL®. Με ένα πελατολόγιο μεγαλύτερο από 4.000 πελάτες παγκοσμίως, οι πελάτες μας είναι σε θέση να απολαμβάνουν δυνατότητες διασύνδεσης που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασύλληπτα για τα δεδομένα της Ελλάδας. Αυτό από μόνο του είναι η απάντηση στο ερώτημά σας εάν αναμένουμε ότι η αγορά στην Ελλάδα θα μεγαλώσει.

    Greg Wright: Η εξαγορά της Lamda Hellix ενίσχυσε το παγκόσμιο αποτύπωμα της Digital Realty σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή παρέχοντας νέες δυνατότητες στις επιχειρήσεις για την επεξεργασία των δεδομένων τους. Καθώς η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε κόμβο διασύνδεσης, οι υποδομές όπως το Athens-3 θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν ή συνδέονται μέσω της Αθήνας για να αποφύγουν τις αυξανόμενες επιπτώσεις του Data Gravity. Οι πόλεις με ισχυρά, ανοιχτά κέντρα ανταλλαγής δεδομένων (data exchanges) δημιουργούν συχνά τα μεγαλύτερα ποσοστά Data Gravity – φέρνοντας σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις σε αυτές τις πόλεις, εφόσον μπορούν να μετακινηθούν και να επωφεληθούν από τα δεδομένα χωρίς να κατακλύζονται από τον όγκο τους.

    Αξίζει να αναφέρω ότι σύμφωνα με τον δείκτη Data Gravity Index DGx™ - ο οποίος μετρά τη δημιουργία, συγκέντρωση και την ιδιωτική ανταλλαγή επιχειρηματικών δεδομένων σε 53 μητροπόλεις – κατεγράφη ότι ο όγκος των επιχειρηματικών δεδομένων που δημιουργούνται, συγκεντρώνονται και ανταλλάσσονται μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, ακόμη μεγαλύτερος μάλιστα από τη Βόρεια Αμερική. Ο μέσος όρος βαθμολογίας Data Gravity στην Ευρώπη είναι διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο και η Ευρώπη αναμένεται να επεκτείνει το προβάδισμά της ως παγκόσμια υπερδύναμη επιχειρηματικών δεδομένων ακόμη περισσότερο έως το 2024.

    kostaskets@capital.gr 

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ